Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Νίκη-«θαύμα» της εθνικής με 2-1 την Πορτογαλία

Νίκη-«θαύμα» της εθνικής με 2-1 την Πορτογαλία

Απίστευτο και όμως αληθινό. Η εθνική μας ομάδα παίζοντας παθιασμένα έγραψε ιστορία πετυχαίνοντας την πρώτη της νίκη σε EURO και επικρατώντας 2-1 της διοργανώτριας Πορτογαλίας στην πρεμιέρα. Σκόρερ οι Καραγκούνης, Μπασινάς. Επόμενο ματς της εθνικής με την Ισπανία (Τετάρτη).

26

Την πρώτη της νίκη σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου πανηγύρισε η εθνική μας ομάδα. Παίζοντας παθιασμένα και διαβασμένα το συγκρότημα του Ότο Ρεχάγκελ έγραψε ιστορία επικρατώντας 2-1 της διοργανώτριας Πορτογαλίας στην πρεμιέρα του EURO.

Το ηλεκτρονικό χρονόμετρο του Ντραγκάο σημάδευε το 7ο λεπτό, όταν ο Πάουλο Φερέιρα, ο καλύτερος δεξιός μπακ χαφ της Ευρώπης, είχε τη μπάλα στην κατοχή του, χωρίς πίεση, και έκανε λάθος. Ο Καραγκούνης πήρε τη μπάλα, προχώρησε και με σουτ έξω από την περιοχή έστειλε τη μπάλα στη δεξιά γωνία του Ρικάρντο γράφοντας το 0-1.

Κι όμως, η εξέλιξη του αγώνα, τουλάχιστον στο πρώτο του μισό, δικαιολογούσε απόλυτα το προβάδισμα της εθνικής μας. Με τους Βρύζα και Χαριστέα στην επίθεση η ελληνική ομάδα ήταν απειλητική.

Παράλληλα ο Δέλλας με τον Καψή ήταν απροσπέλαστοι στο κέντρο της άμυνας, ενώ οι Μπασινάς, Καραγκούνης, Ζαγοράκης δημιουργούσαν ένα «εφιαλτικό τείχος» για τον Ρούι Κόστα, τον Μανίσε και τον Φίγκο.

Έντεκα λοιπόν, παίκτες αλάνθαστοι επί 45 λεπτά, 3.000 Ελληνες φίλαθλοι εκστασιασμένοι στις κερκίδες του «Ντραγκάο», μια χώρα υπερήφανη για την εθνική της ομάδα, που τόσα και τόσα έχει (όχι άδικα) ακούσει στο παρελθόν.

Χαρακτηριστικό είναι οτι στα πρώτα 45 λεπτά, η Ελλάδα είχε 7 τελικές προσπάθειες κι οι διοργανωτές μόλις τρεις, τα φάουλ κι οι κάρτες ήταν μοιρασμένα, ενώ στο μόνο που υπερτερούσε η ομάδα του Σκολάρι ήταν η κατοχή της μπάλας.

Στο δεύτερο ημίχρονο, ο Γιώργος Καραγκούνης άφησε τη θέση του στον Κώστα Κατσουράνη. Ο άσος της Ιντερ προερχόταν από τραυματισμό και δεν ήταν σε θέση να «βγάλει» ακόμη ένα 45λεπτο σε τόσο εξοντωτικούς ρυθμούς.

Θα περίμενε κανείς ότι οι Πορτογάλοι θα τα δώσουν όλα για την ισοφάριση. Ομως, στην πρώτη αντεπίθεση της εθνικής, στο 51΄, ο Χαριστέας πάσαρε στον Γιούρκα Σεϊταρίδη μέσα στην περιοχή και ο Κριστιάνο Ρονάλντο που ερχόταν με φόρα, τον ανέτρεψε από πίσω. Ο Πιερλουϊτζι Κολίνα έδειξε το σημείο του πέναλτι και ο Αγγελος Μπασινάς με άψογη εκτέλεση πέτυχε το 2-0.

Η νίκη της Ελλάδας στην πρεμιέρα του EURO 2004 δεν έμοιαζε πλέον με θαύμα, αλλά με απόλυτα εφικτό στόχο που θα αποκτούσε «σάρκα και οστά» μετά από 40 λεπτά.

Οι Πορτογάλοι με σέντρες προσπαθούσαν να απειλήσουν τον Νικοπολίδη, όμως δεν ήταν δυνατόν να τα καταφέρουν. Η ψυχολογία ήταν στα ύψη για τους διεθνείς μας, που καθάριζαν πολύ εύκολα τις φάσεις, οι Βρύζας, Χαριστέας κρατούσαν πάντα σε εγρήγορση τους αντίπαλους αμυντικούς, ο Γιαννακόπουλος ήταν άριστος σε ρόλο αριστερού χαφ.

Μάλιστα, για μερικά λεπτά, συνέβη το εξής… πρωτοφανές: η Ελλάδα έπαιξε την Πορτογαλία με σύστημα 4-3-3, όταν ο Ντέμης Νικολαϊδης αντικατέστησε τον τραυματία (τράβηγμα) Γιαννακόπουλο. Ακόμη και σ΄αυτό το διάστημα, οι γηπεδούχοι δεν απείλησαν, ενώ στη συνέχεια ο Λάκης μπήκε στη θέση του Χαριστέα. Η Πορτογαλία δικαίωσε τη φήμη της μόνο στο τελευταίο 15λεπτο, όταν έκλεισε την εθνική στην περιοχή της και απείλησε κυρίως με μακρινά σουτ, αλλά και με δύο σπουδαίες ευκαιρίες στο 82 και το 84.

Τελικά στο 93 ο Κριστιάνο Ρονάλντο μείωσε σε 2-1, όμως η ομάδα του δεν μπόρεσε να κάνει το… δικό της θαύμα και να ισοφαρίσει στην τελευταία επίθεση. Αμέσως μετά ο Κολίνα σφύριξε τρεις φορές και οι παίκτες Οτο Ρεχάγκελ πανηγύρισαν έναν ανεπανάληπτο θρίαμβο.

Πορτογαλία: Ρικάρντο, Πάουλο Φερέιρα, Ζόρζε Αντράντε, Κόουτο, Ρούι Ζόρζε, Κοστίνια (66 Γκόμεζ), Μανίς, Φίγκο, Ρούι Κόστα (46 Ντέκο), Παουλέτα, Σιμάο Σαμπρόσα (46 Ρονάλντο).

Ελλάδα: Νικοπολίδης, Φύσσας, Δέλλας, Καψής, Σεϊταρίδης, Καραγκούνης (46 Κατσουράνης), Μπασινάς, Ζαγοράκης, Γιαννακόπουλος (68 Νικολαΐδης), Χαριστέας (75 Λάκης), Βρύζας.

Ο Ζαγοράκης παίκτης του αγώνα

Η 90ή διεθνής συμμετοχή του Θοδωρή Ζαγοράκη, σίγουρα θα μείνει αξέχαστη για τον 32χρονο άσο της ΑΕΚ.

Η Ελλάδα νίκησε την Πορτογαλία 2-1 στην πρεμιέρα του EURO 2004 και ο αρχηγός αναδείχθηκε παίκτης του αγώνα από τους διοργανωτές.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024