Ο ΟΠΕΚ «αφαίρεσε» 0,5% από το παγκόσμιο ΑΕΠ, εκτιμά η Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας
Η πολιτική μείωσης της παραγωγής πετρελαίου που ακολουθεί ο ΟΠΕΚ έχει «αφαιρέσει» από το παγκόσμιο ΑΕΠ τουλάχιστον 0,5% τα τελευταία δύο με τρία χρόνια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας.
Η πολιτική μείωσης της παραγωγής πετρελαίου που ακολουθεί ο ΟΠΕΚ έχει «αφαιρέσει» από το παγκόσμιο ΑΕΠ τουλάχιστον 0,5% τα τελευταία δύο με τρία χρόνια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας.
Όπως αναφέρει το Reuters, η δημοσιοποίηση αυτών των εκτιμήσεων σηματοδοτεί το αυξανόμενο ρήγμα που υπάρχει ανάμεσα στη ΔΕΕ και τον ΟΠΕΚ. Οι δύο πλευρές είχαν συνεργαστεί στενά λίγο πριν ξεκινήσει ο πόλεμος στο Ιράκ, αλλά έκτοτε η ΔΕΕ έχει πάρει σαφείς αποστάσεις από την πολιτική που ακολουθεί το πετρελαϊκό καρτέλ.
«Η αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ ίσως ήταν κατά 0,5% τουλάχιστον υψηλότερη αν οι τιμές είχαν παραμείνει στα επίπεδα στα οποία βρισκόταν στα μέσα του 2001» αναφέρει η ανακοίνωση της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας, «σχολιάζοντας» την απόφαση του ΟΠΕΚ να μειώσει την παραγωγή κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως από την 1η Απριλίου.
Οι επιπτώσεις των υψηλών τιμών του πετρελαίου είναι εντονότερες στις ασθενέστερες οικονομικά χώρες, αναφέρει η ΔΕΕ. Το ΑΕΠ της Αφρικής θα μπορούσε να ήταν υψηλότερο έως και 2% (αν οι τιμές ήταν σταθερές) και της Ινδίας κατά 1%.
Από το τέλος Ιουνίου του 2001 η μέση τιμή του Μπρεντ έχει διαμορφωθεί στα 26,47 δολάρια το βαρέλι, έναντι 26,50 δολαρίων που ήταν η μέση από τον Ιούνιο έως τον Ιούλιο του 2001.
Το Μπρεντ είχε υποχωρήσει κάτω από τα 10 δολάρια στα τέλη του 1998 και τις αρχές του 1999, ενώ κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 η μέση τιμή ήταν 19 δολάρια περίπου. Από τις αρχές του 2004 η τιμή σε μέσα επίπεδα διαμορφώνεται στα 30,97 δολάρια το βαρέλι.
Υποψήφιο για 8 Όσκαρ είναι το ρομαντικό δράμα της Κλόι Ζάο, με τίτλο Άμνετ που κλέβει τις εντυπώσεις στις σκοτεινές αίθουσες. Αυτές είναι οι νέες ταινίες της εβδομάδας.
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας