Τι ζητούν οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές για τράπεζες και ΔΕΚΟ
Με το βλέμμα στραμμένο στη διαμόρφωση νέου μάνατζμεντ τόσο στις τράπεζες όσο και στις δημόσιες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, βρίσκονται όχι μόνον οι παράγοντες της αγοράς, αλλά όπως φαίνεται και οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές.
27
Με το βλέμμα στραμμένο στη διαμόρφωση νέου μάνατζμεντ τόσο στις τράπεζες όσο και στις δημόσιες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, βρίσκονται όχι μόνον οι παράγοντες της αγοράς, αλλά όπως φαίνεται και οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές.
Σύμφωνα με την Ημερησία, οι θεσμικοί του εξωτερικού κατέχοντας μετοχές, οι οποίες αγγίζουν το 40% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του FΤSΕ 20, προσπαθούν να καταστήσουν γνωστή παντιοτρόπως την επιθυμία τους, προς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, για διοικήσεις οι οποίες θα πληρούν τεχνοκρατικά και αξιοκρατικά κριτήρια.
Θα πρέπει βεβαίως να σημειωθεί ότι και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αντιστοίχως, δηλώνει με όλους τους τρόπους ότι τα κριτήρια επιλογής είναι αυστηρά τεχνοκρατικά, με μικρή δόση πολιτικής απήχησης, ενώ είναι φανερό ότι τον τελευταίο λόγο στις πολυάριθμες εισηγήσεις για το θέμα αυτό έχει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.
Στην Εθνική Τράπεζα για παράδειγμα, όπου οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές κατέχουν μετά και το πρόσφατο placement ποσοστό το οποίο ξεπερνά το 20%, η επιλογή της κυβέρνησης αναμένεται να ανακοινωθεί αν όχι τη Δευτέρα το αργότερο ως την Τετάρτη. Επικρατέστεροι για τη θέση του διοικητή της ΕΤΕ δείχνουν να είναι ο Τάκης Αράπογλου της Citibank Λονδίνου και ο Γιώργος Προβόπουλος στέλεχος της Αlpha Βank, χωρίς να αποκλείεται και η τοποθέτηση κάποιου εξ αυτών στη θέση της Εμπορικής.
Για τη στελέχωση των τραπεζών που το Δημόσιο έχει μετοχικό ενδιαφέρον ακούγονται επίσης τα ονόματα των Παναγή Βουρλούμη, Γιώργου Αλβέρτη, Γιώργου Κατσαρού, κ.ά. χωρίς να αποκλείεται ότι κάποια από τα παραπάνω στελέχη να βρεθούν στο τιμόνι άλλων εισηγμένων στο Χρηματιστήριο εταιρειών και όχι σε τράπεζες.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα αρμόδια υπουργεία δεν έχουν διευκρινίσει τις θέσεις τους και τις προθέσεις τους για ΔΕΗ, ΟΤΕ, αλλά και για άλλες επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα, είναι όμως σχεδόν βέβαιο ότι αυτό θα γίνει τις προσεχείς ημέρες, καθώς επίκεινται και οι γενικές συνελεύσεις των εταιρειών αυτών.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Tουρισμός: Η εκεχειρία έφερε κρατήσεις αλλά η αβεβαιότητα επανήλθε
- Ο Δήμος Μετσόβου επιχειρεί να αναδείξει και πάλι τα παραδοσιακά επαγγέλματα
- Τα μεγάλα μοντέλα ΑΙ πάτωσαν σε τεστ ιατρικών διαγνώσεων
- Ηράκλειο: Πάνω από 1000 παραβάσεις οδηγών βεβαιώθηκαν το τετραήμερο του Πάσχα στο Ηράκλειο
- Ποδοσφαιριστής στην Παραγουάη έγινε… Βουτσάς και έβαλε γκολ με το πρόσωπο (vids)
- Απάντηση ΥΠΕΞ στην Τουρκία: «Η Συνθήκη της Λωζάννης καθορίζει με σαφήνεια τον χαρακτήρα της μειονότητας στη Θράκη ως θρησκευτικής»
- Στην «πυρά» ο Τζάστιν Μπίμπερ για το live του στο Coachella
- Χρηματοδότηση για παρεμβάσεις οδικής ασφάλειας στο δίκτυο της Πελοποννήσου
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 14.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/liana-young-r7LB1pnVH0A-unsplash-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442