Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Χαμηλά τα ποσοστά πρόσβασης των ανέργων στα προγράμματα του ΟΑΕΔ

Χαμηλά τα ποσοστά πρόσβασης των ανέργων στα προγράμματα του ΟΑΕΔ

Μόλις 2 στους δέκα άνεργοι νέοι ηλικίας έως 25 ετών επωφελούνται από το πρόγραμμα επιχορήγησης του ΟΑΕΔ για τη δημιουργία ατομικής επιχείρησης, ενώ χαμηλό είναι το ποσοστό των νέων (4 στους 10) που προσλαμβάνονται και σε επιδοτούμενες θέσεις εργασίας.

27

Μόλις 2 στους δέκα άνεργοι νέοι ηλικίας έως 25 ετών επωφελούνται από το πρόγραμμα επιχορήγησης του ΟΑΕΔ για τη δημιουργία ατομικής επιχείρησης, ενώ χαμηλό είναι το ποσοστό των νέων (4 στους 10) που προσλαμβάνονται και σε επιδοτούμενες θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με την Ημερησία, την αδυναμία πρόσβασης των νέων στην αγορά εργασίας, ακόμη και μέσω των επιδοτούμενων προγραμμάτων που εφαρμόζει ο ΟΑΕΔ, αποκαλύπτει έρευνα την οποία πραγματοποίησε το Παρατηρητήριο Απασχόλησης του Οργανισμού αξιολογώντας τα αποτελέσματα της εφαρμογής των σχετικών δράσεων της περιόδου 2002-2003.

Ειδικότερα, στο πρόγραμμα νέων ελεύθερων επαγγελματιών (επιχορήγηση ανέργου με 7.400 ευρώ για τη δημιουργία επιχείρησης) ο στόχος για την ηλικιακή ομάδα των ανέργων ηλικίας 18-25 ετών ήταν να ενταχθεί το 50% και τελικά εντάχθηκε το 14% (απόκλιση 36%).

Υψηλότερα ήταν τα ποσοστά απορρόφησης, αν και υπήρξαν αποκλίσεις ως προς τους στόχους, για την αυτοαπασχόληση των ανέργων της ίδιας ηλικίας που είχαν παραμείνει άνεργοι για διάστημα έως 6 μήνες (αντί του 67% εντάχθηκε το 55%) και υπερκάλυψη του στόχου επιτεύχθηκε μόνο στους μακροχρόνια, για διάστημα άνω του 1 έτους, άνεργους (εντάχθηκε το 44% έναντι στόχου 33%). Αιτία για τη χαμηλή απορρόφηση είναι, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Απασχόλησης, η υποχρέωση του άνεργου να αναλάβει επιχειρηματικό ρίσκο, η πρόσβαση σε άλλα κεφάλαια ή πηγές χρηματοδότησης ως «συμπλήρωμα».

Κατώτερα των προσδοκιών (και του στόχου) ήταν τα αποτελέσματα και από την εφαρμογή του προγράμματος της επιδότησης των προσλήψεων των ανέργων ηλικίας έως 25 ετών. Έναντι στόχου για την «κάλυψη» του 50% των θέσεων από τη συγκεκριμένη κατηγορία των ανέργων, τελικώς προσλήφθηκε το 39,6% (-10,39%). Ανάλογη δυσκολία επανένταξης στην αγορά εργασίας διαπιστώνει, τέλος, το Παρατηρητήριο Απασχόλησης του ΟΑΕΔ και για τους άνεργους ηλικίας άνω των 55 ετών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο