Τάσεις κορεσμού στην αγορά ακινήτων διαπιστώνει το ΚΕΠΕ
Κορεσμό στην αγορά ακινήτων στην Ελλάδα, διαπιστώνει έκθεση του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, ενώ συμπεραίνει ότι η ζήτηση πλέον δεν στρέφεται στην ικανοποίηση βασικών στεγαστικών αναγκών αλλά στην εξασφάλιση άνεσης και ποιότητας.
27
Κορεσμό στην αγορά ακινήτων στην Ελλάδα, διαπιστώνει έκθεση του ΚΕΠΕ, αξιολογώντας τις τελευταίες εξελίξεις στην κτηματαγορά και στη χρηματαγορά, ενώ συμπεραίνει ότι η ζήτηση πλέον δεν στρέφεται στην ικανοποίηση βασικών στεγαστικών αναγκών αλλά στην εξασφάλιση άνεσης και ποιότητας, με την απόκτηση πολυτελών και ευρύχωρων διαμερισμάτων.
Σύμφωνα με την Ναυτεμπορική, το ΚΕΠΕ τονίζει ότι ένας από τους βασικούς λόγους που οδήγησαν στην αύξηση της ζήτησης των νέων κατοικιών ήταν η μείωση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων, από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 μέχρι και σήμερα. Η εξέλιξη αυτή ώθησε πολλά νοικοκυριά, να προβούν σε αγορά ακινήτου, δεσμεύοντας μελλοντικά εισοδήματα, ενώ προηγουμένως, ο κανόνας ήταν η αποταμίευση κεφαλαίων, τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποιούνταν για την απόκτηση κατοικίας.
Μακροχρόνια συμπεραίνει το ΚΕΠΕ, ο δανεισμός δεν μπορεί να αυξήσει τη ζήτηση, καθώς όπως προκύπτει από τα στοιχεία της απογραφής του 2001, η πλειονότητα των νοικοκυριών έχει καλύψει τις βασικές ανάγκες στέγασης.
Ενδεικτικό στοιχείο είναι ότι ο αριθμός των «κενών» κατοικιών (περιλαμβάνονται και τα εξοχικά) έφτασε σε 1.929.784 το 2001, δηλαδή 1,55 κατοικία για κάθε νοικοκυριό, έναντι 1.481.590, που ήταν το 1991.
Οι διαπιστώσεις του ΚΕΠΕ ταυτίζονται με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος που δείχνουν συγκράτηση των τιμών των ακινήτων, που είναι αποτέλεσμα της μειωμένης ζήτησης.
Στο ίδιο πνεύμα κινούνται και τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, που εμφανίζουν τον περασμένο Αύγουστο συγκράτηση του ρυθμού ανόδου της οικοδομικής δραστηριότητας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- ΕΛΣΤΑΤ: Με χρόνιο πρόβλημα υγείας το 24% του πληθυσμού – Η γενική κατάσταση σε άτομα 16 ετών και άνω
- Είναι αυτά τα αρχαιότερα ζάρια του κόσμου;
- Ανήλικοι ξυλοκόπησαν μέχρι λιποθυμίας συνομήλικό τους σε νησί των Κυκλάδων – Βίντεο ντοκουμέντο
- Ο Σομποσλάι απολογήθηκε στους οπαδούς της Λίβερπουλ
- Τέλος οι ουρές για την ανανέωση διπλώματος οδήγησης – Θα γίνεται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά
- Τραμπ: Το Ιράν θέλει απεγνωσμένα να κάνει συμφωνία – Χωρίς συμφωνία, οι εξελίξεις δεν θα είναι ευχάριστες
- Ουγγαρία: Ημέρες και πράξεις του Βίκτορ Όρμπαν – Το τέλος της κυριαρχίας και του εθνικού συντηρητισμού
- Το γκολ της χρονιάς: Αμυντικός σκόραρε με ραμπόνα εκτός περιοχής (vid)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 13.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/e-KAyytNKVoqo-unsplash-315x220.jpg)





























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442