Κυριακή 26 Απριλίου 2026
weather-icon 17o
Νέος κύκλος επαφών Ντενκτάς για την ανάθεση εντολής σχηματισμού «κυβέρνησης»

Νέος κύκλος επαφών Ντενκτάς για την ανάθεση εντολής σχηματισμού «κυβέρνησης»

Σε νέο κύκλο επαφών με τα κόμματα που εξασφάλισαν είσοδο στην «Βουλή» του ψευδοκράτους προσήλθε ο Ραούφ Ντενκτάς. Κορυφώνονται οι πολιτικές ζυμώσεις με τον κατοχικό ηγέτη και τον γιο του Σερντάρ Ντενκτάς να μεθοδεύουν τη διατήρηση του status quo.

51

Σε νέο κύκλο επαφών με τα κόμματα που εξασφάλισαν είσοδο στην «Βουλή» του κατοχικού καθεστώτος στην Κύπρο προσήλθε από την Τρίτη ο Ραούφ Ντενκτάς ερχόμενος ήδη ενώπιως ενωπίω με τον νικητή της ψηφοφορίας, ηγέτη του Τουρκικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος και αναμένεται να λάβει την εντολή σχηματισμού «κυβέρνησης».

Ωστόσο, συγκλίνουσες πολιτικές εκτιμήσεις δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο Ραούφ Ντενκτάς και ο γιος του Σερντάρ να μεθοδεύουν την παραμονή του Ντερβίς Ερογλου στον «πρωθυπουργικό θώκο», δίνοντας δυετερεύοντα ρόλο στο κόμμα του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, που κέρδισε τη ψηφοφορία.

Ρόλο-«κλειδί» στις πολιτικές ζυμώσεις διαδραματίζει το Δημοκρατικό Κόμμα του Σερντάρ Ντενκτάς, ο οποίος δήλωσε πως για την ώρα το κόμμα του κλείνει την πόρτα σε μια συνεργασία με το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα και το Κίνημα Ειρήνης και Δημοκρατίας για τον σχηματισμό ψευδοκυβέρνησης.

Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον πατέρα του, ο Σερντάρ Ντενκτάς είπε πως στόχος είναι ο σχηματισμός «κυβέρνησης» και από τα τέσσερα κόμματα αλλά, αν δεν μπορεί να γίνει αυτό, το κόμμα του υποστηρίζει τον σχηματισμό «κυβέρνησης» ευρείας αποδοχής από τα κόμματα των Ντερβίς Ερογλου (Κόμμα Εθνικής Ενότητας) και Μεχμέτ Αλί Ταλάτ (Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα).

Ο Σερντάρ Ντενκτάς είπε πως το κόμμα του θα υποστηρίξει πλήρως μιαν «κυβέρνηση» συνασπισμού του Κόμματος Εθνικής Ενότητας και του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος με ψευδοπρωθυπουργό τον Ντερβίς Ερογλου, αλλά εάν ψευδοπρωθυπουργός είναι ο κ. Ταλάτ, το κόμμα του θα βρίσκεται στην αντιπολίτευση. Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος είπε επίσης πως συζήτησαν με τον κατοχικό  ηγέτη και για την εξωτερική πολιτική του ψευδοκράτους, αλλά δεν θέλησε να δώσει λεπτομέρειες για αυτό το θέμα.

Εξάλλου, κατόπιν των επαφών Ντενκτάς-Ταλάτ, ο γενικός γραμματέας του Τουρκικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Φερντί Σόγερ δήλωσε πως επιθυμεί το σχηματισμό «κυβέρνησης» από την παράταξη, αλλά όχι της «όποιας κυβέρνησης». Όπως ανέφερε, η «κυβέρνηση» θα πρέπει να έχει ως στόχο την ειρήνη, τη λύση και την ένταξη στην ΕΕ.

Εάν δεν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του κόμματος δεν αποκλείεται να κατεβάσει και πάλι τους οπαδούς του στους δρόμους, επισήμανε ο Φερντί Σογέρ. Την ίδια θέση διατύπωσε και το Κίνημα Ειρήνης και Δημοκρατίας του Μουσταφά Ακιντζί που επίσης πέρασε το κατώφλι της «Βουλής» στα κατεχόμενα.

Ο συντονιστής του Κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας υπογράμμισε πως το αντιπολιτευόμενο κόμμα παραμένει πιστό στο πρωτόκολλο συνεργασίας που υπέγραψε με το Τουρκικό Ρεπουμπλίκανικό Κόμμα και ότι είναι έτοιμο να συμμετάσχει σε συνασπισμό που θα στοχεύει στην ειρήνη και στην επίλυση του Κυπριακού.

Από πλευράς του, ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικής Ενότητας του Ντερβίς Έρογλου δήλωσε ότι «ο λαός επιθυμεί σχηματισμό κυβέρνησης ευρείας αποδοχής και ότι το κόμμα του είναι αποφασισμένο να συμμετάσχει σε αυτή». Εξάλλου, ο γγ του Δημοκρατικού Κόμματος του Σερντάρ Ντενκτάς ανέφερε πως η παράταξή του έχει ως πρώτη επιλογή το σχηματισμό «κυβέρνησης από όλα τα κόμματα» ή τουλάχιστον από τα δύο μεγαλύτερα, των Ταλάτ και Έρογλου.

Συνεργασία Αλί Ταλάτ – Σερντάρ Ντενκτάς;

Βάσει δημοσιεύματος της εφημερίδας Αφρίκα, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ έχει εκφράσει πρόθεση συνεργασίας στη νέα ψευδοκυβέρνηση του δικού του κόμματος με το Δημοκρατικό Κόμμα του Σερντάρ Ντενκτάς και το Κίνημα Ειρήνης καιΔημοκρατίας του Μουσταφά Ακιντζί. Ο Ταλάτ υπογράμμισε ότι ο Έρογλου δεν έχει καμία πιθανότητα σχηματισμού «κυβέρνησης» σε αντίθεση με τον ίδιο.

Επιπλέον, ανέφερε ότι ο Ραούφ Ντενκτάς δεν είναι δυνατόν να παραβλέψει την επιθυμία των ψηφοφόρων για επίλυση του πολιτικού ζητήματος και ότι εάν έχει πράξει κάτι τέτοιο εκείνος θα χρησιμοποιήσει άλλους τρόπους -στους οποίους όμως δεν αναφέρθηκε. Είπε, πάντως, πως «η μπάλα βρίσκεται στα πόδια της Αγκυρας».

Στην ελεύθερη Κύπρο ο Σερντάρ Ντενκτάς

Εν τω μεταξύ, ο Σερντάρ Ντενκτάς δήλωσε την Τρίτη ότι θα μεταβεί στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου στις 28 και 29 Δεκεμβρίου για να συζητήσει με τους ηγέτες ελληνοκυπριακών κομμάτων σε μία προσπάθεια «να βρεθεί απάντηση στο ερώτημα πώς θα επιλυθεί το Κυπριακό».

Ο γιος του κατοχικού ηγέτη ανέφερε πως το μήνυμα που δόθηκε από τους Τουρκοκύπριους είναι ότι επιθυμούν λύση και ένταξη, αλλά προσέθεσε ότι δεν αποδέχονται το σχέδιο Ανάν ως έχει. Από πλευράς του, ο Ακιντζί δήλωσε ότι μία διαιρεμένη Κύπρος εντός ΕΕ θα έχει αρνητικές συνέπειες και για τους Ελληνοκύπριους και τόνισε την ανάγκη για κοινή προσπάθεια λύσης προ της 1ης Μαΐου 2004.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 26 Απριλίου 2026
Cookies