Ιράκ και Μ.Ανατολή στο επίκεντρο της συζήτησης του πρωθυπουργού με τον Σύρο πρόεδρο
Υπέρ της όσο το δυνατόν ταχύτερης εξομάλυνσης της κατάστασης στο Ιράκ τάχθηκαν ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ. Κατά τη συνάντησή τους, το βράδυ της Τρίτης, συζήτησαν τα προβλήματα που υπάρχουν στην Μέση Ανατολή.
Υπέρ της όσο το δυνατόν ταχύτερης εξομάλυνσης της κατάστασης στο Ιράκ τάχθηκαν ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ. Κατά τη συνάντησή τους, το βράδυ της Τρίτης, συζήτησαν τα προβλήματα που υπάρχουν στην Μέση Ανατολή.
Ο κ. Ασαντ αρνήθηκε να σχολιάσει τη σύλληψη του Σαντάμ Χουσεΐν, χαρακτηρίζοντάς την «ιρακινό θέμα», και τάχθηκε υπέρ της απόσυρσης των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ. «Πρέπει το ταχύτερο να δοθεί η ελευθερία στον ιρακινό λαό, ώστε να αποφασίσει για το σύνταγμά του και να εκλέξει την κυβέρνησή του», δήλωσε ο Σύρος πρόεδρος. Ο Κ.Σημίτης επισήμανε ότι «όσο διαρκεί η ασάφεια, τόσο θα αυξάνονται οι διαμάχες».
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη αντιμετώπισης της διεθνούς τρομοκρατίας. Αναφερόμενος στην παράδοση στις τουρκικές αρχές 22 υπόπτων για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Ασαντ διευκρίνισε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών βελτιώνονται διαρκώς με πρωτοβουλίες και των δύο πλευρών, και προσέθεσε: «Δεν μπορεί οι γείτονες να ζουν διαρκώς με τεταμένες σχέσεις».
Παράλληλα, ο Μπασάρ αλ Ασαντ σημείωσε ότι αρχή της Συρίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας είναι να υπάρχει συνεργασία με πολλές χώρες, τόσο για λόγους αρχής, όσο και για το κοινό συμφέρον, καθώς η τρομοκρατία δεν έχει σύνορα και δεν είναι θέμα μόνο όμορων κρατών.
Αναφερόμενος στην κατάσταση στη Μ.Ανατολή, ο κ. Ασαντ επισήμανε ότι «η Ελλάδα απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του αραβικού κόσμου», και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να διαδραματίσει θετικό ρόλο για την ειρήνευση στην περιοχή, αν και -όπως είπε- δεν βλέπει «σοβαρές πρωτοβουλίες να εκδηλώνονται στο εγγύς μέλλον».
Ο πρωθυπουργός παρατήρησε ότι η ειρηνευτική διαδικασία στη Μ.Ανατολή δεν πρέπει να περιοριστεί μόνο στην Παλαιστίνη και το Ιράκ, αλλά να επεκταθεί σε όλη την περιοχή συμπεριλαμβανομένης της Συρίας και του Λιβάνου, και επανέλαβε την θέση της Ελλάδας για δημιουργία δύο ανεξάρτητων κρατών, Ισραηλινού και Παλαιστινιακού, τα οποία θα συμβιώνουν με ασφάλεια και ειρήνη. Καταδίκασε, δε, την άμεση και έμμεση υποστήριξη της τρομοκρατίας.
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν ακόμη την πρόταση της Συρίας στα Ηνωμένα Έθνη για απαγόρευση των όπλων μαζικής καταστροφής στην περιοχή της Μ.Ανατολής. Ο κ. Σημίτης εξέφρασε την υποστήριξή του σε αυτή την πρωτοβουλία, και έκανε λόγο για ανάγκη «να υπάρχει ένα εφαρμόσιμο, δεσμευτικό και ελεγχόμενο μέσο, ώστε να μην μπορεί να ισχυριστεί μια χώρα ότι κάποια άλλη διαθέτει ή όχι όπλα μαζικής καταστροφής».
Ο Σύρος πρόεδρος και ο Έλληνας πρωθυπουργός συζήτησαν επίσης τις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών, οι οποίες -όπως τόνισαν- βελτιώνονται συνεχώς. Ο κ. Σημίτης εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα υπογραφεί η σύνδεση ΕΕ – Συρίας, από την οποία θα ωφεληθούν και οι δύο πλευρές. «Με αυτόν τον τρόπο, η ΕΕ θα αποκτήσει έναν σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Μ.Ανατολής» παρατήρησε ο πρωθυπουργός. Ο κ. Ασαντ ζήτησε την υποστήριξη της Ελλάδας στο θέμα, αλλά και βοήθεια στην προσπάθεια ανοικοδόμησης της Συρίας. Τέλος, οι δύο άνδρες εξέτασαν τη σύσταση συμβουλίου Ελλήνων και Σύρων επιχειρηματιών.
Το συγκρότημα θα παρουσιάσει ζωντανά το νέο του άλμπουμ «Οργή Λαού» καθώς και τραγούδια μέσα από όλη του τη δισκογραφία, όπου συχνά πρωταγωνιστούν οι στίχοι σπουδαίων Ελλήνων ποιητών.