Ω-3 λιπαρά οξέα κατά των συμπτωμάτων άσθματος μετά από άσκηση
Νέα Υόρκη: Οι αθλητές που πάσχουν από δύσπνοια ή εμφανίζουν συμπτώματα άσθματος μετά την άσκηση μπορούν να ωφεληθούν από τα φαρμακευτικά σκευάσματα που περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.
Νέα Υόρκη: Οι αθλητές που πάσχουν από δύσπνοια ή εμφανίζουν συμπτώματα άσθματος μετά την άσκηση μπορούν να ωφεληθούν από τα φαρμακευτικά σκευάσματα που περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.
Ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα τονίζουν ότι η λήψη μιας κάψουλας ω-3 λιπαρών οξέων από αθλητές μετά τη σωματική τους άσκηση στάθηκε ικανή να ελαττώσει σε σημαντικό βαθμό τα συμπτώματα του άσθματος, όπως το συριγμό, το συσφικτικό άσθμα στο θώρακα, το βήχα και τη δυσκολία στην αναπνοή.
Τα ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα περιέχονται στα λιπαρά ψάρια, όπως το σολομό, τον ξιφία κ.λπ. και η ευεργετική δράση τους ενάντια στα καρδιαγγειακά νοσήματα έχει καταδειχθεί και από μελέτες στο παρελθόν.
Στο πλαίσιο της πρόσφατης έρευνας, οι Αμερικανοί επιστήμονες υπέβαλαν σε μελέτη 20 αθλητές υψηλών επιδόσεων, εκ των οποίων οι μισοί εκδήλωναν συμπτώματα άσθματος έπειτα από την άσκηση, δίχως ωστόσο οι ίδιοι να είναι ασθματικοί.
Για χρονικό διάστημα τριών εβδομάδων οι ερευνώμενοι, αφού χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, έλαβαν είτε από μία κάψουλα λιπαρών οξέων έπειτα από το πέρας του προγράμματος γυμναστικής τους, είτε ψευδοφάρμακα, που απλώς περιείχαν ελαιόλαδο.
Αυτό που διαπιστώθηκε μετά το πέρας της μελέτης, ήταν ότι η εξασθένηση της λειτουργίας των πνευμόνων που έπληττε τους αθλητές μετά τη γυμναστική μετριάστηκε σε ποσοστό που άγγιξε έως και το 80% σε μερικές περιπτώσεις. Επιπλέον, οι συγκεκριμένοι αθλητές είχαν ανάγκη σαφώς μικρότερης ποσότητας αντιασθματικών φαρμάκων.
«Οι ευεργετικές ενέργειες των ω-3 λιπαρών οξέων είναι γνωστές. Ωστόσο, τώρα αποκαλύπτεται μία ακόμη, που σίγουρα θα προσφέρει πολύτιμη βοήθεια όχι μόνο σε εμάς αλλά και στους ίδιους τους αθλητές», σχολιάζει χαρακτηριστικά ένα από τα βασικά μέλη της επιστημονικής ομάδας.
health.in.gr
- Παρέμβαση Τραμπ για την εξαγορά της Warner Bros – «Πρόβλημα το μερίδιο της Netflix, θα εμπλακώ στην απόφαση»
- Πλημμύρες και κατολισθήσεις στην Τουρκία
- Δεν θέλει κόπο: 20 λεπτά περπάτημα την μέρα κάνουν τη διαφορά
- Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και χιόνια στα ορεινά της Ηπείρου – Πού θα έχει ισχυρές καταιγίδες
- Διάστημα: Τζίρος 500 εκατ. ευρώ και 2.500 εργαζόμενοι
- Γκέινορ, Σταλόνε, Kiss και Κρόφορντ: Οι καλλιτέχνες που βραβεύτηκαν σε ένα Kennedy Center που αλλάζει
- Επιστροφή στα παιδικά χρόνια: Επτά χόμπι από τα παλιά που αξίζει να δοκιμάσουμε ξανά
- Η Ευρώπη «εκτοξεύει» 22,1 δισ. ευρώ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις




![Έκρηξη σε παγιδευμένο αυτοκίνητο έξω από αστυνομικό τμήμα στο Μεξικό [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/car-bomb-michoacan-150x74.jpg)

![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 08.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-igor-cibulsky-75306089-8637937-315x220.jpg)































![«Ο Ζελένσκι δεν έχει διαβάσει» την ειρηνευτική πρόταση ισχυρίζεται ο Τραμπ [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/2025-12-08T001426Z_1049272535_RC2ZBIA2EIWE_RTRMADP_5_USA-TRUMP-KENNEDY-CENTER-315x220.jpg)


![Κολομβία: Πτώματα που βρέθηκαν στη θάλασσα «ίσως» ανήκαν σε θύματα πλήγματος των ΗΠΑ [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/gustavopetro-315x220.jpg)
![Ουκρανία: Oι ειρηνευτικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ είναι εποικοδομητικές, αλλά όχι εύκολες, λέει o Ζελένσκι [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/2025-12-02T142339Z_520774740_RC2E8IAEKN5M_RTRMADP_5_UKRAINE-CRISIS-IRELAND-315x220.jpg)
![Έκρηξη σε παγιδευμένο αυτοκίνητο έξω από αστυνομικό τμήμα στο Μεξικό [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/car-bomb-michoacan-315x220.jpg)



![Όταν ο προτεινόμενος ως νέος αρχηγός της Μοσάντ τραυματίζονταν βαριά την 7η Οκτωβρίου [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/WhatsApp-Image-2025-12-04-at-14.19.42-315x220.jpeg)

















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442