ΕΦΕΤ: Μείωση της παραβατικότητας το α’ εξάμηνο του 2003
Αθήνα: Τις 332 έφτασαν οι παραβάσεις που διαπίστωσε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2003. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 5.032 τακτικές επιθεωρήσεις, με κύριους άξονες τις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης και το λιανικό εμπόριο τροφίμων.
Αθήνα: Τις 332 έφτασαν οι παραβάσεις που διαπίστωσε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2003. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 5.032 τακτικές επιθεωρήσεις, με κύριους άξονες τις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης και το λιανικό εμπόριο τροφίμων.
Στο 1/3 περίπου των επιθεωρήσεων, οι επιχειρήσεις δέχτηκαν λεπτομερείς συστάσεις και υποδείξεις για την ανάγκη βελτίωσης υποδομών, την τήρηση και τεκμηρίωση διαδικασιών αυτοελέγχου και την βελτίωση της λειτουργίας εγκατεστημένων συστημάτων (HACCP), την λειτουργική υγιεινή, την επισήμανση και την παρουσίαση τροφίμων.
Σημειώθηκαν συνολικά 332 παραβάσεις, δηλαδή ποσοστό 6,5%, που κυρίως αφορούσαν στη μη τήρηση των κανόνων υγιεινής, τη διάθεση μη ασφαλών τροφίμων ή και προβλήματα στην παρουσίαση και επισήμανση των τροφίμων.
Ωστόσο, τα ποσοστά παραβατικότητας εξακολουθούν να παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις για τα διάφορα είδη επιχειρήσεων τροφίμων και κυμαίνονται από 2% για τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών έως και 27% για μονάδες παρασκευής και συσκευασίας τροφίμων.
Συγκριτικά με τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2002 (για περίπου ταυτόσημο συνολικό αριθμό ελέγχων) παρατηρείται μια μείωση του γενικού ποσοστού παραβατικότητας κατά δύο μονάδες (8,5% και 6,5% αντίστοιχα), ενώ σαφής βελτίωση σημειώνεται και στα ποσοστά αποκλίσεων που αφορούν στο λιανικό εμπόριο και τη μαζική εστίαση (από 5% σε 4% και από 7% σε 2%).
Τα παραπάνω αποτελέσματα υποδηλώνουν μια τάση συμμόρφωσης των επιχειρήσεων του λιανεμπορίου στις προδιαγραφές λειτουργικής υγιεινής και γενικότερα στις απαιτήσεις που θέτει το σύγχρονο νομοθετικό κοινοτικό και εθνικό πλαίσιο.
Εν τούτοις, παραμένει υψηλό το ποσοστό παραβατικότητας για τις επιχειρήσεις μεταποίησης των τροφίμων, που περιλαμβάνουν μεγαλύτερες μονάδες παρασκευής και συσκευασίας, όπως εργαστήρια επεξεργασίας κρέατος, τυποποιητήρια ελαιολάδου κλπ.