Η Τεχεράνη θα καλέσει τον επικεφαλής της IAEA για συνομιλίες σχετικά με τα πυρηνικά
Το Ιράν προτίθεται να καλέσει πολύ σύντομα τον επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι για διαβουλεύσεις, σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμά του. Πιέσεις του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών προς την Τεχεράνη.
Το Ιράν προτίθεται να καλέσει πολύ σύντομα τον επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι για διαβουλεύσεις σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμά του.
«Το Ιράν θα καλέσει τον Ελ Μπαραντέι πολύ σύντομα για να έχουν συνομιλίες με στόχο την επίλυση τεχνικών προβλημάτων» διευκρίνισε ο γενικός γραμματέας του ιρανικού Ανωτάτου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Χασάν Ροχανί κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με το Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Τζακ Στρο, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Τεχεράνη.
«Αυτά τα τεχνικά προβλήματα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται από τις Ηνωμένες Πολιτείες ως πρόφαση για εχθρικές πολιτικές πράξεις» επισήμανε ο Ροχανί.
Η ιρανική πλευρά εμφανίστηκε αρνητική ως προς τις πιέσεις του Τζακ Στρο να δεχθεί αμέσως και δίχως προϋποθέσεις τις επιθεωρήσεις των πυρηνικών της εγκαταστάσεων από τους απεσταλμένους της ΙΑΕΑ.
«Η θέση μας δεν άλλαξε» διεμήνυσε την Κυριακή ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Καμάλ Χαραζί στον Βρετανό ομόλογό του.
«Προτού το Ιράν κάνει ένα βήμα, είναι δικαίωμά μας να περιμένουμε ότι οι άλλοι [η Δύση] θα αναλάβουν πρωτοβουλίες» δήλωσε ο Χαραζί κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Τζακ Στρο, ο οποίος όμως επέμεινε ότι το πρώτο βήμα πρέπει να κάνει η Τεχεράνη με την υπογραφή του συμπληρωματικού πρωτοκόλλου της Συνθήκης για τη Μη Διασπορά των Πυρηνικών Όπλων.
Θετικός ο Μπαραντέι
Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι δέχεται να επισκεφθεί το Ιράν, ανακοίνωσε τη Δευτέρα αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών.
«Ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι έλαβε την πρόκληση και σκοπεύει να ανταποκριθεί θετικά» σχολίασε στο Reuters εκπρόσωπος της ΙΑΕΑ.
Ακόμη δεν έχει καθορισθεί η ημερομηνία της επίσκεψης του κ. Μπαραντέι στο Ιράν.