«Καταδίκη» της Ολύμπια από τη Νήαρ Ηστ, νίκες και Ηράκλειο, ΠΑΟΚ και Αρη
Συγκλονιστικό το πρώτο πιάτο της 21ης αγωνιστικής της Α1 μπάσκετ. Η Νήαρ Ηστ πήρε μεγάλη νίκη στη Λάρισα καταδικάζοντας την Ολύμπια με 97-80. «Ανάσα» για το Ηράκλειο, 78-67 το Μαρούσι, ανατροπή από τον ΠΑΟΚ 95-93 το Περιστέρι. και εύκολα ο Αρης, 81-74 τον Ηρακλή.
Συγκλονιστικό το πρώτο πιάτο της 21ης αγωνιστικής της Α1 μπάσκετ. Η Νήαρ Ηστ πήρε μεγάλη νίκη στη Λάρισα καταδικάζοντας την Ολύμπια με 97-80. «Ανάσα» για το Ηράκλειο, 78-67 το Μαρούσι, ανατροπή από τον ΠΑΟΚ 95-93 το Περιστέρι. και εύκολα ο Αρης, 81-74 τον Ηρακλή. Την Κυριακή το ντέρμπι Ολυμπιακού-ΑΕΚ.
Κρατιέται στη… «ζωή» το Ηράκλειο
Ενα ακόμα σημαντικό βήμα για την παραμονή του στην Α1 κατηγορία έκανε σήμερα το Ηράκλειο, που επικράτησε στο «Λίντο» 78-67 του Αμαρουσίου σε αγώνα για την 21η ημέρα του πρωταθλήματος. Ετσι, οι Κρητικοί παρέμειναν πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού, έναν βαθμό μπροστά από τη Νήαρ Ηστ.
Οι δύο ομάδες ήθελαν οπωσδήποτε τη νίκη, η κάθε μία για τους δικούς της λόγους, και φυσιολογικά το παιχνίδι εξελίχθηκε σε ντέρμπι. Οι φιλοξενούμενοι κατάφεραν να κρατήσουν χαμηλά το ρυθμό και το σκορ, ενώ αντέδρασαν σωστά όταν η ομάδα του Γιώργου Μακράκη προηγήθηκε με 23-17. Με καλύτερο τον Σπανούλη το Μαρούσι έφερε γρήγορα το ματς στα ίσα και πήγε στα αποδυτήρια με προβάδισμα ενός πόντου, 35-34.
Η μάχη συνεχίστηκε και στο τρίτο δεκάλεπτο, με τις δύο ομάδες να συμβαδίζουν στο σκορ και να προδιαθέτουν τους φιλάθλους για μια μάχη μέχρις εσχάτων. Όμως, ο Ντορέμους Μπένερμαν είχε διαφορετική άποψη.
Ο Αμερικανός πλέι-μέικερ, που ήταν καλά κλεισμένος στο πρώτο μέρος, έδωσε πραγματικό ρεσιτάλ, «πυροβολώντας» έξω από τη γραμμή των 6.25 (7/11 τρίποντα). Οι Κρητικοί προηγήθηκαν 62-54 στο 33 και 78-64 λίγο πριν τη λήξη και έφτασαν στο τελικό 78-67 που ισοδυναμεί με… μισή σωτηρία.
Οι προσπάθειες του Κένιον Τζόουνς δεν αποδείχθηκαν αρκετές για τους Αθηναίους, που έχασαν έδαφος στην προσπάθειά τους για κατάληψη της τέταρτης θέσης στην κανονική περίοδο.
Εκεί που δεν τα κατάφεραν ο Παναθηναϊκός, ο Ολυμπιακός και ο Αρης, πέρασε νικηφόρα ο ΠΑΟΚ. Ο «δικέφαλος του βορρά» επικράτησε 95-93 του Περιστερίου στο κλειστό «Ανδρέας Παπανδρέου» και μετά από 21 αγωνιστικές, διατηρεί στο ακέραιο τις ελπίδες του για μια θέση στην τετράδα του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1.
Στο ξεκίνημα του αγώνα, οι γηπεδούχοι έπιασαν στον… ύπνο τον ΠΑΟΚ και προηγήθηκε 15-6 και 21-11. Σιγά σιγά, οι Θεσσαλονικείς άρχισαν να «ροκανίζουν» τη διαφορά, μείωσαν σε 40-38 στο 17:30 και λίγο αργότερα πέρασαν για πρώτη φορά μπροστά 45-44. Ομως, το πρώτο 20λεπτο ολοκληρώθηκε με 50-46 για τους γηπεδούχους με τον Μανώλη Παπαμακάριο να κάνει το καλύτερο ημίχρονο της καριέρας του, με 21 πόντους σε 19 λεπτά συμμετοχής!
Το κρεσέντο του Παπαμακάριου συνεχίστηκε και στην τρίτη περίοδο, όμως ο νεαρός γκαρντ ήταν ο μόνος μαζί με τον Χάτσον που έδιναν επιθετικές λύσεις στον Πεδουλάκη.
Αντίθετα, στην παρέα των Βασιλειάδη, Κόμματου, Σκοτ είχε προστεθεί και ο Μπράνκο Μιλισάβλιεβιτς που «βομβάρδισε» με διαδοχικά καλάθια το καλάθι του Περιστερίου κι έτσι το ντέρμπι συνεχίστηκε και στην τέταρτη περίοδο όλα ξεκινούσαν από την αρχή (75-75).
Το φινάλε ήταν συγκλονιστικό, αφού ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε με διαφορά πέντε πόντων (93-88) στο 39, όμως με σερί 5-0 το Περιστέρι ισοφάρισε, 12 δευτερόλεπτα πριν το τέλος. Ο Μπράνκο Μιλισάβλιεβιτς ήταν αυτός που διαμόρφωσε το τελικό 93-95 και ενώ το χρονόμετρο έδειχνε 39:58!
Η Νήαρ Ηστ αναπτέρωσε τις ελπίδες της για παραμονή στην Α1 κατηγορία του μπάσκετ, καθώς νίκησε στη Λάρισα την Ολύμπια με 97-80 στο ντέρμπι των ουραγών της 21ης ημέρας. Αντίθετα, η θεσσαλική ομάδα είναι πλέον πολύ δύσκολο να αποφύγει τον υποβιβασμό.
Οι γηπεδούχοι ξεκίνησαν καλά το παιχνίδι, αλλά σύντομα υποχώρησαν μπροστά στον οίστρο του Φράνκο Νάκιτς. Ο ομογενής φόργουορντ πέτυχε 15 πόντους στην πρώτη περίοδο, οδηγώντας την ομάδα της Νήαρ Ηστ σε προβάδισμα τριών πόντων (25-22).
Στη συνέχεια, τη σκυτάλη από τον πρώην παίκτη του Ολυμπιακού πήρε ο Κώστας Μάγλος που αξιοποίησε τη δύναμή του και δημιούργησε πολλά προβλήματα στους ψηλούς της Ολύμπια. Ετσι, η Νήαρ Ηστ προηγήθηκε 34-26 στο 15 και έκλεισε το ημίχρονο με 46-37, καθώς από την άλλη πλευρά μόνο ο Τζέιμς Φόρεστ έδινε λύσεις στην επίθεση.
Η ομάδα του Νίκου Σταυρόπουλου έπρεπε να βελτιώσει κατά πολύ την άμυνά της για να επιστρέψει στο παιχνίδι, αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε. Αντίθετα, οι Καισαριανιώτες παρουσιάσαν αξιοζήλευτο πλουραλισμό και ανέβασαν τη διαφορά ακόμα και στους 14 πόντους (63-49) λίγο πριν τη λήξη της τρίτης περιόδου.
Σε μια απέλπιδα προσπάθεια ανατροπής, η Ολύμπια μείωσε σε 80-74 2.5 λεπτά πριν τη λήξη, χάρη στην άνοδο του Νέσμπι και την καλή παρουσία του Νάνη. Όμως, οι φιλοξενούμενοι ήταν ψύχραιμοι και εύστοχοι στις βολές (10/10 ο Σοφογιάννης) και ανέκτησαν διαφορά ασφαλείας, φτάνοντας τελικά στο θρίαμβο με 97-80.
Πλέον, οι Λαρισινοί πρέπει να κάνουν σχέδια για την Α2, ενώ η Νήαρ Ηστ, παρά τη νίκη της, παραμένει στην προτελευταία θέση και χρειάζεται υπερπροσπάθεια για να ξεπεράσει το Ηράκλειο και να σωθεί.
Δυναμικά στη διεκδίκηση της 4ης θέσης του πρωταθλήματος της Α1, μπήκε ξανά ο Αρης. Οι «κίτρινοι» νίκησαν 81-74 τον Ηρακλή στο Αλεξάνδρειο και έφτασαν τους 33 βαθμούς, έναν περισσότερο από τον 4ο της βαθμολογίας, Ολυμπιακό, που όμως αγωνίζεται την Κυριακή.
Από την αρχή, το παιχνίδι πήγαινε πόντο-πόντο, μέχρι που ο Αρης με διαδοχικά τρίποντα ξέφυγε 35-28 στο 26, ενώ λίγο αργότερα δημιούργησε τη μεγαλύτερη διαφορά με 43-35, πριν διαμορφωθεί το σκορ ημιχρόνου (43-37) από καλάθι του Κούβελα. Με ένα ξέσπασμα στο τρίτο δεκαλέπτου, όταν πήρε μπροστά ο Σόλομον, ο Αρης ξέφυγε με 60-47 στο 27, όμως μέσα σε τρία λεπτά οι Διαμαντίδης, Νικολαΐδης οδήγησαν τον Ηρακλή σε σερί 8-1 κι έτσι η περίοδος ολοκληρώθηκε με 61-55.
Τα τρίποντα του Σόλομον (αλλά κι ένα καθοριστικό του Λάππα), έφεραν ξανά σε θέση ισχύος τον Αρη, που προηγήθηκε 70-61, πέντε λεπτά πριν το τέλος.
Ο Ηρακλής κατάφερε να ξαναμπεί στο παιχνίδι, όταν μείωσε σε 76-73, 1:30 πριν το τέλος, όμως λίγα δευτερόλεπτα αργότερα ο Ράιαν Στακ με τρίποντο, στο τέλος της επίθεσης του Αρη, επανέφερε τη διαφορά στους 6 πόντους. Ο Ηρακλής δεν μπόρεσε να αντιδράσει κι έτσι η ομάδα του Βαγγέλη Αλεξανδρή έφτασε στη νίκη με το τελικό 81-74
Ο Αλεξέι Ποκουσέφσκι φέρεται να κινεί τις διαδικασίες για να πάρει ελληνικό διαβατήριο, σύμφωνα με όσα αναφέρουν στο εξωτερικό – Τι σημαίνει αυτό για τον 25χρονο φόργουορντ.