Με στόχο να κατακτήσει το νεανικό κοινό που δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση στα μικρά αυτοκίνητα πόλης, το νέο Α1 της Αudi, χάρη στην προσεγμένη του αισθητική και στην υψηλή ποιότητα κατασκευής του, ανεβάζει τον πήχυ του ανταγωνισμού στην κατηγορία supermini.
Με στόχο να κατακτήσει το νεανικό κοινό που δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση στα μικρά αυτοκίνητα πόλης, το νέο Α1 της Αudi, χάρη στην προσεγμένη του αισθητική και στην υψηλή ποιότητα κατασκευής του, ανεβάζει τον πήχη του ανταγωνισμού στην κατηγορία supermini.
Βασισμένο στο ίδιο ακριβώς πάτωμα, με την ονομασία Α00, που χρησιμοποιούν τα VW Lupo και Seat Arosa, το A1 διεκδικεί μερίδιο στην ίδια κατηγορία στην οποία δραστηριοποιούνται τα δύο μικρά του ομίλου VW AG, αλλά και τo Fiat Seicento και το πολυσυζητημένο Smart.
Το νέο τρίπορτο supermini έρχεται να δοκιμάσει, σε ακόμη μεγαλύτερο επίπεδο δυσκολίας μετά το Α2, την ικανότητα των σχεδιαστών και των τεχνικών της Αudi να παρουσιάσουν ένα πρότυπο μοντέλο ελάχιστων διαστάσεων με φροντισμένη σχεδίαση και υψηλή ποιότητα κατασκευής.
Αντίθετα με το μεγαλύτερο αδελφό του -το A2- το νέο Α1, που δεν αναμένεται, ωστόσο, να κάνει την επίσημη εμφάνισή του στην ευρωπαϊκή αγορά πριν από το 2002, αποφεύγει να χρησιμοποιήσει παρόμοιο πλαίσιο από αλουμίνιο. Η Audi επέλεξε την παραδοσιακή συνταγή του αυτοφερόμενου πλαισίου, ενώ η ευρεία χρήση πλαστικών μερών και τμημάτων από μαγνήσιο στην κατασκευή του αμαξώματος πρόκειται να συμβάλει σημαντικά στη διατήρηση του βάρους του αυτοκινήτου κάτω από τα 800 κιλά.
Εξωτερικά, όμως, το Α1 δανείζεται αρκετά στοιχεία από το Α2, τουλάχιστον όσον αφορά στο εμπρός τμήμα του. Παρά τις ευδιάκριτες διαφορές στα φωτιστικά σώματα, το Α1 χρησιμοποιεί το ίδιο ερμητικά κλειστό καπό με την παραπλανητική μάσκα, η οποία στην ουσία χρησιμοποιείται ως πρόσβαση στο δοχείο αναπλήρωσης λαδιού και στη βέργα μέτρησης της στάθμης του.
Παρ όλα αυτά δύο είναι τα επιμέρους σημεία που αναμένεται να προσελκύσουν κυρίως το ενδιαφέρον των αγοραστών. Το πρώτο αφορά στην πρωτότυπη πτυσσόμενη οροφή, η οποία, αν και μεταλλική, αναδιπλώνεται με τη βοήθεια ηλεκτρονικά ελεγχόμενου μηχανισμού και αποσύρεται στο χώρο αποσκευών. Η συγκεκριμένη οροφή, κατασκευασμένη από διάφανο υλικό, παρουσίασε για πρώτη φορά η Audi στο AL2, το οποίο αποτέλεσε τελικά τη βάση εξέλιξης του Α2.
Το δεύτερο σημείο αφορά στη σχεδίαση του πίνακα οργάνων του μοντέλου. Οι σχεδιαστές της Audi πρόκειται να αντικαταστήσουν τους κλασικούς δείκτες κυκλικού σχήματος με ψηφιακές οθόνες απεικόνισης πολλαπλών λειτουργιών, ως πρώτο δείγμα γραφής των τεχνολογικών καινοτομιών που προωθεί η γερμανική εταιρεία στο εσωτερικό των μοντέλων της.
Oι εκπλήξεις και οι νέες προτάσεις, ωστόσο, σταματούν εδώ, καθώς, όσον αφορά στο μηχανολογικό τομέα, το νέο A1 δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει διαφορετικούς κινητήρες από αυτούς που εξοπλίζουν ήδη τα μοντέλα του ομίλου VW στην μικρή κατηγορία.
Ο πιο οικονομικός ως προς την κατανάλωση καυσίμου -αλλά παράλληλα πιθανότατα και ο πιο ακριβός- θα είναι η τρικύλινδρη υπερτροφοδοτούμενη πετρελαιοκίνητη έκδοση των 1,2 λίτρων, απόδοσης 61 ίππων, με την ονομασία 3L, η οποία χρησιμοποιείται ήδη στα VW Lupo και Seat Arosa. Ο συγκεκριμένος τύπος κινητήρα οφείλει την ονομασία του στην ικανότητά του να καταναλώνει μόλις 3 λίτρα καυσίμου ανά 100χμ., εφόσον τοποθετηθεί σε μοντέλο με ελαφρύ αμάξωμα, ελαστικά μειωμένης τριβής και αυτόματο σύστημα μετάδοσης πέντε σχέσεων κατάλληλα ρυθμισμένο για οικονομία στην κατανάλωση. Επιπλέον, όταν το αυτοκίνητο ακινητοποιείται, ο συγκεκριμένος κινητήρας τίθεται αυτόματα εκτός λειτουργίας.
Το A1 θα διατίθεται βέβαια και σε βενζινοκίνητες εκδόσεις, για τις οποίες η εταιρεία -όπως ακριβώς και στο Lupo- προτίθεται να χρησιμοποιήσει κινητήρες τύπου FSI. Την τεχνολογία αυτήν τη συναντάμε σε κινητήρες πετρελαίου και αναφέρεται στον, υπό υψηλή πίεση, άμεσο ψεκασμό του κυλίνδρου με καύσιμο, γεγονός που επιτυγχάνει όχι μόνο οικονομία καυσίμου μέχρι και 15%, αλλά και αύξηση της ιπποδύναμης, συγκριτικά με άλλους κινητήρες με την ίδια χωρητικότητα. Επικρατέστερες επιλογές θεωρούνται μία τρικύλινδρη έκδοση 1.000κ.εκ. και μία τετρακύλινδρη των 1.400κ.εκ., απόδοσης 105 ίππων.
Σε μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική κατηγορία, ο όμιλος VW AG επιδιώκει να εμπλουτίσει το στόλο των αυτοκινήτων πόλης που διαθέτει στην αγορά, παρουσιάζοντας δίπλα στα Lupo και Arosa ένα supermini που θα απευθύνεται σε οδηγούς με αυξημένες απαιτήσεις. Γι αυτό, άλλωστε, το A1 αναμένεται να διατίθεται σε ελαφρά τσιμπημένες τιμές.
Υποψήφιο για 8 Όσκαρ είναι το ρομαντικό δράμα της Κλόι Ζάο, με τίτλο Άμνετ που κλέβει τις εντυπώσεις στις σκοτεινές αίθουσες. Αυτές είναι οι νέες ταινίες της εβδομάδας.