Διαμαρτυρία της ΕΣΗΕΑ για την σεναριολογία σχετικά με την υπόθεση της 17Ν
Επιστολή διαμαρτυρίας για την απαξίωση της ενημέρωσης και του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, με αφορμή τη σεναριολογία σχετικά με την υπόθεση της 17Ν, επέδωσε το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ στους ιδιοκτήτες και διευθυντές των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών.
53
Επιστολή διαμαρτυρίας για την απαξίωση της ενημέρωσης και του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, με αφορμή τη σεναριολογία σχετικά με την υπόθεση της 17Ν, επέδωσε την Πέμπτη το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ στους ιδιοκτήτες και διευθυντές των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών.
Στην επιστολή σημειώνεται ότι εάν δεν αναστραφεί άμεσα αυτή η κατάσταση, η οποία «εντάθηκε τελευταία με επίκεντρο την δημοσιογραφική κάλυψη του θέματος της τρομοκρατίας», τότε η ενημέρωση κινδυνεύει να χαρακτηριστεί ως «σύγχρονο μνημείο αυθαιρεσίας».
Η ΕΣΗΕΑ αναφέρεται στην υποβάθμιση των δελτίων ειδήσεων και των ενημερωτικών εκπομπών, που «έχει υπερβεί κάθε ανεκτό όριο», και προσθέτει ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί «δεν είναι οι μόνοι που συμβάλλουν στον ευτελισμό της ενημέρωσης, όμως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πλειονότητα των ιδιωτικών καναλιών πρωταγωνιστούν σε αυτόν, αφού ακόμη και τα ευφάνταστα ρεπορτάζ εφημερίδων προαναγγέλλονται από την τηλεόραση».
Επίσης, υπενθυμίζει τις προσπάθειες που πραγματοποιήθηκαν στις αρχές του χρόνου, ώστε «τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων και οι ενημερωτικές εκπομπές να ανταποκρίνονται στον τίτλο τους», και τονίζει ότι «δυστυχώς ορισμένες αναιμικές βελτιώσεις σταμάτησαν γρήγορα και σήμερα είμαστε μάρτυρες του διασυρμού των εννοιών είδηση, πληροφορία, δελτίο ειδήσεων».
«Η υπόθεση της εξάρθρωσης της τρομοκρατίας έχει γίνει για τις επιχειρήσεις της ενημέρωσης εφαλτήριο για έναν ακόμη πιο σκληρό ανταγωνισμό» παρατηρεί η ΕΣΗΕΑ, και προσθέτει ότι «το αποτέλεσμα είναι ότι στο κυνήγι της αποκλειστικότητας και των υψηλών ποσοστών τηλεθέασης, θυσιάζονται αυτονόητες αξίες που πρέπει να διέπουν την ενημέρωση, το δημοσιογραφικό επάγγελμα, και οι οποίες αποτελούν τα θεμέλια του Κώδικα Δεοντολογίας των δημοσιογράφων».
Στην επιστολή της, η Ένωση «φωτογραφίζει» την κατάσταση, επισημαίνοντας ότι στα δελτία ειδήσεων «στήνονται τηλεοπτικά δικαστήρια», όπου «αναρμόδια και όχι σπάνια ανυπόληπτα άτομα, μεταξύ των οποίων και ορισμένοι δημοσιογράφοι και εκδότες που εζήλωσαν το επάγγελμα του ανακριτή και του εισαγγελέα, υποτίθεται ότι προβαίνουν σε αποκαλύψεις, και παρέχουν δήθεν αποκλειστικές πληροφορίες, που στην πραγματικότητα είναι προϊόντα ποικίλων διαρροών, ενδεχομένως και κατασκευών και όχι δημοσιογραφικού ρεπορτάζ».
»Αντί για είδηση και υπεύθυνη πληροφόρηση, κυριαρχούν οι κάθε είδους υπερβολές, οι ανεπιβεβαίωτες έως ύποπτες πληροφορίες, η σεναριολογία και η ονοματολογία, με αποτέλεσμα η υπερπληροφόρηση για το θέμα της τρομοκρατίας ουσιαστικά καταλήγει να είναι αποπληροφόρηση» σημειώνεται στο κείμενο της ΕΣΗΕΑ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Αυτή είναι η ποινή στον Γιαννακόπουλο από την Ευρωλιγκα
- «Έφαγαν πόρτα» και γύρισαν για εκδίκηση – Βίντεο ντοκουμέντο από αιματηρή επίθεση έξω από μπαρ στην Κρήτη
- Τραμπ εναντίον Μερτς ή είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα
- Η γεωπολιτική ανακατεύει την τράπουλα της Formula 1
- Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Γραμμή 7 του Τραμ
- Παγκόσμια επιφυλακή για χολέρα και Mpox
- Επενδυτικό «ριμπάουντ» από τα private equity: Το NBA Europe προ των πυλών
- Η αστυνομία της Βόρειας Ιρλανδίας απαγγέλλει κατηγορίες για επίθεση με βόμβα σε μέλος του Νέου IRA
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 01.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/greg-rakozy-8xx5BRBYwHY-unsplash-315x220.jpg)






















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442