Η Βρετανία ενισχύει τον εγχώριο ανεξάρτητο κινηματογράφο με 17 εκατ. λίρες
Στον αγώνα κατά της κυριαρχίας του αμερικανικού κινηματογράφου στην Ευρώπη μπαίνει και η Βρετανία. Το αγγλικό κέντρο κινηματογράφου χρηματοδοτεί με 17 εκατ. λίρες ανεξάρτητες αίθουσες προβολής στην επικράτεια, ώστε να ανταγωνιστούν τα μούλτιπλεξ.
Στον αγώνα κατά της κυριαρχίας του αμερικανικού κινηματογράφου στην Ευρώπη μπαίνει και η Βρετανία. Το αγγλικό κέντρο κινηματογράφου αποφάσισε να χρηματοδοτήσει με 17 εκατ. λίρες ανεξάρτητες αίθουσες προβολής στην επικράτεια, ώστε να μπορέσουν να ανταγωνιστούν τα μούλτιπλεξ.
Η επιχορήγηση αυτή, που θα εκταμιευτεί από το αντίστοιχο αγγλικό ΛΟΤΤΟ, θα δώσει μια ανάσα στις μικρότερες αίθουσες, αλλά και περισσότερες δυνατότητες επιλογής στους θεατές, αφού τα χολιγουντιανά μπλοκμπάστερ δεν θα είναι πια η μόνη λύση.
Σύμφωνα με το BBC, τα 14 εκατ. λίρες θα δαπανηθούν σε ένα δίκτυο ανεξάρτητων κινηματογράφων σε όλη τη χώρα, ενώ θα υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα για την ανανέωση των αιθουσών και την αγορά νέων μηχανισμών προβολής.
Τα υπόλοιπα 3 εκατ. λίρες θα δαπανηθούν για την καλύτερη διανομή των ανεξάρτητων ταινιών, ώστε να φτάνουν και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας. Έτσι ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα των ανεξάρτητων κινηματογραφιστών, οι οποίοι έκαναν μεν ταινίες, αλλά δύσκολα εξασφάλιζαν τη διανομή τους.
Το βρετανικό κέντρο κινηματογράφου χώρισε «τα έξοδά» του σε τέσσερις κατηγορίες· η πρώτη είναι η προώθηση «εξειδικευμένων ταινιών», στην αγγλική ή άλλη γλώσσα, που πραγματεύονται συγκεκριμένα θέματα, αποτελούν ριμέικ παλαιότερων ταινιών, ή απευθύνονται σε συγκεκριμένο κοινό.
Η δεύτερη κατηγορία εξόδων είναι η δημιουργία υλικοτεχνικής υποδομής σε περιοχές, όπου δεν υπάρχουν ανεξάρτητοι κινηματογράφοι. Τρίτη έρχεται η επένδυση στην κινηματογραφική εκπαίδευση και τέταρτη η καλύτερη και πιο διευρυμένη διανομή ανεξάρτητων ταινιών.
Όπως ανακοίνωσε το Συμβούλιο Κινηματογράφου, τα μέτρα αυτά αποσκοπούν στο να ενισχύσουν τις δομικές αδυναμίες της βρετανικής βιομηχανίας κινηματογράφου.
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.