Μαθητές σχολείου της Καβάλας ζητούν από το Βρετανικό Μουσείο να επιστρέψει τα Μάρμαρα
Την πρωτοβουλία να στείλουν επιστολές στο Βρετανικό Μουσείο, με τις οποίες ζητούν την επιστροφή των Μαρμάρων στην Ελλάδα, πήραν μαθητές δημοτικού σχολείου της Καβάλας, αποδεικνύοντας ότι το θέμα δεν αφορά μόνο τους μεγάλους, αλλά και τα παιδιά.
Την πρωτοβουλία να στείλουν επιστολές στο διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, με τις οποίες ζητούν την επιστροφή των Μαρμάρων στην Ελλάδα, πήραν μικροί μαθητές δημοτικού σχολείου της Καβάλας, αποδεικνύοντας ότι το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών δεν αφορά μόνο τους μεγάλους και την Πολιτεία, αλλά και τα παιδιά.
Στα γράμματά τους οι μαθητές της έκτης τάξης του 10ου δημοτικού σχολείου Καβάλας παραθέτουν με συγκινητικό και εξαιρετικά ώριμο όσο και καίριο τρόπο επιχειρήματα, τα οποία δύσκολα μπορεί κανείς να αντικρούσει. Όπως επισημαίνουν στους υπεύθυνους του Βρετανικού Μουσείου η άρνησή τους να επιστρέψουν τα Μάρμαρα είναι «μία πράξη που δεν σας τιμά και θα έπρεπε εσείς από μόνοι σας να κάνετε ενέργειες, έτσι ώστε να τα επιστρέψετε πίσω σε αυτούς που ανήκουν, στους Έλληνες και την Ελλάδα».
Η κίνηση των μαθητών έγινε γνωστή στον υπουργό Πολιτισμού, Ευ.Βενιζέλο, ο οποίος έστειλε στα παιδιά επιστολή, με την οποία εκφράζει την ικανοποίησή του για την πρωτοβουλία τους αυτή.
Σταχυολογώντας κάποια αποσπάσματα από τις επιστολές των μαθητών αποδεικνύεται ότι τα παιδιά όχι μόνο κατανοούν τους λόγους για τους οποίους η επιστροφή των Μαρμάρων είναι επιβεβλημένη, αλλά και ότι είναι απολύτως ενημερωμένα σε ό,τι αφορά την αποδοχή που συναντά αυτή η διεθνής εκστρατεία.«Κάποιοι μορφωμένοι άνθρωποι της Βρετανίας είναι μαζί μας» αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του ένας από τους μαθητές.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται επίσης σε μία από τις επιστολές και στην ανέγερση του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, που θα τα φιλοξενήσει διότι «τα καυσαέρια διαβρώνουν τα μάρμαρα».
«Το παρελθόν βγαίνει από διάφορα αντικείμενα που έχουν βρεθεί κατά καιρούς σε διάφορα μέρη» λέει ένας από τους μαθητές στο γράμμα του, ενώ ένας συμμαθητής του επισημαίνει στους υπεύθυνους του Βρετανικό Μουσείου ότι «δεν είναι ωραίο να δείχνετε στους τουρίστες κάτι που δεν είναι δικό σας».
Ένας άλλος μαθητής αναφέρεται στο στόχο της πρωτοβουλίας για την επιστροφή των Γλυπτών και εκφράζει την ελπίδα «μήπως οι καρδιές κάποιων ανωτέρων λυγίσουν και επιστρέψουν πίσω τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό μας».