Σπάνιοι χειρόγραφοι χάρτες των ελληνικών νησιών σε ένα λεύκωμα
Το λεύκωμα του Γ.Τόλια Τα Νησολόγια. Η μοναξιά και η συντροφιά των νησιών παρουσιάστηκε την Τρίτη στο Μουσείο Μπενάκη. Η έκδοση περιλαμβάνει 130 σπάνιους, ως επί το πλείστον χειρόγραφους, χάρτες ελληνικών νησιών.
Το λεύκωμα του ερευνητή Γιώργου Τόλια με τίτλο Τα Νησολόγια. Η μοναξιά και η συντροφιά των νησιών παρουσιάστηκε την Τρίτη στο Μουσείο Μπενάκη. Την έκδοση διανθίζουν 130 σπάνιοι, ως επί το πλείστον χειρόγραφοι, χάρτες ελληνικών νησιών χωρισμένοι σε τρεις ενότητες ανάλογα με τη χρήση τους.
Σύμφωνα με τον ερευνητή, οι χάρτες χωρίζονται σε λόγιους, ναυτικούς και ενημερωτικούς. Μέσα από αυτούς τεκμηριώνεται ο κεντρικός ρόλος που έπαιξαν τα ελληνικά νησιά στην ιστορία της χώρας. Το υλικό του λευκώματος προέρχεται από βιβλιοθήκες και μουσεία της Ευρώπης και των ΗΠΑ.
Για πρώτη φορά στη διεθνή βιβλιογραφία παρουσιάζονται σε αυτοτελή έκδοση τα νησολόγια του 15ου – 17ου αιώνα και δημοσιεύνονται οι σπάνιοι χειρόγραφοι ως επί το πλείστον χάρτες τους.
Το λεύκωμα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ολκός και πωλείται στην τιμή των 58 ευρώ.
Το ταχίνι είναι μοναδικό κυρίως χάρη στην απλότητά του - και μέσα σε 30 λεπτά από την κατανάλωσή του, ο οργανισμός απορροφά τα θρεπτικά συστατικά του και εξασφαλίζει έτσι διαθέσιμη ενέργεια χωρίς να ταλαιπωρεί το πεπτικό σύστημα.
Η ελληνική πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ Survivors - Ξαναγράφοντας το μύθο της θα γίνει την Παρασκευή 13 Μαρτίου, στις 18:00, στην αίθουσα Τζων Κασσαβέτης στο πλαίσιο του 28ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας