Επικίνδυνη αύξηση των κρουσμάτων σαλμονέλας στην Ευρώπη
Βουδαπέστη: Επικίνδυνη αύξηση των κρουσμάτων σαλμονέλας παρατηρείται στην Ευρώπη, όπως επισημαίνουν οι αρμόδιοι φορείς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στο συνέδριο για την ασφάλεια των τροφίμων που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στη Βουδαπέστη. Οι ολοένα αυξανόμενες τάσεις σαλμονέλωσης καθιστούν αναγκαία την επιβολή αυστηρότερων μέτρων ελέγχου, ώστε να αποφευχθεί η εξάπλωση της νόσου, υπογράμμισαν οι ίδιοι εκφράζοντας την ανησυχία τους.
Βουδαπέστη: Επικίνδυνη αύξηση των κρουσμάτων σαλμονέλας παρατηρείται στην Ευρώπη, όπως επισημαίνουν οι αρμόδιοι φορείς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στο συνέδριο για την ασφάλεια των τροφίμων που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στη Βουδαπέστη. Οι ολοένα αυξανόμενες τάσεις σαλμονέλωσης καθιστούν αναγκαία την επιβολή αυστηρότερων μέτρων ελέγχου, ώστε να αποφευχθεί η εξάπλωση της νόσου, υπογράμμισαν οι ίδιοι εκφράζοντας την ανησυχία τους.
«Τα τελευταία δέκα με δεκαπέντε χρόνια παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων σαλμονέλωσης σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Η υψηλότερη συχνότητα σαλμονέλωσης οφείλεται σε αυξημένη προσβολή των ζώων από το μικρόβιο της σαλμονέλας, ειδικότερα με στελέχη που έχουν επιμολύνει τα αβγά» δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος του Οργανισμού Ασφάλειας Τροφίμων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), Γιόργκεν Σλουντ.
Η σαλμονέλωση είναι ένα νόσημα που παρατηρείται σε όλες τις χώρες του κόσμου. Το 1994 στις ΗΠΑ υπήρξε επιδημία που αποδόθηκε σε κατανάλωση επιμολυσμένου από το μικρόβιο παγωτού, κατά την οποία προσβλήθηκαν 224.000 άτομα.
Ο Σλουντ και οι συνεργάτες του τονίζουν ότι οι υγειονομικές αρχές θα πρέπει να αναλάβουν το έργο της επιμόρφωσης όσων ασχολούνται με τη μαζική παραγωγή τροφίμων, αλλά και του κοινού γενικότερα όσον αφορά στους κανόνες υγιεινής που πρέπει να τηρούνται στην κουζίνα, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος προσβολής από σαλμονέλα.
«Όλα τα πουλερικά στα οποία ανιχνεύεται σαλμονέλα σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής τους, θα πρέπει να σφαγιάζονται» υπογραμμίζουν οι ειδικοί.
Η ασφάλεια των τροφίμων είναι πολύπλοκο θέμα, καθώς τα μικρόβια της σαλμονέλας δεν προκαλούν την εμφάνιση νόσου στα ζώα και επιπρόσθετα ορισμένα στελέχη έχουν αναπτύξει αντοχή στα αντιβιοτικά, δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο την καταπολέμηση της νόσου. Τα αβγά, τα πουλερικά και τα άλλα κρέατα, το φρέσκο μη παστεριωμένο γάλα και η σοκολάτα είναι τρόφιμα που σχετίζονται κατά κύριο λόγο με τις επιδημίες σαλμονέλωσης. Στα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνονται οι εμετοί, ο πυρετός, η κεφαλαλγία, η ναυτία, τα κοιλιακά άλγη και οι διάρροιες.
health.in.gr
- Κρήτη: Έσπασε ρεκόρ στο αλκοτέστ – Ήταν «τύφλα» στο μεθύσι και έπεσε πάνω σε περιπολικό
- Κριτική σε Αταμάν: «Σε ομάδα με χαμηλότερο μπάτζετ δεν νομίζω ότι θα έκανε κάτι…»
- Βρετανία: Νέα αποστασία βουλευτή των συντηρητικών – Μεταπήδησε στο κόμμα του Φάρατζ
- Ρόκετς – Πέλικανς 119-110: Σπουδαία νίκη και ματς-ορόσημο για τον Ντουράντ (vids)
- Πακιστάν: Αυξήθηκε σε 11 ο αριθμός των νεκρών από την πυρκαγιά στο εμπορικό κέντρο – Πάνω από 60 αγνοούμενοι
- Ιράν: η Ισλαμική Δημοκρατία στο σταυροδρόμι
- Όταν τα ντοκιμαντέρ γίνονται screen therapy: Από το πολιτικό χάος στη μαγεία της σύνδεσης και το προσωπικό στοίχημα ενός διάσημου σεφ
- Σχεδόν μισός αιώνας – Οι πρωταγωνιστές της αρχικής σειράς «Δυναστεία» 45 χρόνια μετά την πρεμιέρα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις



![Ρωσία: Θαμμένες κάτω από το χιόνι ολόκληρες γειτονιές – Σκάβουν τούνελ για να φτάσουν στα σπίτια τους [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/Capture-110-134x85.jpg)


![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 19.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/lucas-marconnet-Kls_Hq8p-xI-unsplash-315x220.jpg)





















![Ρωσία: Θαμμένες κάτω από το χιόνι ολόκληρες γειτονιές – Σκάβουν τούνελ για να φτάσουν στα σπίτια τους [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/Capture-110-315x220.jpg)





































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442