Το ασβέστιο δεν επηρεάζει το σχηματισμό λίθων στους νεφρούς
Βοστόνη: Η πρόσληψη ασβεστίου μέσω της τροφής δεν επηρεάζει το σχηματισμό λίθων των ουροφόρων οδών, κοινώς "πέτρα στους νεφρούς", σύμφωνα με πενταετή ερευνητική μελέτη που δημοσιεύεται στο τρέχον τεύχος του New England Journal of Medicine.
Βοστόνη: Η πρόσληψη ασβεστίου μέσω της τροφής δεν επηρεάζει το σχηματισμό λίθων των ουροφόρων οδών, κοινώς «πέτρα στους νεφρούς», σύμφωνα με πενταετή ερευνητική μελέτη που δημοσιεύεται στο τρέχον τεύχος του New England Journal of Medicine.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Πάρμας στην Ιταλία μελέτησαν τις επιπτώσεις του ασβεστίου που λαμβάνεται μέσω της τροφής στην υποτροπή της ουρολιθίασης. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι άνδρες που ακολουθούσαν δίαιτα χαμηλή σε ασβέστιο (400mg/ημέρα) είχαν τις ίδιες πιθανότητες να εμφανίσουν «πέτρες» στους νεφρούς με όσους λάμβαναν υψηλές ποσότητες ασβεστίου (1.200mg) σε καθημερινή βάση.
Το μυστικό για την αποφυγή της ουρολιθίασης έγκειται στην ημερήσια πρόσληψη λιπών και πρωτεϊνών, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα του Δρ Λόρις Μπόργκι που ηγείται της μελέτης. Παρατηρήθηκε ότι οι άνδρες που περιόρισαν το ποσό λιπών και πρωτεϊνών της διατροφής τους, διατηρώντας ταυτόχρονα σε φυσιολογικά επίπεδα την ποσότητα ημερήσιας πρόσληψης ασβεστίου, ελάττωσαν στο μισό τις πιθανότητες προσβολής από ουρολιθίαση.
«Πιστεύουμε πως αν μια δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά και σε πρωτεΐνες ξεκινήσει από τα αρχικά στάδια της πάθησης, οι πιθανότητες να αποτραπεί ο σχηματισμός νέων λίθων στους νεφρούς είναι πολύ μεγάλες» δήλωσε στο Reuters ο Δρ Μπόργκι.
«Οι γιατροί δεν θα πρέπει πια να συνιστούν περιορισμό του ασβεστίου για την πρόληψη των υποτροπών της ουρολιθίασης. Αντίθετα, επιβάλλεται να παροτρύνουν τους ασθενείς τους να αποφεύγουν τα λίπη και να περιορίσουν την ποσότητα πρωτεϊνών στην τροφή τους» υπογραμμίζει ο Δρ Ντέιβιντ Μπουσίνσκι του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ, σχολιάζοντας την έρευνα.