Κυριακή 26 Απριλίου 2026
weather-icon 17o
Παιδιά και γυναίκες απομακρύνθηκαν από το σαπιοκάραβο με τους 230 λαθρομετανάστες

Παιδιά και γυναίκες απομακρύνθηκαν από το σαπιοκάραβο με τους 230 λαθρομετανάστες

Απομακρύνθηκαν με ελικόπτερο τα παιδιά και οι γυναίκες από το πλοίο με τους λαθρομετανάστες που εντοπίστηκε την Τρίτη 37 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά του Κουφονησίου. Το σκάφος με τους περίπου 230 λαθρομετανάστες κατευθύνεται προς την Ιεράπετρα.

37

Με ελικόπτερο απομακρύνθηκαν τα παιδιά και οι γυναίκες από το πλοίο με τους λαθρομετανάστες που εντοπίστηκε την Τρίτη 37 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά του Κουφονησίου.


Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που έπνεαν στην περιοχή την Τετάρτη -άνεμοι εντάσεως μέχρι και εννέα Μποφόρ- οι προσπάθειες για ρυμούλκηση του πλοίου απέβησαν άκαρπες. Γι αυτό αποφασίστηκε η απομάκρυνση με ελικόπτερο από το πλοίο των παιδιών, των γυναικών και κάποιων ατόμων που είχαν άμεση ανάγκη μεταφοράς.


Στην ξηρά μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο Super Puma 16 παιδιά, δύο γυναίκες και ένα νεαρό άτομο με συμπτώματα λιποθυμίας. Εξάλλου, με ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού μεταφέρθηκαν δέκα παιδιά, δύο γυναίκες και ένας άνδρας στο παραπλέον ολλανδικό πολεμικό πλοίο Amsterdam.


Περίπου στις 4:00 το πρωί της Πέμπτης και με τη βελτίωση κάπως των καιρικών συνθηκών άρχισε η επιχείρηση ρυμούλκησης του σκάφους με τους λαθρομετανάστες από το Α/Κ Αντώνιος, με προορισμό την Ιεράπετρα.


Το ΥΕΝ ενημερώθηκε στις 18:20 της Τρίτης από το Kέντρο Έρευνας και Διάσωσης της Τουρκίας ότι σκάφος στο οποίο επιβαίνουν 230 λαθρομετανάστες βρίσκεται σε δυσχερή θέση περίπου 37 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της νησίδας Κουφονήσι της νότιας Κρήτης (περιοχή ευθύνης του ΥΕΝ). Στη περιοχή υπήρχαν ήδη τα παραπλέοντα πλοία Progresor, Aspen, Magdiel και Laria.


Ύστερα από παρέμβαση και συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) στις 1:45 π.μ. της Τετάρτης επιβιβάστηκε στο σκάφος κλιμάκιο ανδρών από το πλοίο Beagle, σημαίας Μεγάλης Βρετανίας, το οποίο αφού επισκεύασε βλάβη στη κύρια μηχανή του σκάφους ανέλαβε να το οδηγήσει στις ακτές της Κρήτης.


Στην περιοχή βρίσκονταν όλη τη νύχτα και συμμετείχαν στην επιχείρηση διασώσης η ισπανική φρεγάτα Extramadura, το ωκεανογραφικό Beagle, το δεξαμενόπλοιο Tasman Spirit, το φορτηγό πλοίο Flora V, το ναυαγοσωστικό του Λιμενικού Σώματος ΝΓ 515 και η φρεγάτα του Πολεμικού μας Ναυτικού Ύδρα. Σε ετοιμότητα βρίσκονται, επίσης, δύο ελικόπτερα Super Puma και ισάριθμα ελικόπτερα του Πολεμικού Ναυτικού.


Εκτιμάται ότι το πλοίο θα έχει καταπλεύσει το μεσημέρι στην Ιεράπετρα όπου ήδη έχει ολοκληρωθεί η προετοιμασία για την υποδοχή των προσφύγων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 26 Απριλίου 2026
Cookies