Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Αδυνάτισμα: Μπορεί τελικά να γίνει απολαυστικά;

Αδυνάτισμα: Μπορεί τελικά να γίνει απολαυστικά;

Το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων πλησιάζει και όλοι θέλουμε να είμαστε όμορφοι και κομψοί. Μήπως όμως δύο, τρία (ή και περισσότερα) παραπανίσια κιλά ισοπεδώνουν την αυτοπεποίθησή μας; Θέλουμε να αδυνατίσουμε, αλλά με τόσες λιχουδιές γύρω μας αυτό μοιάζει αδύνατο. Ο διαιτολόγος-διατροφολόγος Γιάννης Χρύσου υποστηρίζει ότι το αδυνάτισμα δεν ταυτίζεται με στερήσεις και θα μπορούσε να αποβεί τελικά απόλαυση.

Αδυνάτισμα δεν σημαίνει ότι πρέπει να κόψουμε όλες τις καθημερινές μικρές απολαύσεις του φαγητού, οι οποίες ομορφαίνουν τη γεμάτη άγχος ζωή μας. Απλώς, πρέπει να αλλάξουμε κάποιες διατροφικές μας συνήθειες, γεγονός που απαιτεί υπομονή και επιμονή. Μόνο έτσι τα αποτελέσματα θα είναι διαρκή και θα έχουν πολλές θετικές επιπτώσεις στην υγεία μας.

Επιγραμματικά, οι αλλαγές αυτές περιλαμβάνουν:

– Κατανάλωση ποικιλίας τροφίμων από όλα τα επίπεδα της διατροφικής πυραμίδας. Καθημερινά πρέπει να τρώμε λαχανικά, φρούτα και γαλακτοκομικά, προκειμένου να λαμβάνουμε τα απαιτούμενα ποσά ιχνοστοιχείων, μετάλλων, βιταμινών και φυτικών ινών που είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας.
– Καθημερινή κατανάλωση μερικών μερίδων από την ομάδα «Δημητριακών και Ψωμιού», ο αριθμός των οποίων εξαρτάται από τα προσωπικά μας χαρακτηριστικά. Τέτοια τρόφιμα είναι το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα δημητριακά, τα όσπρια κ.ά.
– Κρέας δεν θα πρέπει να τρώμε περισσότερο από τέσσερις φορές την εβδομάδα, εκ των οποίων οι δύο θα πρέπει να περιλαμβάνουν κάποιο άλιπο είδος κρέατος με χαμηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη, όπως το κοτόπουλο και η γαλοπούλα.
– Ψάρι θα πρέπει να τρώμε τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.
– Πρέπει να χρησιμοποιούμε αποκλειστικά ελαιόλαδο, το οποίο έχει συσχετιστεί με την πρόληψη πολλών ασθενειών, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Φυσικά, πρέπει να ελέγχουμε την ποσότητα του ελαιολάδου που καταναλώνουμε, ιδίως το διάστημα που προσπαθούμε να αδυνατίσουμε, αφού αποτελεί εξαιρετικά περιεκτική πηγή ενέργειας.
– Αφού επιλέξουμε προσεκτικά τις τροφές, το επόμενο βήμα μας είναι να προσπαθήσουμε να τρώμε αρκετές φορές την ημέρα, χωρίς να παραλείπουμε κανένα γεύμα. Με αυτό τον τρόπο δεν αφήνουμε το στομάχι μας πολλές ώρες κενό και να δεν επιτρέπουμε στον οργανισμό μας να πεινάσει.

Κάποια μικρά «μυστικά», τα οποία θα σας βοηθήσουν:
– Μασάτε αργά την τροφή σας.
– Ποτέ μην αγοράζετε τρόφιμα πεινασμένοι.
– Ετοιμάστε ένα κατάλογο όσων χρειάζεστε από πριν και μην προσθέτετε σε αυτόν ενώ ψωνίζετε.
– Πίνετε καθημερινά το λιγότερο 7-8 ποτήρια νερό. Το νερό δεν προσθέτει βάρος. Αντίθετα, μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε κιλά.
– Κρατάτε για ένα διάστημα ημερολόγιο σχετικά με το πού, πότε και κάτω από ποιες συνθήκες τρώτε (π.χ., πλήξη, εκνευρισμός, άγχος). Προσέξτε ποιες είναι οι προβληματικές συνθήκες και αντικαταστήστε το φαγητό με κάποια άλλη δραστηριότητα.
– Έχετε πάντα διαθέσιμα σνακ χαμηλών θερμίδων, όπως φρυγανιές και φρούτα.
– Όταν αντικρίζετε ένα πολύ ελκυστικό φαγητό, να θυμάστε ότι δεν είναι η μοναδική φορά που θα φάτε. Ικανοποιήστε τον εαυτό σας τρώγοντας ένα μικρό μέρος από αυτό.

Αν όλα αυτά σας φαίνονται πολύ ωραία για να είναι αληθινά, δεν έχετε παρά να προσπαθήσετε, με την παράλληλη βοήθεια ενός διαιτολόγου, ο οποίος θα καθορίσει τις ποσότητες που χρειάζεστε. Γρήγορα θα πειστείτε ότι το αδυνάτισμα μπορεί να είναι τελικά απόλαυση…

*Ο Γιάννης Χρύσου είναι κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος, γενικός γραμματέας του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων.

Προηγούμενα Αρθρα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο