Καρότα και ντομάτες ασπίδα κατά του καρκίνου των ωοθηκών
Νέα Υόρκη: Οι γυναίκες που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες από καρότα, ντομάτες και άλλες τροφές πλούσιες σε καροτινοειδή και λυκοπένη έχουν μειωμένες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο των ωοθηκών, σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών επιστημόνων. Παράλληλα, ένα άλλο κηπευτικό, το σκόρδο, προλαμβάνει το κοινό κρυολόγημα, όπως αναφέρουν Βρετανοί ερευνητές.
Νέα Υόρκη: Οι γυναίκες που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες από καρότα, ντομάτες και άλλες τροφές πλούσιες σε καροτινοειδή και λυκοπένη έχουν μειωμένες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο των ωοθηκών, σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών επιστημόνων. Παράλληλα, ένα άλλο κηπευτικό, το σκόρδο, προλαμβάνει το κοινό κρυολόγημα, όπως αναφέρουν Βρετανοί ερευνητές.
Επιστήμονες από το Brigham and Women΄s Hospital στη Βοστόνη των ΗΠΑ μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες 563 γυναικών με καρκίνο των ωοθηκών και 523 υγιών και υπολόγισαν τα λαμβανόμενα ποσά των βιταμινών Α, C, D και Ε, της άλφα και βήτα καροτίνης και της λυκοπένης. Τα καροτινοειδή, που ο οργανισμός μετατρέπει σε βιταμίνη Α, και η λυκοπένη έχουν αντιοξειδωτική δράση.
Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η υψηλή συγκέντρωση καροτινοειδών, και ειδικά της α-καροτίνης, σχετίζεται με μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών, ιδιαίτερα σε μεταεμμηνοπαυσικές γυναίκες.
Στα συμπεράσματά τους, που δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Cancer, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι προστατευτική δράση είχε και η λυκοπένη, που μπορεί να ληφθεί από τη σάλτσα ντομάτας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, τα αποτελέσματα ήταν περισσότερο εμφανή σε γυναίκες πριν από την εμμηνόπαυση.
Ο Δρ Ντάνιελ Κράμερ, επικεφαλής των ερευνών, δήλωσε στο Reuters ότι «οι έρευνες βρίσκονται σε αρχικό στάδιο, αλλά καθώς ο καρκίνος των ωοθηκών έχει υψηλή θνησιμότητα, οι γυναίκες θα πρέπει να αυξήσουν την κατανάλωση τροφών με καροτινοειδή».
«Πέντε καρότα και ένα φλιτζάνι του τσαγιού σάλτσα ντομάτας την εβδομάδα είναι η ελάχιστη ποσότητα που πρέπει να καταναλώνουν. Τα καροτινοειδή και η λυκοπένη είναι προτιμότερο να λαμβάνονται από τις τροφές και όχι με χημικά συμπληρώματα» συμπλήρωσε ο Δρ Κράμερ.
Το σκόρδο προλαμβάνει το κοινό κρυολόγημα
Η διατροφή έχει προστατευτικό ρόλο και στην εμφάνιση του κοινού κρυολογήματος, καθώς οι άνθρωποι που λαμβάνουν ένα χάπι σκόρδου την ημέρα έχουν μειωμένες πιθανότητες να νοσήσουν, σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων από το Garlic Centre στο East Sussex της Αγγλίας.
Η έρευνα έδειξε ότι ένα συστατικό του σκόρδου, η αλικίνη, μειώνει κατά 50% τις πιθανότητες εμφάνισης του κοινού κρυολογήματος. Το σκόρδο παραδοσιακά χρησιμοποιούνταν για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος, αλλά για πρώτη φορά αναφέρεται ότι έχει και προληπτική δράση.
Οι επιστήμονες μελέτησαν 146 άτομα που έλαβαν μέρος εθελοντικά. Στους μισούς από αυτούς χορηγήθηκε αλικίνη, ενώ στους υπόλοιπους placebo (αδρανές παρασκεύασμα), και διαπιστώθηκε ότι η πρώτη κατηγορία προστατευόταν αποτελεσματικότερα στην εμφάνιση κρυολογήματος.
Ο Δρ Τζόσλινγκ, επικεφαλής των ερευνών, δήλωσε στο BBC: «Το κοινό κρυολόγημα επηρεάζει σχεδόν όλους τους κατοίκους της χώρας για μεγάλη χρονική περίοδο και η πρόληψή του θα έχει πολλά θετικά αποτελέσματα, ακόμα και στην οικονομία της χώρας».