Δευτέρα 20 Απριλίου 2026
weather-icon 15o
Αμερικανική ώθηση στους Αφγανούς αντάρτες της Βόρειας Συμμαχίας

Αμερικανική ώθηση στους Αφγανούς αντάρτες της Βόρειας Συμμαχίας

Την παροχή μυστικής βοήθειας προς τις δυνάμεις της αφγανικής αντιπολίτευσης, που πολεμούν κατά του καθεστώτος των Ταλεμπάν, ενέκρινε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους. Πηγές των ανταρτών της αντιπολιτευόμενης Βόρειας Συμμαχίας επιβεβαιώνουν τις επαφές τους με την Ουάσινγκτον, την ώρα που ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για νέες επιθέσεις τρομοκρατών.

37

Την παροχή μυστικής βοήθειας προς τις δυνάμεις της αφγανικής αντιπολίτευσης, που πολεμούν κατά του καθεστώτος των Ταλεμπάν, ενέκρινε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους. Πηγές των ανταρτών της αντιπολιτευόμενης Βόρειας Συμμαχίας επιβεβαιώνουν τις επαφές τους με την Ουάσινγκτον, την ώρα που ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για νέες επιθέσεις τρομοκρατών.

«Στόχος είναι να βελτιωθεί η ικανότητά τους (των ανταρτών) να δράσουν ενάντια στους Ταλεμπάν· και η βοήθεια αυτή δεν εξαντλείται στην πολιτική υποστήριξη» τόνισε στην εφημερίδα New York Times Aμερικανός αξιωματούχος, που δεν κατονομάζεται.


Από την πλευρά των ανταρτών, ο αδελφός του πρώην ηγέτη της αντιπολίτευσης στο Αφγανιστάν, Αχμέντ Σαχ Μασούντ, που δολοφονήθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου, επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ και η αντίσταση κατά του καθεστώτος των Ταλεμπάν έχουν αρχίσει συνομιλίες με στόχο να συντονίσουν τη δράση τους για την ανατροπή της κυβέρνησης και τη σύλληψη του Οσάμα μπιν Λάντεν, σύμφωνα με δημοσίευμα τη Δευτέρα της βρετανικής εφημερίδας Guardian.


Στη συνέντευξή του, ο Αχμέντ Βαλί Μασούντ, που διευθύνει την πρεσβεία της εξόριστης αφγανικής κυβέρνησης στο Λονδίνο, εκφράζει την άποψη ότι οι ΗΠΑ οφείλουν να δράσουν το συντομότερο στο Αφγανιστάν για να εκμεταλλευτούν τη σύγχυση που επικρατεί ανάμεσα στους Ταλεμπάν.


Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Οσάμα μπιν Λάντεν βρίσκεται πλέον στις νοτιοανατολικές επαρχίες του Αφγανιστάν, Κανταχάρ ή Ζαμπούλ, που αποτελούν το προπύργιο των Ταλεμπάν. Υποστηρίζει, ακόμη, ότι ο Σαουδάραβας τρομοκράτης βρίσκεται υπό προστασία και συνεργάζεται με τις μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν.


Παράλληλα, τόνισε ότι η Βόρειος Συμμαχία θα μπορούσε να ανατρέψει το καθεστώς των Ταλεμπάν, «μέσα σε έξι ή οκτώ μήνες», εάν οι δυτικές χώρες της παρείχαν όπλα και χρήματα.


Νέοι κίνδυνοι


Ο υπουργός Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Ασκροφτ, υποστήριξε την Κυριακή ότι εξακολουθεί να υφίσταται κίνδυνος τρομοκρατικών επιθέσεων για τους Αμερικανούς και τόνισε ότι ο κίνδυνος αυτός ενδέχεται να αυξηθεί, εάν οι ΗΠΑ απαντήσουν στρατιωτικά στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.


«Πιστεύουμε ότι ο κίνδυνος τρομοκρατικής επίθεσης εξακολουθεί να είναι υπαρκτός στις Ηνωμένες Πολιτείες» δήλωσε ο Τζον Ασκροφτ στο CNN, επισημαίνοντας ότι «εάν ως έθνος απαντήσουμε σε όσα μας συνέβησαν, ο κίνδυνος αυτός θα αυξηθεί και έτσι θα εξακολουθούμε να έχουμε μία σοβαρή κατάσταση».



Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αντριου Καρντ, προειδοποίησε ότι οι τρομοκρατικές οργανώσεις έχουν τα μέσα για να εξαπολύσουν επιθέσεις με βιολογικά ή χημικά όπλα στις ΗΠΑ, τονίζοντας πάντως ότι οι Αρχές έχουν στη διάθεσή τους επαρκείς ποσότητες φαρμάκων και εμβολίων για την εξουδετέρωσή τους.
«Δεν θέλω να προκαλέσω ανησυχία, αλλά γνωρίζουμε ότι οι τρομοκρατικές οργανώσεις έχουν πιθανότατα βρει τα μέσα για να εξαπολύσουν βιολογικό ή χημικό πόλεμο» τόνισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Γαλλικό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 20 Απριλίου 2026
Cookies