Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Με τις «Τρωάδες» του Ευριπίδη κλείνουν τα φετινά Επιδαύρια

Με τις «Τρωάδες» του Ευριπίδη κλείνουν τα φετινά Επιδαύρια

Με το κατεξοχήν αντιπολεμικό έργο του Ευριπίδη, τις «Τρωάδες», κλείνουν τα φετινά Επιδαύρια. Την παράσταση σε σκηνοθεσία Αντώνη Αντύπα και μετάφραση Κ.Χ.Μύρη ανεβάζει, την Παρασκευή και το Σάββατο, το «Απλό Θέατρο».

38

Με το κατεξοχήν αντιπολεμικό έργο του Ευριπίδη, τις «Τρωάδες», κλείνουν τα φετινά Επιδαύρια. Την παράσταση σε σκηνοθεσία Αντώνη Αντύπα και μετάφραση Κ.Χ.Μύρη ανεβάζει, την Παρασκευή και το Σάββατο, το «Απλό Θέατρο».

Οι Τρωάδες διδάχτηκαν πρώτη φορά το 415 π.Χ., στο πλαίσιο των Μεγάλων Διονυσίων, λίγο μετά την άλωση της Μήλου από τους Αθηναίους, την άδικη σφαγή των ανδρών της και τον ξεριζωμό των γυναικόπαιδων από το νησί. Με τον τρόπο αυτό οι Αθηναίοι θέλησαν να τιμωρήσουν την ουδετερότητα των κατοίκων της Μήλου στον Πελοποννησιακό πόλεμο, που διήνυε ήδη τον δέκατο έκτο χρόνο του.


Ο Ευριπίδης με το έργο του αυτό θέλησε να αφυπνίσει τις συνειδήσεις των συμπολιτών του και να τους αποτρέψει από τον παραλογισμό του πολέμου. Στο επίκεντρο τίθενται οι γυναίκες της Τροίας, οι οποίες μετά τον θάνατο των συζύγων τους, βρίσκονται στο έλεος των νικητών και γίνονται λάφυρο. Κεντρικό πρόσωπο είναι η Εκάβη, η γηραιά βασίλισσα που μαζί με τις Τρωαδίτισσες θρηνούν για ό,τι έχασαν και για ό,τι θα υποστούν ακόμη.


Οι νικητές με προτροπή του Οδυσσέα γκρεμίζουν από τα τείχη τον γιο της Ανδρομάχης και του Έκτορα, τον μικρό Αστυάνακτα, και η Εκάβη αποθέτει το λείψανο του παιδιού πάνω στην ασπίδα του Έκτορα. Στη συνέχεια, οι γυναίκες οδηγούνται στα πλοία για την ξενιτιά, ενώ στο βάθος η Τροία χάνεται μέσα στις φλόγες.


Οι Τρωάδες έχουν ως κεντρικό πρόσωπο τη γυναίκα, την οποία αναδεικνύουν σε παγκόσμιο σύμβολο – θύμα της βαρβαρότητας του πολέμου. Ο ποιητής χρησιμοποιώντας τον θρηνητικό λόγο των γυναικών, διαπερνά το κέλυφος των αιώνων και κατορθώνει να τον κάνει να ηχήσει σαν ένα παγκόσμιο πανανθρώπινο τραγούδι εναντίον της βίας και του πολέμου.


Το ρόλο της Εκάβης ερμηνεύει η Μάρθα Βούρτση, που εμφανίζεται για πρώτη φορά στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, το ρόλο της Ανδρομάχης η Μάνια Παπαδημητρίου, της Κασσάνδρας η Ταμίλα Κουλίεβα, της Ελένης η Μπέσσυ Μάλφα, του Ποσειδώνα ο Αρης Λεμπεσόπουλος, του Ταλθύβιου ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, του Μενέλαου ο Κώστας Αθανασόπουλος, του Αστυάνακτα ο Στέφανος Καραντινάκης και της Αθηνάς η Γιάννα Νικολοπούλου.


Τη μουσική της παράστασης επιμελήθηκε η Ελένη Καραΐνδρου, τα σκηνικά και τα κοστούμια ο Γιώργος Πάτσας, την κίνηση η Πέρσα Σταματοπούλου, τη φωνητική – μουσική διδασκαλία ο Αντώνης Κοντογεωργίου και τους φωτισμούς ο Ανδρέας Σινάνος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο