Ανοιχτό αφήνουν το ενδεχόμενο επανάληψης των πυρηνικών δοκιμών οι ΗΠΑ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να επαναλάβουν στο μέλλον τις πυρηνικές δοκιμές για να διαπιστώσουν την αξιοπιστία του πυρηνικού τους οπλοστασίου, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να επαναλάβουν στο μέλλον τις πυρηνικές δοκιμές για να διαπιστώσουν την αξιοπιστία του πυρηνικού τους οπλοστασίου, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ.
«Μπορεί να υπάρξουν συνθήκες, ιδιαίτερα αν αναφερόμαστε στο θέμα της αξιοπιστίας του πυρηνικού μας οπλοστασίου, υπό τις οποίες θα μπορούσαμε να το κάνουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πολ Γουόλφοβιτς.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος διευκρίνισε πάντως ότι δεν υπάρχει άμεση ανάγκη να πραγματοποιηθούν αυτές οι δοκιμές, αλλά ζήτησε από τους συμπατριώτες του να λάβουν υπόψη ότι οι πυρηνικές κεφαλές «παλαιώνουν με το χρόνο». «Πρέπει να παρακολουθούμε από πολύ κοντά την κατάσταση αυτής της δύναμης» πρόσθεσε ο Γουόλφοβιτς.
Οι δηλώσεις του έγιναν την περασμένη Παρασκευή αλλά δόθηκαν μόλις την Τρίτη στη δημοσιότητα από το Πεντάγωνο, πυροδοτώντας και πάλι τις φήμες -παρά τις διαψεύσεις- ότι η κυβέρνηση Μπους σχεδιάζει να βάλει τέλος στο αμερικανικό μορατόριουμ στις πυρηνικές δοκιμές που βρίσκεται σε ισχύ εδώ και εννέα χρόνια.
Το μορατόριουμ στις αμερικανικές πυρηνικές δοκιμές είχε αποφασιστεί τον Οκτώβριο του 1992 από τον τότε πρόεδρο και πατέρα του σημερινού προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.