Πέμπτη 23 Απριλίου 2026
weather-icon 13o
Το ασφαλιστικό επί τάπητος στη Βουλή – Επίθεση Σημίτη σε ΝΔ και ΚΚΕ

Το ασφαλιστικό επί τάπητος στη Βουλή – Επίθεση Σημίτη σε ΝΔ και ΚΚΕ

Συνεχίστηκε τη Δευτέρα το απόγευμα στη Βουλή η προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση για την κοινωνική ασφάλιση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, που διεξάγεται με πρωτοβουλία του ΚΚΕ. Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης καταφέρθηκε με δριμύτητα κατά της Νέας Δημοκρατίας και του ΚΚΕ λέγοντας ότι «η Δεξιά θέλει να έλθει στην εξουσία και κάποιοι από τα κόμματα της Αριστεράς τη βοηθούν, για να μπορούν μετά να αντιπολιτεύονται πιο εύκολα και πιο αποδοτικά».

25

Συνεχίστηκε τη Δευτέρα το απόγευμα στη Βουλή η προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση για την κοινωνική ασφάλιση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, που διεξάγεται με πρωτοβουλία του ΚΚΕ. Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης καταφέρθηκε με δριμύτητα κατά της Νέας Δημοκρατίας και του ΚΚΕ λέγοντας ότι «η Δεξιά θέλει να έλθει στην εξουσία και κάποιοι από τα κόμματα της Αριστεράς τη βοηθούν, για να μπορούν μετά να αντιπολιτεύονται πιο εύκολα και πιο αποδοτικά».

Ο πρωθυπουργός προκειμένου να απαντήσει στην αντιπολίτευση επέλεξε τη σύγκριση των πεπραγμένων των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ έναντι της τριετίας Μητσοτάκη, στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής.


Τόνισε ότι η Ελλάδα προσεγγίζει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στις κοινωνικές δαπάνες και πως η κοινωνική πολιτική την τελευταία οκταετία σημειώνει σημαντική πρόοδο και το κοινωνικό κράτος είναι η απάντηση του ΠΑΣΟΚ σε ένα συλλογικό αίτημα δεκαετιών. «Για να δώσει αυτή την απάντηση, το ΠΑΣΟΚ πήγε κόντρα στο ρεύμα της εποχής. Σε Ευρώπη και Αμερική, η επικράτηση του φιλελευθερισμού προκαλούσε τη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους. Και εδώ στον τόπο μας, από το 1989 έως το 1993 επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, ο φιλελευθερισμός επέφερε καίριο πλήγμα στο κοινωνικό κράτος».


Ο κ. Σημίτης σημείωσε ότι απέναντι στις προσπάθειες του ΠΑΣΟΚ η ΝΔ δεν έχει να αντιτάξει παρά νεοφιλελεύθερες προτάσεις, «όπως εκείνες που είχε δημοσιοποιήσει στο Διαδίκτυο και τις απέσυρε μπροστά στο θόρυβο που δημιουργήθηκε». Στη δευτερολογία του ο κ. Σημίτης διέκρινε στο λόγο του κ. Καραμανλή, «επανάληψη της καταστροφολογίας, πλήρη μηδενισμό, έλλειψη καλοπιστίας». «Αυτό που καλλιέργησε ο κ. Καραμανλής, είναι να φωνάζουν οι πολίτες και να μην σκέπτονται» τόνισε ο πρωθυπουργός.


Κατηγόρησε τέλος το ΚΚΕ ότι προβάλλει μια πολιτική, σύμφωνα με την οποία, το κράτος έχει απεριόριστες δυνατότητες χρηματοδότησης κάθε δράσης. «Αυτός ο ισχυρισμός, αν δεν αποτελεί εσκεμμένη διαστρέβλωση της πραγματικότητας, αποτελεί μια μεγάλη αφέλεια. Αν κάτι δίδαξαν τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, μετά την κατάρρευση του αυτοαποκαλούμενου υπαρκτού σοσιαλισμού είναι ότι καμία οικονομική πολιτική δεν μπορεί να παραβλέψει το οικονομικό περιβάλλον, διεθνές και εγχώριο» κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.


Απάντηση της Παπαρήγα


Η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα από την πλευρά της υπογράμμισε ότι επιδίωξη της κυβέρνησης, είναι, μέσω του διαλόγου να αλλάξει τον τρόπο χρηματοδότησης προς το χειρότερο, και να καθιερώσει την συμπληρωματική ιδιωτική ασφάλιση. «Η ομιλία σας αποτελεί απολογισμό μιας πολιτικής που οξύνει την φτώχεια και βαθαίνει τις ταξικές αντιθέσεις, και μετά έρχεται να δώσει ψίχουλα ελεημοσύνης» είπε η κ. Παπαρήγα.


«Oι προτάσεις μας δεν χωράνε στην δική σας πολιτική. Δεν μπορούμε να γίνουμε νεροκουβαλητές της πολιτικής σας», πρόσθεσε.


Εκτίμησε επίσης ότι η πολιτική αντιπαράθεσης που επέλεξε ο κ. Σημίτης με τη ΝΔ είναι «εύκολη σε σχέση με την ανάγκη να δοθεί απάντηση με βάση τις συγκεκριμένες ανάγκες του λαού».


Δευτερολογία Κωνσταντόπουλου

Στη δευτερολογία του, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος είπε ότι η κυβέρνηση κατεδαφίζει το κοινωνικό κράτος, το οποίο που αποτελεί κατάκτηση των σοσιαλδημοκρατικών κυβερνήσεων της δυτικής Ευρώπης και ότι δεν οικοδομεί ένα νέο κοινωνικό κράτος αλλά «ένα κράτος ανέργων, συρρίκνωσης, πενίας, απασχολήσιμων και ασφαλίσιμων, παραοικονομίας, αβεβαιότητας, χρηματιστηριακής καταλήστευσης και υπερκερδών για λίγους».


Επίσης έκανε λόγο για «διαβρωτική κουλτούρα του χρηματιστηρίου» με την οποία, όπως είπε, η κυβέρνηση «διαπαιδαγώγησε τους Έλληνες» και επέκρινε τον πρωθυπουργό επειδή «εκφράζει τη λύπη του για τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τους νέους, τα νοικοκυριά που κατά το 1/3 βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας, για τις ουρές στις εφορίες, για τα ράντζα κ.λπ. Αλλά», επεσήμανε, «ο πρωθυπουργός δεν υπάρχει για να λυπάται, αλλά για να προωθεί πολιτικές αντιμετώπισης των προβλημάτων».


Ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας ότι η κυβέρνηση έκανε βήματα σημειωτόν τα τελευταία χρόνια ενώ άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, «μας γύρισαν την πλάτη».


Υψηλοί τόνοι στην παρέμβαση του Αλ.Παπαδόπουλου

«Απίστευτο πολιτικό εμπόριο, πλιάτσικο συνειδήσεων, πλειοδοσία παροχών και βερμπαλισμού, φρικαλέα άγρα ψήφων, μάθημα πολιτικής καταστροφολογίας και νιχιλισμού» χρέωσε στην αντιπολίτευση ο υπουργός Υγείας Αλέκος Παπαδόπουλος, στην παρέμβασή του.


«Η κοινωνική πολιτική είναι πολύ σοβαρό πράγμα για να εμφανιζόμαστε εδώ και να λέμε πράγματα εκτός πραγματικότητας. […] Είναι στέρεη η απόφαση της κυβέρνησης για δημόσιο σύστημα υγείας. Ουσιαστικά δημόσιο όμως και όχι με ένα δημόσιο κέλυφος, όπου στο εσωτερικό του θα πραγματοποιούνται αναρίθμητες ιδιωτικές πράξεις» τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος.


Ο υπουργός Υγείας απέρριψε επίσης τις αιτιάσεις του ΚΚΕ, ότι «συκοφαντεί το ΕΣΥ» θεωρώντας «πράξη πολιτικού θάρρους την επισήμανση των αδυναμιών του». Τέλος, επεσήμανε ότι είναι αναγκαία η ενιαία διαχείριση της υγείας στη χώρα μας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα προγράμματα στήριξης της τρίτης ηλικίας και υποσχέθηκε ότι σύντομα με νομοσχέδιο θα υπάρξει αναμόρφωση του συστήματος προμηθειών στα νοσοκομεία.

Ανασφαλής ο πρωθυπουργός, υποστήριξε ο Καραμανλής


Από την πλευρά του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κώστας Καραμανλής, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι επιτίθεται κατά της ΝΔ από ανασφάλεια και κάνοντας, όπως είπε, πρόβα του τι θα λεει όταν θα είναι στην αντιπολίτευση. Τον κατηγόρησε, επίσης, ότι δεν είναι αναμορφωτής, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται, αλλά ο πρωθυπουργός της ανεργίας, των φόρων και των κοινωνικών ανισοτήτων.


Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για προσπάθεια δημιουργίας διαχωριστικών γραμμών. «Εσείς διχάζετε τους Έλληνες, εμείς τους ενώνουμε, αυτή είναι και η διαφορά μας» είπε χαρακτηριστικά. Προσέθεσε δε ότι «για τις μικροπολιτικές σας ανάγκες σηκώνετε το λάβαρο του σοσιαλισμού. Αντιλαμβάνομαι τη δύσκολη θέση σας αλλά δεν θα βγείτε από αυτή, παραποιώντας την ιστορία» και του καταλόγισε «έκρηξη αλαζονείας και αυταρέσκειας».

Αντεπίθεση Σημίτη για τα διαπλεκόμενα


«Στη μόνιμη επωδό της ΝΔ περί διαπλοκής, έχω να πω ότι διαχρονικά η ΝΔ έχει σχέση εξάρτησης με οικονομικά συμφέροντα. Στην κατά φαντασία νίκη της ΝΔ, στις 9 Απριλίου του 2000, έτρεξαν στη Ρηγίλλης κάθε λογής προστάτες και χορηγοί» τόνισε ο Κ.Σημίτης στη σύντομη ομιλία με την οποία έκλεισε η συζήτηση στη Βουλή.


Επί της ουσίας της συζήτησης, ο πρωθυπουργός δέχθηκε ότι στη χώρα υπάρχουν ελλείμματα στις κοινωνικές υποδομές, καθώς, όπως είπε, «η Ελλάδα ιστορικά, το 1981, όταν ενταχθήκαμε στην ΕΕ, ήταν η τελευταία μεταξύ των χωρών της ΕΕ και μόλις τα τελευταία χρόνια εδραίωσε τη θέση της».


«Τα ελλείμματα είναι γνωστά. Κανείς ποτέ δεν είπε, ότι τα ελλείμματα έχουν εξαφανισθεί. Κανείς δεν είπε ότι η Ελλάδα είναι ιδεώδης χώρα. Εκείνο που είπαμε είναι ότι μειώσαμε τις αποστάσεις ότι προχωρήσαμε με γρήγορους ρυθμούς τα τελευταία χρόνια, ότι κλείνουμε την ψαλίδα που υπάρχει. Ο δρόμος είναι μακρύς, προχωρούμε, δεν ρητορεύουμε, δημιουργούμε τους όρους της πραγματικής κοινωνικής σύγκλισης, που δεν είναι άπιαστο όραμα, αλλά μπορεί και θα γίνει πραγματικότητα», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Τελευταία ενημέρωση: 12/6/01, 12:45 π.μ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 23 Απριλίου 2026
Cookies