Ο παλαιστινιακός λαός θρηνεί το θάνατο κορυφαίου στελέχους της PLO
Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν την Πέμπτη έξω από την έδρα της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), θρηνώντας για τον αιφνίδιο θάνατο -από καρδιακή προσβολή- του Φαϊζάλ Χουσεϊνί, κορυφαίου αξιωματούχου της PLO και στενού συνεργάτη του Γιασέρ Αραφάτ.
Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν την Πέμπτη έξω από την έδρα της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), θρηνώντας για τον αιφνίδιο θάνατο -από καρδιακή προσβολή- του Φαϊζάλ Χουσεϊνί, κορυφαίου αξιωματούχου της PLO και στενού συνεργάτη του Γιασέρ Αραφάτ.
Στην αραβική ανατολική Ιερουσαλήμ, τα καταστήματα έκλεισαν και παλαιστινιακές σημαίες κυμάτιζαν μεσίστιες στα σπίτια, εις ένδειξη τιμής στον 60χρονο πρώην πολιτικό κρατούμενο και πρωταγωνιστή του παλαιστινιακού αγώνα για ανεξαρτησία.
Η είδηση για το θάνατο του Χουσεϊνί έκανε το γύρο της Γάζας και της Δυτικής Όχθης από το ραδιοφωνικό σταθμό Φωνή της Παλαιστίνης. «Η Παλαιστινιακή Αρχή, η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) και ο παλαιστινιακός λαός ανακοινώνουν με βαθιά θλίψη το θάνατο του ήρωα Φαϊζάλ Χουσεϊνί σήμερα στο Κουβέιτ» μετέδωσε ο ραδιοσταθμός.
Ακολούθησε ανακοίνωση της Παλαιστινιακής Αρχής, στην οποία τονίζεται ότι «ο παλαιστινιακός λαός έχασε σήμερα έναν από τους σημαντικότερους ηγέτες του, ο οποίος δεν εγκατέλειψε ποτέ τον αγώνα, παρά την εξορία, την κατοχή και τις σφαγές.
»Η παλαιστινιακή ηγεσία και ο λαός θρηνούν για τον Φαϊζάλ και υπόσχονται σε αυτόν και όλους τους Παλαιστίνιους μάρτυρες ότι θα συνεχίσουμε στο δρόμο τους έως ότου ανακτήσουμε το δικαίωμά μας σε ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ».
Ο 60χρονος Φαϊζάλ Χουσεϊνί, αρμόδιο στέλεχος της Παλαιστινιακής Αρχής για ζητήματα της Ιερουσαλήμ, πέθανε από καρδιακή προσβολή στο δωμάτιό του σε ξενοδοχείο του Κουβέιτ, όπου είχε μεταβεί την Τρίτη για να παραστεί σε συνέδριο με αντικείμενο τις σχέσεις με το Ισραήλ. Ο Φαϊζάλ είχε φυλακιστεί, δίχως να προσαχθεί σε δίκη, στο Ισραήλ το 1987, λίγο πριν από την έναρξη της επτάχρονης παλαιστινιακής εξέγερσης.
Η σορός του στενού συνεργάτη και συγγενή του Γιασέρ Αραφάτ βρίσκεται καθ οδόν προς την Ιορδανία, από όπου στη συνέχεια θα μεταφερθεί -συνοδεία του Παλαιστίνιου ηγέτη- στη Ραμάλα. Ακολούθως, η νεκρική πομπή θα κατευθυνθεί στην ανατολική Ιερουσαλήμ, όπου την Παρασκευή θα γίνει η ταφή.
«Ο θάνατος του Φαϊζάλ είναι μεγάλη απώλεια για τον παλαιστινιακό λαό. Υπήρξε συνεργάτης μου από τότε που ήμασταν πολύ νέοι· ήταν επίσης συγγενής μου. Είναι πραγματικά μία πολύ μεγάλη απώλεια» δήλωσε ο Αραφάτ από το τις Βρυξέλλες, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, την οποία ωστόσο διακόπτει προκειμένου να συνοδεύσει τη σορό του αξιωματούχου της PLO στην τελευταία της κατοικία.
Η βία δεν έχει τέλος
Στο μέτωπο των συγκρούσεων, ένοπλος Παλαιστίνιος πυροβόλησε και σκότωσε την Παρασκευή εβραίο έποικο κοντά στην πόλη Τουλκαράμ της Δυτικής Όχθης. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού, ο έποικος δέχτηκε σφαίρα στο κεφάλι, καθώς οδηγούσε κοντά στον εβραϊκό οικισμό Μέβο Ντοτάν.
Η νέα επίθεση ακολούθησε την αποτυχία -για δεύτερη συνεχή ημέρα- των συνομιλιών Ισραηλινών και Παλαιστινίων σε θέματα ασφαλείας.
Καθώς βρισκόμαστε μια ανάσα από το Πάσχα, δεν προκαλεί καμία εντύπωση ότι μόνο δύο νέες ταινίες έκαναν την εμφάνισή τους στις σκοτεινές αίθουσες αυτή την εβδομάδα