Τις κινήσεις τους σχεδιάζουν ΑΕΙ και ΤΕΙ την επομένη της ψήφισης του νομοσχεδίου
Δεν έβαλε τέλος στις αντιδράσεις η ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ΤΕΙ. Την Τετάρτη οι πρυτάνεις θα καταθέσουν τις παραιτήσεις τους στις συγκλήτους των ιδρυμάτων, ενώ τα πανεπιστήμια παραμένουν κλειστά. Την ίδια ώρα, οι καθηγητές των ΤΕΙ εξετάζουν το ενδεχόμενο προσφυγής στη Δικαιοσύνη.
Δεν έβαλε τέλος στις αντιδράσεις η ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ΤΕΙ. Την Τετάρτη οι πρυτάνεις θα καταθέσουν τις παραιτήσεις τους στις συγκλήτους των ιδρυμάτων, ενώ τα πανεπιστήμια παραμένουν κλειστά. Την ίδια ώρα, οι καθηγητές των ΤΕΙ εξετάζουν το ενδεχόμενο προσφυγής στη Δικαιοσύνη.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου την Τετάρτη, ήδη οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Αθηνών έχουν υποβάλει τις παραιτήσεις τους, οι οποίες όμως δεν έγιναν αποδεκτές από τη σύγκλητο του ιδρύματος, με το σκεπτικό ότι πρόκειται για ακραία μορφή αντίδρασης η οποία θα προκαλέσει αναστάτωση στη λειτουργία του πανεπιστημίου. Εκτιμάται ότι ανάλογες θα είναι οι αποφάσεις των συγκλήτων και στα υπόλοιπα ΑΕΙ.
Ωστόσο, η πανεπιστημιακή κοινότητα εξετάζει και άλλες μορφές αντίδρασης, όπως προσφυγή κατά του νομοσχεδίου στο ΣτΕ, αναστολή των εξεταστικών περιόδων, μη εγγραφή φοιτητών το Σεπτέμβριο και τρόποι ακύρωσης του νομοσχεδίου εμπράκτως (π.χ. άρνηση απορρόφησης αποφοίτων ΤΕΙ στα μεταπτυχιακά προγράμματα).
Επίσης, τα περισσότερα πανεπιστήμια και τεχνολογικά ιδρύματα θα παραμείνουν κλειστά έως το τέλος της εβδομάδας εις ένδειξη διαμαρτυρίας, αλλά εκτιμάται ότι από τη Δευτέρα θα λειτουργήσουν κανονικά. Εξαίρεση αποτελεί το ΕΜΠ, τμήματα του οποίου τελούν υπό κατάληψη. Πάντως, προς αυτήν τη μορφή της κινητοποίησης φαίνεται να προσανατολίζονται και άλλες πολυτεχνικές σχολές.
Εξάλλου, με προσφυγές στη Δικαιοσύνη απειλούν οι καθηγητές των ΤΕΙ, καταγγέλλοντας ότι διατάξεις του νομοσχεδίου υπονομεύουν την εσωτερική λειτουργία των ιδρυμάτων και διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να δεχτούν μείωση του κύρους τους. Συγκεκριμένα, ζητούν να διατηρηθεί το εκπαιδευτικό προσωπικό των ΤΕΙ στις μόνιμες θέσεις και βαθμίδες του.
Διδακτικές μονάδες αντί της διάρκειας σπουδών
Οι κοινές αρχές και ο τρόπος λειτουργίας των πανεπιστημίων της ΕΕ θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνόδου των Ευρωπαίων υπουργών Παιδείας την Παρασκευή στην Πράγα. Σε αυτό το πλαίσιο ο Πέτρος Ευθυμίου και οι ομόλογοί του αναμένεται να αποφασίσουν, αντί της διάρκειας των σπουδών, τον καθοριστικό ρόλο στην απόκτηση του πανεπιστημιακού πτυχίου να έχουν οι διδακτικές μονάδες (credits).
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η εφημερίδα Το Βήμα την Τετάρτη, έως το 2010, εκτός της βαθμολογίας, για την απόκτηση του πτυχίου θα απαιτούνται 180 – 240 μονάδες, οι οποίες θα καθορίζονται από τις ώρες διδασκαλίας και τα εργαστήρια που θα έχουν παρακολουθήσει οι φοιτητές, όπου αυτά υπάρχουν. Η ρύθμιση αυτή κρίνεται αναγκαία, προκειμένου να συγκλίνουν τα εκπαιδευτικά συστήματα των χωρών της Ευρώπης και να ευνοηθεί η κινητικότητα στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας αποφοίτων, οι οποίοι θα διαθέτουν τα ίδια στάνταρτ όσον αφορά τις ώρες και τα μαθήματα που έχουν παρακολουθήσει.
Ο Αργύρης Μπακιρτζής και οι Χειμερινοί Κολυμβητές επιστρέφουν στον λόφο του Φιλοπάππου, με τα τραγούδια τους αλλά και τις ιστορίες που κάνουν κάθε φορά αυτή τη συνάντηση μοναδική.