Τετάρτη 04 Φεβρουαρίου 2026
weather-icon 21o
Τρία ανοιχτά μέτωπα για την κυβέρνηση το Μάιο στο οικονομικό πεδίο

Τρία ανοιχτά μέτωπα για την κυβέρνηση το Μάιο στο οικονομικό πεδίο

Αμέσως μετά την έναρξη του κοινωνικού διαλόγου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα πρέπει να ασχοληθεί με τα υπόλοιπα ανοιχτά μέτωπα της ελληνικής οικονομίας, η αντιμετώπιση των οποίων έχει μετατεθεί για το Μάιο.

61

Αμέσως μετά την έναρξη του κοινωνικού διαλόγου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα πρέπει να ασχοληθεί με τα υπόλοιπα ανοιχτά μέτωπα της ελληνικής οικονομίας, η αντιμετώπιση των οποίων έχει μετατεθεί για το Μάιο.

Προϋπολογισμός: Το πρώτο και μεγαλύτερο θέμα που θα απασχολήσει το κυβερνητικό επιτελείο αφορά στην πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2001. Πολύ πιθανό συνεχίζει να είναι το ενδεχόμενο λήψης έκτακτων μέτρων, προκειμένου να υλοποιηθεί ο στόχος για πλεόνασμα.


Νέο πλήγμα, πάντως, φαίνεται να δέχεται ο προϋπολογισμός του 2001, καθώς τα έσοδα από το ΧΑΑ τον Απρίλιο ανήλθαν σε 3,1 δισ. δρχ. με απώλειες ύψους 80,6% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Επιπλέον, έναντι κυβερνητικού στόχου για μηνιαία είσπραξη από τη φορολόγηση των χρηματιστηριακών συναλλαγών ποσού 21 δισ. δρχ. (δηλαδή 84 δισ. δρχ. στο τετράμηνο), έχουν εισπραχθεί συνολικά 15 δισ. δρχ. το πρώτο τετράμηνο του έτους.


Αποκρατικοποιήσεις: Προ των ευθυνών της θα τεθεί η κυβέρνηση τον τρέχοντα μήνα όσον αφορά στα δύο μεγάλα ανοιχτά μέτωπα του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων του ΥΠΕΘΟ, της Ολυμπιακής και του ΟΤΕ, αποκρατικοποιήσεις οι οποίες έχουν λάβει ουκ ολίγες παρατάσεις.


Έως τις 14 Μαΐου -σύμφωνα με το αναθεωρημένο χρονοδιάγραμμα- θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί η πώληση πακέτου μετοχών της ΟΑ και η παραχώρηση του μάνατζμεντ της εταιρείας σε μία εκ των ενδιαφερόμενων κοινοπραξιών. Όσον αφορά στον ΟΤΕ, αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή η σχετική τροπολογία της κυβέρνησης για παραχώρηση του 15% μέσω ομολογιακού δανείου.


Κλειστά επαγγέλματα: Το χρονικό περιθώριο των δύο μηνών που είχε δώσει ο Γ.Παπαντωνίου στα συναρμόδια υπουργεία για κατάθεση προτάσεων έχει παρέλθει προ πολλού και σύντομα θα πρέπει να καθοριστούν οι νέοι όροι για επαγγέλματα, όπως οι δικηγόροι, οι οδηγοί ταξί, οι ιδιοκτήτες φορτηγών και οι μηχανολόγοι μηχανικοί.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 04 Φεβρουαρίου 2026
Απόρρητο