Ειρήνευση στα Σκόπια; Για συμμετοχή των αντιμαχόμενων πλευρών στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ κάνoυν λόγο οι
Για προοπτική ειρήνευσης στην ΠΓΔΜ κάνουν λόγο οι Times της Νέας Υόρκης, δύο ημέρες μετά τη δολοφονική επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε οκτώ άνδρες. Η αμερικανική εφημερίδα αναφέρει ότι οι αντιμαχόμενες πλευρές συμφώνησαν να συμμετάσχουν σε κυβέρνηση συνασπισμού έως τις εκλογές του ερχόμενου Φεβρουαρίου.
Για προοπτική ειρήνευσης στην ΠΓΔΜ κάνουν λόγο οι Times της Νέας Υόρκης, δύο ημέρες μετά τη δολοφονική επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε οκτώ άνδρες. Η αμερικανική εφημερίδα αναφέρει ότι οι αντιμαχόμενες πλευρές συμφώνησαν να συμμετάσχουν σε κυβέρνηση συνασπισμού έως τις εκλογές του ερχόμενου Φεβρουαρίου.
Tη Δευτέρα φτάνει στην Ουάσινγκτον ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπόρις Τραϊκόφσκι, έχοντας στα χέρια του τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι δύο πλευρές με τη διαμεσολάβηση Αμερικανών και Ευρωπαίων διπλωματών.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα των Times, η κυβέρνηση συνασπισμού θα έχει μεγαλύτερη ευχέρεια να προωθήσει νομοθετικές αλλαγές, κυρίως σε ό,τι αφορά τα καίρια αιτήματα της αλβανικής κοινότητας της χώρας, δηλαδή την καθιέρωση των αλβανικών ως δεύτερης επίσημης γλώσσας στη χώρα και την προώθηση μεταρρυθμίσεων στο Σύνταγμα, ώστε οι Αλβανοί να καταστούν ισότιμοι πολίτες της ΠΓΔΜ· αίτημα που βρίσκει αντίθετα όλα τα σλαβικά κόμματα.
Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος των Αλβανών (DPA), Αρμπέν Τζαφέρι, φαίνεται να υποστηρίζει την ιδέα του σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού, αλλά διατηρεί επιφυλάξεις σχετικά με τις προοπτικές επίλυσης των βασικών προβλημάτων της αλβανικής κοινότητας, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διαμελισμό της χώρας.
«Προσπαθούμε να επιλύσουμε αυτή την κρίση με διάλογο» δήλωσε στους Times ο Τζαφέρι. «Δεν μπορώ να εκφράσω ικανοποίηση ή απογοήτευση, καθώς ο πραγματικός διάλογος δεν έχει ξεκινήσει ακόμη. Υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της βίας εάν αποτύχει η κυβέρνηση συνασπισμού» δηλώνει ο ηγέτης του DPA.
Σύμφωνα με το σχέδιο, το κόμμα του Τζαφέρι θα δώσει δύο από τα υπουργεία που ελέγχει στο αντιπολιτευόμενο αλβανικό Κόμμα της Δημοκρατικής Ευημερίας, ενώ το κυβερνών VMRO του Λιούπτσο Γκεοργκιέφσκι θα παραχωρήσει τέσσερα χαρτοφυλάκια στο αντιπολιτευόμενο σλαβικό Δημοκρατικό Κόμμα της Μακεδονίας.
Στήριξη της Ουάσινγκτον ζητά ο Τραϊκόφσκι
Την υποστήριξη των ΗΠΑ στον αγώνα της ΠΓΔΜ κατά των Αλβανών ανταρτών αναμένεται να ζητήσει ο Μπόρις Τραϊκόφσκι κατά τη συνάντησή του με Αμερικανούς αξιωματούχους. «Θα ζητήσουμε πολιτική, οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη» δήλωσε ο ίδιος λίγο προτού αναχωρήσει για την αμερικανική πρωτεύουσα.
Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ καταδίκασε έντονα τη δολοφονική επίθεση του Σαββάτου λέγοντας ότι πρόκειται για «τρομοκρατική πράξη» που «δεν συνάδει με τις διεκδικήσεις των Αλβανών στη Μακεδονία».
Εν τω μεταξύ, ο στρατός της ΠΓΔΜ έχει ενισχύσει την παρουσία του στα σύνορα με το Κόσοβο, έπειτα από τη δολοφονική επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε οκτώ άνδρες (τέσσερις στρατιώτες και τέσσερις αστυνομικούς). Η κυβέρνηση των Σκοπίων κήρυξε τη Δευτέρα ημέρα πένθους, ενώ την επίθεση καταδίκασε και ο πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, αναφέροντας ότι αυτές οι πράξεις υπονομεύουν το διάλογο μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών.
Οι περισσότεροι πιστεύουμε πως όταν ένα ζευγάρι παίρνει διαζύγιο κάτι πολύ σημαντικό έχει διαταράξει τη ζωή τους. Ο ψυχολόγος John Gottman έχει άλλη άποψη, όμως
Ο «Αυτόχειρας» του Νικολάι Έρντμαν σε σκηνοθεσία του Θανάση Θεολόγη κάνει πρεμιέρα στις 17 Απριλίου. Παραστάσεις κάθε Σάββατο και Κυριακή στο θέατρο Αλκμήνη.