Η Κούβα γιορτάζει τα 40 χρόνια σοσιαλισμού
Με κάθε επισημότητα άρχισαν την Τρίτη στην Αβάνα οι εορτασμοί για την 40ή επέτειο της νίκης στον Κόλπο των Χοίρων και της εγκαθίδρυσης της σοσιαλιστικής διακυβέρνησης στη χώρα από τον ηγέτη της, Φιντέλ Κάστρο.
31
Με κάθε επισημότητα άρχισαν την Τρίτη στην Αβάνα οι εορτασμοί για την 40ή επέτειο της νίκης στον Κόλπο των Χοίρων και της εγκαθίδρυσης της σοσιαλιστικής διακυβέρνησης στη χώρα από τον ηγέτη της, Φιντέλ Κάστρο.
Στις 17 Απριλίου 1961, Κουβανοί εξόριστοι -πολιτικοί αντίπαλοι του Φιντέλ Κάστρο- επιχείρησαν απόβαση στον Κόλπο των Χοίρων, στις νοτιοδυτικές ακτές της Κούβας, έχοντας τη στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης και της CIA. Έπειτα από τρεις ημέρες σφοδρών μαχών, τα στρατεύματα του Κάστρο θριάμβευσαν και η επιχείρηση κατέληξε σε φιάσκο για την κυβέρνηση του τότε πρόεδρου των ΗΠΑ, Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι.
Σαράντα χρόνια μετά την ιστορική εκείνη νίκη και την εγκαθίδρυση του σοσιαλισμού στη χώρα, ο Κουβανός ηγέτης απευθύνθηκε σε χιλιάδες πολίτες από το ίδιο σημείο, όπου πριν από τέσσερις δεκαετίες είχε διακηρύξει ότι η Κούβα είναι σοσιαλιστικό κράτος.
Χωρίς το σοσιαλισμό, είπε ο Κάστρο, η Κούβα δεν θα είχε αναπτύξει ένα ικανοποιητικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, δεν θα είχε εκπαιδευτικό σύστημα ούτε τις επιτυχίες που γνωρίζει σήμερα στον αθλητικό τομέα. Κάτω από τις ζητωκραυγές χιλιάδων πολιτών που κατέβηκαν στους δρόμους της Αβάνα, ο Κάστρο συμπλήρωσε με υπερηφάνεια ότι η Κούβα υπήρξε η μοναδική χώρα στον κόσμο που δεν είχε ανάγκη να συναλλάσσεται εμπορικά με τις ΗΠΑ.
Όπως μεταδίδει το BBC, oι τριήμεροι εορτασμοί στην Κούβα θα ολοκληρωθούν την Πέμπτη με μία ακόμη ομιλία του Κάστρο στο σημείο όπου διεξήχθησαν οι μάχες το 1961.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΜΠΕ
- Νιγηρία: Φόβοι για δεκάδες ψαράδες νεκρούς σε αντιτζιχαντιστικούς βομβαρδισμούς του Τσαντ
- Χανταϊός: Βίντεο από τη μεταφορά του έλληνα επιβάτη του κρουαζιερόπλοιου στο νοσοκομείο Αττικόν
- Λίβανος: Αλλους δύο διασώστες σκότωσαν οι ισραηλινές δυνάμεις -108 συνολικά από τη 2η Μαρτίου
- Ιράν: Αλλες «δύο εβδομάδες» χρειάζονται οι ΗΠΑ για να πλήξουν όλους τους στόχους τους, διαβεβαιώνει ο Τραμπ
- Μπανγκλαντές: Τουλάχιστον 344 παιδιά πέθαναν από τον Μάρτιο εξαιτίας επιδημίας ιλαράς
- Κολομβία: 4 εργαζόμενοι νεκροί εξαιτίας έκρηξης σε στοά ανθρακωρυχείου βάθους 500 μέτρων
- Ιράν: «Εντελώς απαράδεκτη» κρίνει ο Τραμπ την απάντηση της Τεχεράνης στην αμερικανική πρόταση
- ΗΠΑ: Το τοπικό Κογκρέσο στην Οκλαχόμα απαγόρευσε τον γάμο ανηλίκων
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 11.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/francisco-moreno-U8kQFsu9vzw-unsplash-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442