Η βελτίωση των σχέσεων Ρωσίας – ΗΠΑ στόχος της επίσκεψης Σρέντερ στη Μόσχα
Το ρόλο του μεσολαβητή μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, με στόχο τη βελτίωση των μεταξύ τους σχέσεων στη σκιά της NMD, αναλαμβάνει ανεπίσημα ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος μεταβαίνει τη Δευτέρα στη Μόσχα, όπου θα έχει συνομιλίες με το Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.
51
Το ρόλο του μεσολαβητή μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, με στόχο τη βελτίωση των μεταξύ τους σχέσεων στη σκιά της NMD, αναλαμβάνει ανεπίσημα ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος μεταβαίνει τη Δευτέρα στη Μόσχα, όπου θα έχει συνομιλίες με το Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.
Αξιωματούχοι της γερμανικής κυβέρνησης διευκρίνισαν ότι ο Γκέρχαρντ Σρέντερ -ο οποίος συναντήθηκε πρόσφατα με τον Τζορτζ Ο. Μπους- δεν επιθυμεί να αναλάβει επισήμως το ρόλο του μεσολαβητή μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον, ωστόσο τόνισαν ότι επιδιώκει να καλλιεργήσει ένα σοβαρό διάλογο μεταξύ των δύο άλλοτε αντιπάλων του Ψυχρού Πολέμου.
Ο Γερμανός καγκελάριος έχει δηλώσει πάντως ότι το Βερολίνο πρέπει να αναθεωρήσει τους δεσμούς του με τη Μόσχα, υπό το φως της επιμονής της κυβέρνησης Μπους να προχωρήσει με τα σχέδια για τη δημιουργία της Εθνικής Αντιπυραυλικής Αμυνας (NMD), γεγονός που βρίσκει τη Ρωσία κατηγορηματικά αντίθετη.
Όπως μεταδίδει το Reuters, μολονότι η στάση του Σρέντερ σχετικά με τη NMD φαίνεται ότι έχει «μαλακώσει» τις τελευταίες εβδομάδες, ο Βλαντιμίρ Πούτιν επιμένει ότι η αντιπυραυλική «ασπίδα» των ΗΠΑ αποτελεί κίνδυνο για την παγκόσμια ασφάλεια και η Γερμανία επιθυμεί να εξασφαλίσει ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν θα μείνει στο περιθώριο των συζητήσεων για τη NMD.
Πάντως, αν και ο Σρέντερ θα αναλάβει, έστω και ανεπίσημα, το ρόλο του μεσολαβητή μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, ζητήματα που αφορούν στις σχέσεις της χώρας του με τη Μόσχα θα βρεθούν ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, στις οποίες θα παραστούν οι υπουργοί Εξωτερικών και Οικονομικών της Γερμανίας, Γιόσκα Φίσερ και Χανς Αϊχελ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Μπανγκλαντές: Τουλάχιστον 344 παιδιά πέθαναν από τον Μάρτιο εξαιτίας επιδημίας ιλαράς
- Κολομβία: 4 εργαζόμενοι νεκροί εξαιτίας έκρηξης σε στοά ανθρακωρυχείου βάθους 500 μέτρων
- Ιράν: «Εντελώς απαράδεκτη» κρίνει ο Τραμπ την απάντηση της Τεχεράνης στην αμερικανική πρόταση
- ΗΠΑ: Το τοπικό Κογκρέσο στην Οκλαχόμα απαγόρευσε τον γάμο ανηλίκων
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Το drone «μίλησε»
- Αναζητούν πετρέλαιο – «Dril, baby drill» από Τραμπ και για τις αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις
- Πόλεμος Ιράν: Ποιες ριζικές αλλαγές θα επιφέρει στο παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα
- Γιατί το Netflix στρέφει το streaming προς την παραδοσιακή TV
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 11.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/francisco-moreno-U8kQFsu9vzw-unsplash-315x220.jpg)






























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442