SOS για το νερό: Για σοβαρό κίνδυνο λειψυδρίας στην Ελλάδα προειδοποιούν οι επιστήμονες
Αθήνα: Λειψυδρία προ των πυλών προβλέπουν οι ειδικοί, καθώς τα αποθέματα σε υδάτινους πόρους έχoυν μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, με τη Θεσσαλία, την Αττική, την Κρήτη και τις Κυκλάδες να εκπέμπουν σήμα κινδύνου.
Αθήνα: Λειψυδρία προ των πυλών προβλέπουν οι ειδικοί, καθώς τα αποθέματα σε υδάτινους πόρους έχoυν μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, με τη Θεσσαλία, την Αττική, την Κρήτη και τις Κυκλάδες να εκπέμπουν σήμα κινδύνου.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα Τα Νέα, οι ειδικοί χαρακτηρίζουν τη φετινή χρονιά τη χειρότερη των τελευταίων δέκα ετών όσον αφορά στις βροχοπτώσεις. Παράλληλα, επισημαίνουν ότι η υπερεκμετάλλευση του υπόγειου αλλά και του επιφανειακού υδροφόρου ορίζοντα φέρνει ξανά στο προσκήνιο το πρόβλημα της λειψυδρίας.
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται συνεχής μείωση των βροχοπτώσεων. Ιδιαίτερα στην ηπειρωτική χώρα το πρόβλημα γίνεται εντονότερο από το 1980 και έπειτα. Σύμφωνα με την Εθνική Τράπεζα Υδρολογικής και Μετεωρολογικής Πληροφορίας, η ετήσια μείωση των βροχοπτώσεων αγγίζει περίπου ένα 2,8% τα τελευταία 30 χρόνια.
Σε αντίθεση με τη Θεσσαλία και τις Κυκλάδες, στην Πελοπόννησο τα τελευταία έτη σημειώθηκε αύξηση των βροχοπτώσεων. Αύξηση κατά 0,3% ετησίως παρατηρείται και στην Κρήτη, ωστόσο η μεταβολή αυτή δεν επαρκεί ώστε να καλύψει τις ανάγκες του νησιού σε νερό.
Η Θεσσαλία και η Αττική είναι οι πιο επιβαρημένες περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Τράπεζας Υδρολογικής και Μετεωρολογικής Πληροφορίας, στη Θεσσαλία εντοπίζεται η μεγαλύτερη κατανάλωση νερού προς αγροτική χρήση. Στην περιοχή αυτή παρατηρείται υπερεκμετάλλευση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα, ενώ μεγάλες ποσότητες νερού χάνονται από άσκοπη σπατάλη.
Σημειώνεται πως η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην κατανάλωση νερού για αγροτική χρήση, ενώ στην Αττική εντοπίζεται η μεγαλύτερη κατανάλωση προς αστική χρήση.
Όπως προκύπτει από σχετικές μελέτες του Πολυτεχνείου, στην Αττική καταναλώνονται κάθε χρόνο περίπου 289 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού. Σύμφωνα με την ΕΥΔΑΠ, σήμερα τα αποθέματα νερού για την πρωτεύουσα υπολογίζονται στα 780 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, ποσότητα που εκτιμάται ότι επαρκεί για δύο μόνο χρόνια.