Eλεύθερος να… εκτελεστεί ο βομβιστής της Οκλαχόμα
Εντός των προσεχών μηνών ενδέχεται να γραφτεί ο επίλογος της χειρότερης τρομοκρατικής επίθεσης επί αμερικανικού εδάφους, η οποία έλαβε χώρα στο Ομοσπονδιακό Κτίριο Αλφρεντ Π.Μάρεϊ της Οκλαχόμα στις 19 Απριλίου 1995. Ο Τίμοθι ΜακΒέι, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε θάνατο για τη βομβιστική ενέργεια, έχει προθεσμία έως τις 11 Ιανουαρίου για να αναθεωρήσει την απόφασή του να σταματήσει την εκδίκαση των εφέσεων που έχει ασκήσει η υπεράσπισή του. Εάν δεν αλλάξει γνώμη, ο δικαστής θα ορίσει σύντομα την ημερομηνία της εκτέλεσής του.
72
Εντός των προσεχών μηνών ενδέχεται να γραφτεί ο επίλογος της χειρότερης τρομοκρατικής επίθεσης επί αμερικανικού εδάφους, η οποία έλαβε χώρα στο Ομοσπονδιακό Κτίριο Αλφρεντ Π.Μάρεϊ της Οκλαχόμα στις 19 Απριλίου 1995. Ο Τίμοθι ΜακΒέι, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε θάνατο για τη βομβιστική ενέργεια, έχει προθεσμία έως τις 11 Ιανουαρίου για να αναθεωρήσει την απόφασή του να σταματήσει την εκδίκαση των εφέσεων που έχει ασκήσει η υπεράσπισή του. Εάν δεν αλλάξει γνώμη, ο δικαστής θα ορίσει σύντομα την ημερομηνία της εκτέλεσής του.
«Σήμερα λαμβάνετε μία απόφαση που μπορεί να είναι η τελική για το μέλλον σας» τόνισε ο δικαστής Ρίτσαρντ Ματς, ο οποίος την Πέμπτη συνομίλησε μέσω κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης με τον ΜακΒέι, προκειμένου να βεβαιωθεί ότι ο θανατοποινίτης γνωρίζει τα δικαιώματά του και τις επιπτώσεις της απόφασής του.
«Το γνωρίζω. Αυτή είναι η θέση μου αυτήν τη στιγμή. Δεν προβλέπω να αλλάζω γνώμη έως τις 11 Ιανουαρίου» απάντησε ο 32χρονος ΜακΒέι, ο οποίος όμως δεν έχει δώσει καμία εξήγηση γιατί αποφάσισε να μη συνεχίσει το δικαστικό του αγώνα, παρ ότι ο νόμος τού παρέχει αυτό το δικαίωμα.
Έως σήμερα οι εφέσεις που είχε καταθέσει η υπεράσπιση του ΜακΒέι για την επανεκδίκαση της υπόθεσης είχαν αποβεί άκαρπες. Παρ όλα αυτά, δεν έχουν εξαντληθεί τα ένδικα μέσα που έχει στη διάθεσή του ο πρώην στρατιώτης, ο οποίος έχει κριθεί ένοχος για το θάνατο 168 ανθρώπων (ανάμεσά τους 19 παιδιά) και τον τραυματισμό άλλων πεντακοσίων.
Πάντως, ο ίδιος δεν έχει αποποιηθεί το δικαίωμά του να ζητήσει απονομή χάριτος από τον Αμερικανό πρόεδρο. Ωστόσο, αυτό μπορεί να γίνει μόνο εφόσον κάποιος θανατοποινίτης εξαντλήσει τη διαδικασία των εφέσεων.
O συνεργός του, Τέρι Νίκολς, παραμένει φυλακισμένος, έχοντας καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για συνωμοσία, και αναμένει χωριστή δίκη στην πολιτεία της Οκλαχόμα.
Οι κατήγοροι έχουν υποστηρίξει ότι οι δύο άνδρες πραγματοποίησαν την τρομοκρατική επίθεση προκειμένου να εκδικηθούν το κράτος για το επεισόδιο με τους Δαβιδιανούς τον Απρίλιο του 1993, όταν περίπου 80 άνθρωποι κάηκαν σε φωτιά που ξέσπασε κατά την επιδρομή του FBI στον καταυλισμό τους στο Γουέικο του Τέξας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,Reuters
- Διαιτησία: Τα φάλτσα υπέρ του ΠΑΟΚ μετά την ανακοίνωση και η πλειοψηφία των Γερμανών
- Ο Τσίπρας έβαλε ψηλά τον πήχη: Nίκη στις εκλογές – Kόμμα και διακήρυξη τον Ιούνιο
- «Θα σε λέω Μαρία»: Οι bijoux de kant αποχαιρετούν το χώρο τους στο Μοναστηράκι με μία παράσταση
- Eurovision 2026: Απόψε στη σκηνή ο Akylas με το «Ferto» – Η Ελλάδα στον πρώτο ημιτελικό
- Οι ανατροπές που φέρνει το χωροταξικό στον τουρισμό σε Airbnb και ξενοδοχεία – Οι αντιδράσεις
- Θυμός: Πως μπορούμε να τον «πετάξουμε» από πάνω μας;
- Βιετνάμ: Φρικτό εργατικό δυστύχημα – Βιομηχανικός τεμαχιστής «ρούφηξε» 34χρονο
- ΜΙΔΑ: Έρχονται σαρωτικοί έλεγχοι – Από «κόσκινο» επιδόματα και απαλλαγές ΕΝΦΙΑ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 12.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/pexels-jyjyjyjy-27091263-315x220.jpg)




























![Ένας τουρίστας στη Χαβάη πέταξε μια μεγάλη πέτρα σε φώκια – σύμβολο της Λαχάινα – Μετά έγινε viral [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/HH1Ke9QWMAATsaz-315x220.jpg)


































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442