Ντάλας: Η κατανάλωση μαργαρίνης αντί βουτύρου μειώνει την "κακή χοληστερίνη" (LDL), σύμφωνα με αμερικανική έρευνα που έγινε στο UT Southwestern Medical Center του Ντάλας.
Ντάλας: Η κατανάλωση μαργαρίνης αντί βουτύρου μειώνει την «κακή χοληστερίνη» (LDL), σύμφωνα με αμερικανική έρευνα που έγινε στο UT Southwestern Medical Center του Ντάλας.
Η μελέτη επικεντρώθηκε σε δείγμα 48 οικογενειών, και τα αποτελέσματά της δημοσιεύθηκαν στο Journal of American Medical Association. Επί πέντε εβδομάδες οι οικογένειες ακολούθησαν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής βασισμένο στη μαργαρίνη και κατόπιν ένα άλλο με βάση το βούτυρο για άλλο τόσο χρονικό διάστημα. Με την κατανάλωση μαργαρίνης τα επίπεδα της LDL μειώθηκαν κατά 11% στους ενηλίκους και κατά 9% στα παιδιά.
Η λεγόμενη κακή χοληστερίνη αυξάνει τα καρδιακά επεισόδια και αποτελεί την κύρια αιτία θανάτων στις ΗΠΑ.
Καθώς στην έρευνα συμμετείχαν όλα τα μέλη των οικογενειών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τόσο τα κοινά οικογενειακά γονίδια όσο και το περιβάλλον παίζουν σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια ελάττωσης της χοληστερίνης. Η Δρ Μαργκό Ντένκε του Center for Human Nutrition, επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε στο ΝewsWise ότι «οι καταναλωτές θα πρέπει να προτιμούν τη μαργαρίνη από το βούτυρο. Εξάλλου, τα παιδιά που τρώνε φαγητά με πολλά λιπαρά έχουν υψηλότερα επίπεδα χοληστερίνης και μεγαλύτερη πιθανότητα να παρουσιάσουν αθηροσκλήρυνση από εκείνα που ακολουθούν μια δίαιτα με χαμηλά λιπαρά».
Η παραπάνω έρευνα επιδοτήθηκε από το United Soybean Board, το National Association of Margarine Manufacturers και το General Clinical Research Center στο UT Southwestern.