Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Αυτοκόλλητα επιθέματα και σπρέι προφυλάσσουν από τη γρίπη

Αυτοκόλλητα επιθέματα και σπρέι προφυλάσσουν από τη γρίπη

Τα εμβόλια κατά της γρίπης σύντομα θα αντικαθίστανται από πιο έξυπνους τρόπους ανοσοποίησης. Σκευάσματα που εισπνέονται πιθανότατα θα κυκλοφορήσουν στην αγορά το προσεχές έτος, ενώ αυτοκόλλητα επιθέματα που προφυλάσσουν από την ασθένεια περιμένουν έγκριση από την Επιτροπή Ελέγχου Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ.

36

Τα εμβόλια κατά της γρίπης σύντομα θα αντικαθίστανται από πιο έξυπνους τρόπους ανοσοποίησης. Σκευάσματα που εισπνέονται πιθανότατα θα κυκλοφορήσουν στην αγορά το προσεχές έτος, ενώ αυτοκόλλητα επιθέματα που προφυλάσσουν από την ασθένεια περιμένουν έγκριση από την Επιτροπή Ελέγχου Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ.

Μολονότι η γρίπη δεν θεωρείται γενικά «σοβαρή» ασθένεια, είναι ιδιαίτερα μεταδοτική και μπορεί να αποβεί μοιραία σε παιδιά και ηλικιωμένους. Μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες πεθαίνουν κάθε χρόνο περίπου 20.000 άτομα εξαιτίας της.


Όπως αναφέρει το Newswise.com, στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Συλλόγου Φαρμακευτικών Επιστημόνων, το οποίο θα διεξαχθεί στην Ινδιανάπολη από τις 29/10 έως τις 2/11, θα παρουσιαστεί ένα εισπνεόμενο σκεύασμα που περιέχει αντιγριπικό ορό. Οι κλινικές δοκιμές έχουν δείξει ότι τα αντισώματα που περιέχονται στο σκεύασμα μπορούν να «συλλάβουν» τον ιό που επικάθεται στο αναπνευστικό επιθήλιο. Το προϊόν θα διατεθεί στην αγορά σε ένα χρόνο περίπου.


Παράλληλα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα δημοσιοποίησαν την έρευνά τους σχετικά με ένα αυτοκόλλητο επίθεμα που ανοσοποιεί κατά της γρίπης.


Το σκεύασμα απλώνεται στο δέρμα και στη συνέχεια καλύπτεται από το απορροφητικό αυτοκόλλητο. Στο μέλλον οι δραστικές ουσίες του σκευάσματος θα ενσωματωθούν στο επίθεμα. Περιέχει DNA του ιού της γρίπης που προκαλεί την ανοσολογική αντίδραση του δέρματος, και έτσι ο ασθενής αποκτά ανοσία. Το προϊόν περιμένει την έγκριση της Επιτροπής Ελέγχου Τροφίμων και Φαρμάκων για να κυκλοφορήσει στην αμερικανική αγορά.


Οι νέες μέθοδοι ανοσοποίησης πλεονεκτούν συγκριτικά με τα ενέσιμα σκευάσματα, καθώς δεν χρειάζονται ψυγείο για να διατηρηθούν, και η εφαρμογή τους δεν απαιτεί ιατρικό προσωπικό. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι σε διάστημα πέντε έως δέκα ετών τα ενέσιμα σκευάσματα θα έχουν αντικατασταθεί από τις εναλλακτικές μεθόδους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο