Τετάρτη 22 Απριλίου 2026
weather-icon 23o
Δεν επιτεύχθηκε συμφωνία στο Καμπ Ντέιβιντ-  Μπαράκ και Αραφάτ παραμένουν στις ΗΠΑ

Δεν επιτεύχθηκε συμφωνία στο Καμπ Ντέιβιντ- Μπαράκ και Αραφάτ παραμένουν στις ΗΠΑ

Επί μία ακόμη εβδομάδα θα παραμείνουν στον Καμπ Ντέιβιντ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπαράκ και ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ σε μία ύστατη προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου στο οποίο έχουν περιέλθει οι συνομιλίες για την πολυπόθητη επίτευξη της ειρήνης στη Μέση Ανατολή.

40

Επί μία ακόμη εβδομάδα θα παραμείνουν στον Καμπ Ντέιβιντ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπαράκ και ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ σε μία ύστατη προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου στο οποίο έχουν περιέλθει οι συνομιλίες για την πολυπόθητη επίτευξη της ειρήνης στη Μέση Ανατολή.

Πριν αναχωρήσει για το Τόκιο, όπου θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής των G8, o Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον τόνισε ότι το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών παραμένει. Ωστόσο, προσέθεσε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.


Αισιόδοξος για την τελική έκβαση των διαπραγματεύσεων εμφανίστηκε και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις συνομιλίες για το Μεσανατολικό, Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθησή ότι αυτήν τη φορά Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι θα καταλήξουν σε συμφωνία. Επισήμανε, επίσης, ότι για πρώτη φορά οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία σε θέματα όπως το συνοριακό καθεστώς, οι εβραϊκοί οικισμοί και η Ιερουσαλήμ.


Την αισιοδοξία του εκπροσώπου της ΕΕ δεν φαίνεται να συμμερίζεται ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζο Λόκχαρτ, ο οποίος δήλωσε ότι τίποτε συγκεκριμένο δεν συνέβη την περασμένη νύκτα ώστε να υπάρχει λόγος να υποθέσει κανείς ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται πιο κοντά στην επίλυση των διαφορών τους.


Ο Μπιλ Κλίντον είχε αναγγείλει χθες την αναβολή για μία ημέρα του ταξιδιού του στην Ιαπωνία, σε μία ύστατη προσπάθεια να πείσει τον Εχούντ Μπαράκ και τον Γιασέρ Αραφάτ να καταλήξουν σε κάποιο συμβιβασμό.


Ωστόσο, τα ακανθώδη ζητήματα, του μελλοντικού καθεστώτος της Ιερουσαλήμ, της τύχης των 2-4 εκατομμυρίων Παλαιστίνιων προσφύγων και των Εβραίων εποίκων στα κατεχόμενα, αποδείχτηκαν τελικά αξεπέραστα εμπόδια και για τις δύο πλευρές.


Ο εκπρόσωπος των Παλαιστινίων στην Ουάσινγκτον, Χασάν Αμντέλ Ραχμάν, δήλωσε ότι ο Γιασέρ Αραφάτ δεν θα φύγει από τις ΗΠΑ και ότι καταβάλλονται προσπάθειες για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων.


Σύμφωνα με Ισραηλινό αξιωματούχο, οι συνομιλίες αναμένεται να συνεχιστούν, με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, Μάντλιν Ολμπράιτ, στο ρόλο του διαμεσολαβητή.


Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,Reuters

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 22 Απριλίου 2026
Cookies