Αγιοι της ρωσικής Εκκλησίας ανακηρύσσονται τα μέλη της τελευταίας τσαρικής οικογένειας
Υστερα από χρόνια διαμάχης σχετικά με την αγιοποίηση του τελευταίου τσάρου της Ρωσίας Νικόλαου του 2ου, η ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία αποφάσισε τελικά να ανακηρύξει τον τελευταίο τσάρο και τα μέλη της οικογένειάς του σε αγίους, τον Αύγουστο.
Υστερα από χρόνια διαμάχης σχετικά με την αγιοποίηση του τελευταίου τσάρου της Ρωσίας Νικόλαου του 2ου, η ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία αποφάσισε τελικά να ανακηρύξει τον τελευταίο τσάρο και τα μέλη της οικογένειάς του σε αγίους, τον Αύγουστο.
Ο τελευταίος τσάρος της Ρωσίας, η σύζυγος του Αλεξάνδρα, οι τέσσερις κόρες του -Ολγα, Τατιάνα, Μαρία και Αναστασία- και ο γιος του Αλέξιος εκτελέστηκαν το 1918 από τους μπολσεβίκους, αφού προηγουμένως είχαν φυλακιστεί στο σπίτι ενός ευγενούς στο Εκατερίνενμπουργκ.
Πρόσφατα, μάλιστα, αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στην περιοχή οστά, που υπέθεσαν πως ανήκουν στον Αλέξιο και σε μία από τις κόρες της οικογένειας, τη Μαρία ή την Αναστασία, καθώς δεν έχουν βρεθεί ίχνη τους. Ωστόσο, η επιστημονική κοινότητα της Ρωσίας αμφισβητεί την αυθεντικότητα των ευρημάτων και υποστηρίζει ότι στο ίδιο σημείο υπήρξε το νεκροταφείο ενός γειτονικού χωριού κατά το 17ο αιώνα.
Οι περισσότερες αναφορές οδηγούν στο συμπέρασμα ότι, μετά την εκτέλεση της βασιλικής οικογένειας, οι σοροί τους διασκορπίστηκαν, άλλες σε ένα ορυχείο και άλλες σε έναν πρόχειρο τάφο σε κοντινό δάσος.
Ωστόσο, το θέμα της αγιοποίησής τους παρέμενε επί σειρά ετών ένα αγκάθι στους κύκλους της ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Σύμφωνα με την εφημερίδα Moscow Times, το ενδεχόμενο εξετάστηκε για πρώτη φορά μετά την κατάρρευση του σοβιετικού καθεστώτος, όταν η εκκλησία άρχισε να ανακτά την προ-επαναστατική της δύναμη.
Επί πέντε χρόνια, το ερώτημα που δίχαζε την Εκκλησία ήταν εάν ένας μονάρχης δικαιούται να ανακηρυχθεί άγιος. Τελικά, το Φεβρουάριο του 1997, η Σύνοδος του Πατριαρχείου Μόσχας ενέκρινε μια αναφορά της Επιτροπής Αγιοποίησης και κατέληξε στον εξής συμβιβασμό: ο Νικόλαος δεν δικαιούται αγιοποίηση για τον τρόπο που κυβέρνησε τη χώρα, αλλά για τον ταπεινό, χριστιανικό τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε τη φυλάκιση και το θάνατο. Στην αναφορά σημειώνεται ότι η τσαρική οικογένεια αποθάρρυνε όσους κατάστρωναν σχέδια για την απελευθέρωσή τους, ενώ προσευχόταν για τη Ρωσία, χωρίς να τρέφει εχθρότητα προς τους δεσμοφύλακές της.
Οι άγιοι δεν είναι αλάνθαστοι τόνισε ο αρχιερέας Γκιόργκι Μιτροφάνοφ, μέλος της επιτροπής, και η πολιτική του τσάρου είχε πολλά λάθη -που, ωστόσο, δεν θα ανακόψουν το δρόμο της τελευταίας τσαρικής οικογένειας προς την αγιοποίηση.
Ο Αργύρης Μπακιρτζής και οι Χειμερινοί Κολυμβητές επιστρέφουν στον λόφο του Φιλοπάππου, με τα τραγούδια τους αλλά και τις ιστορίες που κάνουν κάθε φορά αυτή τη συνάντηση μοναδική.