Οι Δωρητές καλούνται να πληρώσουν για την ανασυγκρότηση των Βαλκανίων
Η ανασυγκρότηση των Βαλκανίων και η χρηματοδότηση του Συμφώνου Σταθερότητας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη εξετάζονται στη διήμερη Διάσκεψη των Δωρητών που ξεκινά την Τετάρτη στις Βρυξέλλες υπό την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Παγκόσμια Τράπεζα. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να χορηγηθούν 367 δισ. δρχ. για κατασκευαστικά έργα που θα ξεκινήσουν εντός του 2000, και για προγράμματα υποδομής που θα δρομολογηθούν εντός διετίας.
59
Η ανασυγκρότηση των Βαλκανίων και η χρηματοδότηση του Συμφώνου Σταθερότητας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη εξετάζονται στη διήμερη Διάσκεψη των Δωρητών που ξεκινά την Τετάρτη στις Βρυξέλλες υπό την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Παγκόσμια Τράπεζα. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να χορηγηθούν 367 δισ. δρχ. για κατασκευαστικά έργα που θα ξεκινήσουν εντός του 2000, και για προγράμματα υποδομής που θα δρομολογηθούν εντός διετίας.
Η χρηματοδότηση αφορά στην υλοποίηση 30 προγραμμάτων έργων υποδομής στον τομέα των μεταφορών, της ηλεκτροδότησης και της ύδρευσης, κυρίως στο Κόσοβο και το Μαυροβούνιο. Εξάλλου, έμφαση θα δοθεί στην κατασκευή γέφυρας στο Δούναβη που θα συνδέει περιοχές της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.
Στα προγράμματα περιλαμβάνονται, επίσης, η Αλβανία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η ΠΓΔΜ, η Κροατία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία. Ωστόσο, δεν προβλέπεται χρηματοδότηση για τη Σερβία ως αποτέλεσμα των διεθνών κυρώσεων κατά του καθεστώτος Μιλόσεβιτς.
Τα μεγάλα έργα που θα πραγματοποιηθούν στα Βαλκάνια το προσεχές διάστημα εκτιμάται ότι θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον του ελληνικού κατασκευαστικού δυναμικού.
Οι παραπάνω δεσμεύσεις στη Διάσκεψη για την Περιφερειακή Χρηματοδότηση, όπως αποκαλείται η συνάντηση των Δωρητών, και οι υπάρχοντες πόροι από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ανάβουν το πράσινο φως και για τον ελληνικό κατασκευαστικό τομέα. Ετσι, όμιλοι όπως οι ΑΚΤΩΡ-Ελληνική Τεχνοδομική-ΤΕΒ, ΑΒΑΞ-J&P Ελλάς, ΓΕΚ-ΑΕΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, ΑΤΤΙ-ΚΑΤ, Τεχνική Ολυμπιακή θα στρέψουν το ενδιαφέρον στις νέες αυτές αγορές.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Fuel Pass: Το «μαρτύριο της σταγόνας» για τους καταναλωτές – Μέτρα στήριξης με το σταγονόμετρο
- «NoMuds» – Είκοσι σύγχρονοι κεραμίστες δίνουν σχήμα στο χρόνο που περνάει
- Προσωρινά κρατούμενος ο 67χρονος που εισέβαλε με σφυρί σε τράπεζα στη Θεσσαλονίκη
- Η Μπάγερν ετοιμάζει πρόταση «μαμούθ» στον Ολίσε – Έτοιμος ο Γάλλος να υπογράψει μέχρι το 2032 στους Βαυαρούς
- Μπλόκο από την Ισπανία: Δεν δίνει άδεια για τον ελλιμενισμό του πλοίου με τους νεκρούς από χανταϊό
- Κρήτη: Νέο βίντεο ντοκουμέντο – Καρέ καρέ η στιγμή της αιματηρής επίθεσης των τριών στον 57χρονο σε μπαρ στο Ηράκλειο
- Γιγάντια χωματερή στην Χιλή είναι η μεγαλύτερη πηγή μεθανίου στον κόσμο
- Στην Αθήνα έρχονται Τραμπ, Ρούμπιο και Χέγκσεθ, αποκάλυψε η Γκίλφοϊλ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 05.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/pexels-alejandro-de-roa-649065356-28057031-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442