Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Glaxo Wellcome και SmithKline Beecham δημιουργούν τη μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία

Glaxo Wellcome και SmithKline Beecham δημιουργούν τη μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία

Οι δύο βρετανικές εταιρείες Glaxo Wellcome και SmithKline Beecham ανακοίνωσαν τη Δευτέρα τη συγχώνευσή τους, με αποτέλεσμα τη δημιουργία της μεγαλύτερης φαρμακοβιομηχανίας παγκοσμίως, αξίας 114 δισ. λιρών (περίπου 61 τρισ. δρχ.). Η νέα εταιρεία, με την επωνυμία Glaxo SmithKline, εκτιμάται ότι θα έχει μερίδιο 7,3% της παγκόσμιας αγοράς.

52

Οι δύο βρετανικές εταιρείες Glaxo Wellcome και SmithKline Beecham ανακοίνωσαν τη Δευτέρα τη συγχώνευσή τους, με αποτέλεσμα τη δημιουργία της μεγαλύτερης φαρμακοβιομηχανίας παγκοσμίως, αξίας 114 δισ. λιρών (περίπου 61 τρισ. δρχ.). Η νέα εταιρεία, με την επωνυμία Glaxo SmithKline, εκτιμάται ότι θα έχει μερίδιο 7,3% της παγκόσμιας αγοράς.

Σύμφωνα με τους όρους της συγχώνευσης της δεύτερης και τρίτης μεγαλύτερης βρετανικής φαρμακοβιομηχανίας, οι μέτοχοι της Glaxo θα αποκτήσουν το 58,75% της νέας εταιρείας, ενώ το εναπομείναν 41,25% θα ανήκει στους επενδυτές της SmithKline. Η ίδια η συγχώνευση παρουσιάζεται με τη μορφή προσφοράς της Glaxo για τη SmithKline, με αντιστοιχία 0,4552 νέες μετοχές για κάθε υπάρχουσα μετοχή της SmithKline, προσφορά η οποία ανέρχεται συνολικά σε 46,5 δισ. λίρες (24,6 τρισ. δρχ.) σύμφωνα με τις τιμές κλεισίματος της περασμένης Παρασκευής.

Η συγχώνευση προβλέπεται να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2000. H νέα εταιρεία προβλέπεται να έχει ετήσιο κύκλο εργασιών της τάξης των 17 δισ. λιρών (9,1 τρισ. δρχ.), ενώ μέσα στα τρία πρώτα χρόνια δραστηριοποίησής της θα επιτευχθούν οικονομίες ύψους 1,1 δισ. λιρών (589 δισ. δρχ.).

Tα σωματεία εργαζομένων αντέδρασαν στην είδηση εκφράζοντας φόβους για περικοπές θέσεων εργασίας, αναφέροντας ότι έως και 15.000 εργαζόμενοι παγκοσμίως διακινδυνεύουν να βρεθούν άνεργοι. Το εργατικό δυναμικό των δύο εταιρειών τη στιγμή της συγχώνευσης ανέρχεται σε 107.000 άτομα.

Από την πλευρά τους οι αγορές αντέδρασαν αρνητικά στην ανακοίνωση, καθώς η προτεινόμενη συγχώνευση δεν θα αποφέρει μεγάλες οικονομίες κλίμακας, παρ όλο που και οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν ότι η νέα οντότητα θα χαίρει ιδιαίτερα ανεπτυγμένου τμήματος έρευνας και ανάπτυξης, το οποίο θα της προσδώσει τη δυνατότητα να μετατραπεί σε κινητήρια δύναμη του τομέα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ερευνα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Την ανακοίνωση της συγχώνευσης ακολούθησε δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία αναφέρει ότι σε περίπτωση υλοποίησης των προτεινόμενων όρων συγχώνευσης, οι αρμόδιοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα διερευνήσουν τις επιπτώσεις της στο επίπεδο του ανταγωνισμού. Εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε στον Τύπο ότι δεν γνώριζε αν είχαν υπάρξει προκαταρκτικές επαφές των δύο επιχειρήσεων με το αρμόδιο όργανο.

Ωστόσο, ο νέος γενικός διευθυντής της προτεινόμενης Glaxo SmithKline Ζαν-Πιερ Γκαρνιέ, σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο δήλωσε ότι δεν αναμένεται να δημιουργηθούν προβλήματα σχετικά με τις ισχύουσες αντιμονοπωλιακές νομοθεσίες τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ.

Τέλος, αντιδρώντας στην ανακοίνωση, οι γερμανικοί φαρμακευτικοί όμιλοι BASF AG και Bayer AG έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι η επικείμενη συγχώνευση δεν θα επηρεάσει τη δική τους στρατηγική. Αντιπρόσωπος της Bayer δήλωσε στον Τύπο ότι η επιχείρηση θα εξακολουθήσει την πολιτική ενίσχυσης του τομέα υγιεινής, ενώ στέλεχος της BASF προσδιόρισε ότι η εταιρεία θα συνεχίσει τη στρατηγική της, στην οποία περιλαμβάνονται τα ενδεχόμενα εξαγορών, συνεργασίας ή και πώλησης θυγατρικών της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο βρετανικές εταιρείες είχαν ήδη αποπειραθεί να συγχωνευθούν πριν από δύο χρόνια. Ωστόσο, διαμάχες γύρω από το ποιος θα αναλάμβανε τη θέση του γενικού διευθυντή είχαν συντελέσει στην εγκατάλειψη του σχεδίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο