Σκληρή απάντηση της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ – Διπλωματικές προσπάθειες στο Βερολίνο
Χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα, που θύμιζε έντονα την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, η Ρωσία ζήτησε από το ΝΑΤΟ να ασχολείται με τις δικές του υποθέσεις και να μην επεμβαίνει στον πόλεμο της Ρωσίας στην υπό απόσχιση Τσετσενία.
Χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα, που θύμιζε έντονα την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, η Ρωσία ζήτησε από το ΝΑΤΟ να ασχολείται με τις δικές του υποθέσεις και να μην επεμβαίνει στον πόλεμο της Ρωσίας στην υπό απόσχιση Τσετσενία.
Η ανακοίνωση δόθηκε στη δημοσιότητα ύστερα από επικρίσεις που διατυπώθηκαν κατά τη διήμερη τακτική σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες για τις επιχειρήσεις των ρωσικών δυνάμεων στην Τσετσενία.
Τα κροκοδείλια δάκρυα των Βρυξελλών για τα ανθρώπινα δικαιώματα αποκαλύπτουν απροκάλυπτο κυνισμό αναφέρει η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. Η ανακοίνωση του ΝΑΤΟ στερείται βάσεως και ηθικής και είναι απαράδεκτη, όπως και ο συντάκτης της συνεχίζει η ανακοίνωση και καταλήγει τονίζοντας ότι το ΝΑΤΟ δεν δικαιούται να επικρίνει τη Ρωσία ύστερα από το βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας.
Αντιδράσεις, όμως, για τη στάση της Ρωσίας στην Τσετσενία υπήρξαν και από τον Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αρμόδιο για τις εξωτερικές σχέσεις Κρις Πάτεν, ο οποίος δήλωσε ότι η ΕΕ δεν μπορεί να έχει κανονικές εμπορικές δοσοληψίες με τη Ρωσία εξαιτίας της στρατιωτικής εκστρατείας της τελευταίας στην Τσετσενία.
Ο επίτροπος είπε πως η ΕΕ θα θέσει το θέμα της Τσετσενίας στον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Ιγκόρ Ιβανόφ κατά τη συνάντηση της Ομάδας των Οκτώ (G-8) που πραγματοποιείται στο Βερολίνο.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, από την πλευρά του, δήλωσε λίγο πριν συναντηθεί με το Γερμανό ομόλογό του Γιόσκα Φίσερ ότι δεν έχει έλθει στο Βερολίνο για να λύσει το πρόβλημα της Τσετσενίας, τονίζοντας, ωστόσο, ότι είναι ανοικτός για τη διεξαγωγή ενός ουσιαστικού διαλόγου στα πλαίσια της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του G-8, που αρχίζει την Πέμπτη το βράδυ στη γερμανική πρωτεύουσα.