Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
in.gr

Συνετή κίνηση θα είναι η αναπροσαρμογή της ισοτιμίας δραχμής προς ευρώ

Η αναπροσαρμογή της κεντρικής ισοτιμίας της δραχμής προς το ευρώ, που συμφωνήθηκε πέρυσι το Μάρτιο (353 δρχ.), μπορεί να θεωρηθεί συνετή κίνηση, η οποία θα επιφέρει ισορροπία στην ελληνική οικονομική πολιτική και παράλληλα θα διευκολύνει προβλήματα δημοσιονομικής φύσης, ρευστότητας και επερχόμενης χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, αναφέρει η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank στην τελευταία εβδομαδιαία έκθεσή της.

76

Η αναπροσαρμογή της κεντρικής ισοτιμίας της δραχμής προς το ευρώ, που συμφωνήθηκε πέρυσι το Μάρτιο (353 δρχ.), μπορεί να θεωρηθεί συνετή κίνηση, η οποία θα επιφέρει ισορροπία στην ελληνική οικονομική πολιτική και παράλληλα θα διευκολύνει προβλήματα δημοσιονομικής φύσης, ρευστότητας και επερχόμενης χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, αναφέρει η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank στην τελευταία εβδομαδιαία έκθεσή της.

Κατά την έκθεση, η Τράπεζα της Ελλάδος πρέπει να προχωρήσει, έως το τέλος του 2000, σε μια άνευ προηγουμένου χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής (πτώση επιτοκίων). Η γερμανική τράπεζα επισημαίνει πως μια αναπροσαρμογή της δραχμής, της τάξης του 3%, θα διευκολύνει τις προσπάθειες της Τράπεζας της Ελλάδος να μειώσει τα επιτόκια, καθώς η κίνηση αυτή θα συμβάλει στη σταθεροποίηση της δραχμής.


Το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας έχει τρία σκέλη, σύμφωνα με την έκθεση: Πρώτον, η δημοσιονομική πολιτική, όπως αποτυπώθηκε στον προϋπολογισμό του 2000, έχει ουδέτερο χαρακτήρα, παρά την άνοδο των πληθωριστικών πιέσεων, κι αυτό γιατί το επόμενο έτος είναι έτος εκλογών. Δεύτερον, η ρευστότητα στη διατραπεζική αγορά ενισχύεται από τα υψηλά εγχώρια επιτόκια και, τρίτον, αναμένεται σημαντική νομισματική χαλάρωση, λόγω της εισόδου της χώρας στην ΟΝΕ.


Η γερμανική τράπεζα αναφέρει, πάντως, πως η απόφαση για αναπροσαρμογή της κεντρικής ισοτιμίας της δραχμής δεν πρόκειται να ληφθεί χωρίς πολλή σκέψη, καθώς, όπως τονίζει, τόσο η Τράπεζα της Ελλάδος όσο και το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας ανησυχούν για τις μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα της χώρας που ενδεχομένως να έχει μια αναπροσαρμογή.


Στην έκθεση τονίζεται πως, αντίθετα με την Ιρλανδία, που είχε ένα μεγάλο πλεόνασμα εμπορικών και τρεχουσών συναλλαγών, όταν το νόμισμά της ανατιμήθηκε για την είσοδό της στο ευρώ, η Ελλάδα υποφέρει από ένα μεγάλο και διευρυνόμενο έλλειμμα. Η Deutsche Bank εκτιμά ότι, εάν πρόκειται να ανατιμηθεί η κεντρική ισοτιμία της δραχμής, τότε το ποσοστό θα είναι μικρότερο από το 3% που αναπροσαρμόστηκε η ιρλανδική λίρα πέρυσι το Μάρτιο.


Αξίζει να σημειωθεί ότι το Βήμα της Κυριακής σε δημοσίευμά του αναφέρει ότι, παρά την επίσημη θέση της κυβέρνησης πως δεν θα αλλάξει η συναλλαγματική πολιτική που ακολουθείται, εξετάζεται το ενδεχόμενο αναπροσαρμογής της κεντρικής ισοτιμίας της δραχμής. Οπως αναφέρεται, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου έχει εισηγηθεί να υπάρξει νέα κεντρική ισοτιμία στις 345 δρχ. ανά ευρώ, γιατί κάτι τέτοιο εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα της χώρας. Σήμερα η δραχμή κινείται περίπου 7% ανατιμημένη από την κεντρική ισοτιμία των 353 δρχ.


Την πιθανότητα μιας αναπροσαρμογής της κεντρικής ισοτιμίας κατά 3 – 5%, στα μέσα του 2000, έχει υποστηρίξει σε πρόσφατη έκθεσή του και ο οίκος Credit Suisse First Boston.



ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο