Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τι ρωτούσαν οι αρχαίοι στο Μαντείο της Δωδώνης;

Τι ρωτούσαν οι αρχαίοι στο Μαντείο της Δωδώνης;

...

Δείτε τι είπε ο Πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης, Δημήτρης Παντερμαλής καθώς και πλάνα από την έκθεση.

Με τη δεύτερη περιοδική έκθεση «Δωδώνη. Το μαντείο των ήχων» γιορτάζει τα έβδομα γενέθλιά του το Μουσείο της Ακρόπολης που θα ανοίξει τις πύλες της στις 20 Ιουνίου.

«Από τα εγκαίνια του Μουσείου μέχρι σήμερα είχαμε περισσότερους από 9,5 εκατομμύρια επισκέπτες και φαντάζομαι το φθινόπωρο θα έχουμε ξεπεράσει τα 10 εκατομμύρια» ανέφερε ο Πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης, Δημήτρης Παντερμαλής, με αφορμή την παρουσίαση της έκθεσης σε συνέντευξη Τύπου.

«Πεποίθησή μας είναι οι αρχαιότητες να μην είναι ένα αποκομμένο αντικείμενο μελέτης αλλά να εντάσσονται σε ευρύτερο σύνολο το οποίο έχει δύο ουσιαστικές παραμέτρους: Η μία πρώτη είναι η τοποθέτησή τους μέσα στην ιστορική πορεία και η δεύτερη μέσα στο τοπογραφικό σκηνικό» συμπλήρωσε.

Η έκθεση «Δωδώνη. Το μαντείο των ήχων» επικεντρώνεται κυρίως στις μικρές πινακίδες από μολύβι που πάνω τους είναι χαραγμένα καθημερινά ερωτήματα των επισκεπτών του Μαντείου όπως: «Κινδυνεύω να χάσω τον άντρα μου, μήπως θα μείνω χήρα;», «Δεν έκανα παιδιά, με ποιον να πάω να κάνω, να κάνω παιδί;», «Να πάω ταξίδι στην Καρχηδόνα;», «Να ξοφλήσω τα χρέη μου ή να τα αφήσω για αργότερα» είναι κάποια από τα καθημερινά και ανθρώπινα ερωτήματα που αποκαλύπτουν οι πινακίδες. Ερωτήματα που εάν κάποιος ξεφύγει από τη στερεότυπη αντίληψη που έχει για τους αρχαίους και κατεβεί στον άνθρωπο τότε βλέπει πόσο κοντά είναι αυτοί σε εμάς και εμείς σε αυτούς.

«Αυτό είναι το σημαντικότερο από τα μηνύματα που έχει να δώσει η έκθεση και πέρα από τις βαθιές θρησκολογικές ερμηνείες δείχνει την αμεσότητα της επαφής του ανθρώπου με τη θεότητα» τόνισε ο κ. Παντερμαλής.

Εκτός από την ανάδειξη των πρωτοτύπων πλακών θα γίνεται και μία ψηφιακή παρουσίαση όπου ο επισκέπτης θα μπορεί να δει αλλά και να ακούσει σε οθόνη μεγάλων διαστάσεων -σε ειδικό κλειστό χώρο- το ερώτημα, σαν βρίσκεται στο ιερό, αλλά και να το διαβάσει.

Ο αριθμός των πινακίδων που θα παρουσιαστούν είναι 60 αλλά ο συνολικός τους αριθμός ανέρχεται στις 5.000 περίπου.

«Η έκθεση δεν έχει ούτε ένα μεγάλο εύρημα. Είναι όλα μικρά σε μέγεθος, αλλά σπουδαία. Τα αναδεικνύουμε με τέτοιο τρόπο, ώστε να κερδίσουν την προσοχή του θεατή, ο οποίος για πρώτη φορά μέσα από τον τρόπο παρουσίασης, αλλά και με τη βοήθεια του οπτικοακουστικού υλικού θα έχει την ευκαιρία να τα θαυμάσει. Συνήθως τα προσπερνάει χωρίς να τους δώσει σημασία, γιατί δεν τα παρατηρεί» επισήμανε ο καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής.

Επίσης στο κέντρο έχει στηθεί μια βελανιδιά, ήταν το δέντρο που κυριαρχούσε στο ιερό του Δία και της Διώνης, η οποία αναπαρίσταται από μια εγκατάσταση από την οποία κρέμμονται 8.000 φύλλα.

Σκοπός της έκθεσης είναι να κάνει ευρύτερα γνωστό το παλαιότερο ελληνικό μαντείο, να δείξει τον τρόπο λειτουργίας, το ρόλο και τη σημασία του στον αρχαίο κόσμο αλλά και να αναδείξει την ανάγκη του ανθρώπου να προβλέπει το μέλλον.

Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία του Μουσείου Ακρόπολης με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων. Τα εκθέματα προέρχονται από το Μουσείο Ιωαννίνων και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Συλλογή Καραπάνου.

Η έκθεση θα συνοδεύεται από επιστημονικό κατάλογο των εκθεμάτων και θα διαρκέσει έως τις 10 Ιανουαρίου 2017.Στο εστιατόριο του Μουσείου θα προσφέρονται γιαννιώτικα εδέσματα σε όλη τη διάρκεια της έκθεσης.

Επιμέλεια: Μαρία Παπουτσή
Βίντεο: Μανώλης Παπαχρήστος

entertainment.in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024