Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αρναουτάκης: Να αποκλειστούν από τους διαγωνισμούς οι εργολάβοι που έκανα κακοτεχνίες

Αρναουτάκης: Να αποκλειστούν από τους διαγωνισμούς οι εργολάβοι που έκανα κακοτεχνίες

Ο περιφερειάρχης Κρήτης μίλησε στο ετήσιο συνέδριο των εργοληπτών της χώρας

Θέλουμε ποιοτικά δημόσια έργα, ως εκ τούτου να αποκλειστούν από τους διαγωνισμούς οι εργολάβοι που προβαίνουν σε κακοτεχνίες, οι οποίες έχουν εντοπιστεί και καταγραφεί από το εξειδικευμένο, ανεξάρτητο συμβούλιο ποιοτικού ελέγχου (ΕΣΠΕΛ), επισήμανε ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ζητώντας ταυτόχρονα τη συνεργασία πολιτείας, αυτοδιοίκησης, τεχνικών, εργοληπτών ως ασφαλιστικής δικλίδας για τη συνεχή υλοποίηση ποιοτικών τεχνικών έργων-δημοσίων υποδομών.

Στην Ιεράπετρα, όπου πραγματοποιήθηκε το ετήσιο τακτικό συνέδριο των εργοληπτών της χώρας, επικροτήθηκε η άποψη ότι ο θεσμός της Περιφέρειας καλείται να λειτουργήσει σαν «πολυδύναμο εργαστήρι ανάπτυξης». Ο κ. Αρναουτάκης σημείωσε: «Πρέπει να κάνουμε σαφές πως σήμερα περισσότερο από ποτέ η επένδυση στην Περιφέρεια δεν αποτελεί απλά περιφερειακή πολιτική, αλλά τη μόνη βιώσιμη εθνική αναπτυξιακή πολιτική. Η περιφερειακή ανάπτυξη προϋποθέτει και περιφερειακή διακυβέρνηση άλλου τύπου. Σε αυτή τη διακυβέρνηση θεμέλιος λίθος είναι η αποκέντρωση, η συμμετοχή και η διαβούλευση. Η παραγωγική Κρήτη -που για μας συνιστά τον νέο μετρήσιμο στόχο- δεν λειτουργεί μόνο ως συλλογική προσδοκία για το παρόν και το μέλλον μας. Αποτέλεσε και αποτελεί την καλύτερη ασπίδα προστασίας στην κρίση».

Για την ανάγκη ποιοτικών έργων στην Κρήτη συμφώνησαν οι συμμετέχοντες στις εργασίες του συνεδρίου. Έκαναν λόγο για ποιοτικά έργα σε όλη τη χώρα, ασφαλή για τους πολίτες και τους ξένους επισκέπτες, καθώς είναι «έργα δημόσια που συμβάλλουν στην τοπική ανάπτυξη». Ο περιφερειάρχης στιγμάτισε περιπτώσεις «εργολάβων που παίρνουν -σε διαγωνισμούς- δημόσια έργα με μεγάλες έως εξωφρενικές εκπτώσεις και στην συνέχεια, είτε τα εγκαταλείπουν, είτε κάνουν κακοτεχνίες, μη υπολογίζοντας την ασφάλεια των πολίτων και τα χρήματα του φορολογούμενου Έλληνα». Εκπρόσωποι Αρχών και παραγωγικών φορέων ζήτησαν δημόσια από το προεδρείο της Πανελλήνιας Ένωσης Εργοληπτών Δημοσίων έργων να αναλάβει πρωτοβουλία για τη λήψη μέτρων, στα μέλη της, που είναι υπότροπα για κακοτεχνίες.

Στο συνέδριο έγινε λόγος και για τα μεγάλα έργα της Κρήτης με έμφαση τον ΒΟΑΚ, ενώ από πλευράς της περιφέρειας, αναγνωρίστηκε πως υπήρξαν δυσκολίες και προβλήματα στον τομέα των δημοσίων έργων. «Οι αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο, οι καθυστερήσεις στη ροή των χρηματοδοτήσεων, οι επιβαρύνσεις στο φορολογικό σύστημα, οι αυξήσεις στις εργοδοτικές εισφορές, συνέθεσαν ένα περιβάλλον εξαιρετικά απαιτητικό και πολλές φορές δύσκολο, για όλους εσάς, τους εργολήπτες των δημοσίων έργων, τους ανθρώπους που σηκώνουν μεγάλο βάρος στην πορεία για την ανάκαμψη της εθνικής μας οικονομίας» τόνισε ο κ. Αρναουτάκης.

Τέλος, τονίστηκε ότι οι κατασκευαστικές υποδομές, τα δημόσια τεχνικά έργα, θεωρούνται επενδύσεις που μοχλεύουν την οικονομία, δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και σίγουρα βελτιώνουν τους οικονομικούς δείκτες μιας νησιωτικής περιφέρειας, όπως η Κρήτη. Για τον λόγο αυτόν -σύμφωνα με τον κ. Αρναουτάκη- «οι δημόσιες υποδομές αφορούν όλη την κοινωνία, αποτελώντας έναν από τους υλικούς συνεκτικούς παράγοντές της. Κατά συνέπεια, η πολιτική για τις υποδομές αποτελεί σε πολύ μεγάλο βαθμό κρατική πολιτική, στην οποία φανερώνονται και οι σχετικές αντικρουόμενες τάσεις και απόψεις για τον προσανατολισμό και την εξέλιξη της ίδιας της κοινωνίας».

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024