«Φτερά» έκανε το χρυσό βραχιόλι του φαραώ Αμενεμόπη από το Μουσείο του Καΐρου – Τεράστια κινητοποίηση
Χρυσό βραχιόλι, ηλικίας 3.000 ετών, «εξαφανίστηκε» από το Μουσείο του Καΐρου. Φέρεται ότι ανήκε σε έναν φαραώ της 21ης Δυναστείας της Αιγύπτου και εκφράζονται φόβοι ότι έχει ήδη βγει από τη χώρα.
Οι αρχές στην Αίγυπτο αναζητούν χρυσό βραχιόλι, στολισμένο με χάντρα από τον ημιπολύτιμο λίθο λάπις λαζούλι. Το 3.000 ετών βραχιόλι ανήκε στον σχετικά άγνωστο φαραώ Αμενεμόπη, της 21ης Δυναστείας της Αιγύπτου και φυλασσόταν στο Μουσείο του Καΐρου.
Το βραχιόλι εθεάθη τελευταία φορά στο εργαστήριο αποκατάστασης του μουσείου στην πλατεία Ταχρίρ, ανακοίνωσε το υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου. Την υπόθεση έχουν αναλάβει αστυνομία και δικαιοσύνη, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι έχει κλαπεί.
Φωτογραφίες με το βραχιόλι έχουν διανεμηθεί σε όλα τα αεροδρόμια, τα λιμάνια και τα σημεία διέλευσης των χερσαίων συνόρων της χώρας, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι ο κλέφτης θα προσπαθήσει να το βγάλει από την Αίγυπτο.
Ποιος ήταν ο Αμενεμόπης
Ο φαραώ Αμενεμόπης, σύμφωνα με τις πληροφορίες από την ιστοσελίδα του μουσείου, ήταν «ένας ελάχιστα γνωστός αλλά ενδιαφέρων ηγεμόνας της 21ης Δυναστείας της Αιγύπτου». Έζησε στην Τρίτη Μεταβατική Περίοδο (περίπου 1076 έως 723 π.Χ.) και αρχικά «είχε ταφεί στον μικρό μονόχωρο τάφο NRT IV μέσα στη βασιλική νεκρόπολη στην Τάνιδα, στο ανατολικό Δέλτα του Νείλου».
Αρκετά χρόνια μετά την ταφή του, το σώμα του επανενταφιάστηκε δίπλα στον Ψουσέννη Α΄, έναν από τους ισχυρότερους βασιλιάδες της περιόδου. Ο τάφος του ανακαλύφθηκε ξανά το 1940.

Το Μουσείο του Καΐρου
Ποια θα είναι η τύχη του
Ο Χρήστος Τσιρογιάννης, ιατροδικαστής αρχαιολόγος με έδρα το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, μίλησε στο δίκτυο CNN. Eιδικεύεται στην έρευνα για τα διεθνή δίκτυα διακίνησης αρχαιοτήτων και τις αγορές τέχνης.
Είπε ότι η είδηση της εξαφάνισης του βραχιολιού «δεν αποτελεί έκπληξη» δεδομένης της τεράστιας αγοράς αρχαιοτήτων.
Όσον αφορά τα σενάρια για την τύχη του, είπε ότι το πρώτο είναι ότι κλάπηκε και βγήκε λαθραία από τη χώρα. «Έτσι, θα εμφανιστεί αργά ή γρήγορα είτε σε μια διαδικτυακή πλατφόρμα είτε σε μια γκαλερί ή οίκο δημοπρασιών». Σε αυτή την περίπτωση, είπε ο καθηγητής, το αντικείμενο θα συνοδεύεται από «πλαστογραφημένη προέλευση ή κάτι αόριστο».
Το δεύτερο σενάριο είναι ότι θα το λιώσουν για χρυσό. Αλλά αυτό θα ήταν λιγότερο κερδοφόρο από την πώληση του ίδιου του τεχνουργήματος. Ωστόσο, θα μειωνόταν ο κίνδυνος να αναγνωριστεί.
Και το τρίτο σενάριο, είναι το βραχιόλι του φαραώ να καταλήξει σε μια ιδιωτική συλλογή. «Ο συλλέκτης θα γνώριζε ότι έχει κλαπεί και δεν θα το βγάλει από τη συλλογή του», είπε ο Χρήστος Τσιρογιάννης.
Υπάρχει πάντως και μια άλλη πιθανότητα: αυτός που το πήρε να το επιστρέψει ή να βρεθεί κοντά στο μουσείο. Σύμφωνα με τον καθηγητή, «έχουν υπάρξει τέτοιες περιπτώσεις στο παρελθόν, ειδικά στην Αίγυπτο κατά τη διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης. Τότε, ορισμένα από τα αντικείμενα που αφαιρέθηκαν από μουσεία βρέθηκαν μερικές μέρες αργότερα στον κήπο ή αφέθηκαν στα μουσεία».
- ΚΚΕ: Να ανασυρθεί η υπόθεση των υποκλοπών από το αρχείο – Όχι στην παραπέρα συγκάλυψη ευθυνών κυβέρνησης και Μητσοτάκη
- Επίσημο: Στη Χάποελ Τελ Αβίβ ο ΛεΝτέι (pic)
- Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε αγροτοδασική έκταση στα Βασιλικά – Κοντά σε σπίτια οι φλόγες, μήνυμα από το 112
- Σκάνδαλο υποκλοπών: Νέα αίτηση ανάσυρσης της δικογραφίας κατέθεσε ο Κεσσές στον Άρειο Πάγο
- Ιράν: Νομοσχέδιο για την «ασφάλεια και την ανάπτυξη του Ορμούζ» κατατέθηκε στο κοινοβούλιο
- Markos by Night: Έρχεται το Σάββατο με την κωμωδία «10 Χρόνια Γάμου»
- ΣΥΡΙΖΑ για Ντίλιαν: Ένα ακόμα τεκμήριο ενοχής της κυβέρνησης και του Μητσοτάκη στη δυσώδη υπόθεση των υποκλοπών
- Βουλή: Άρση ασυλίας Κωνσταντοπούλου- Σαλμά εισηγείται η επιτροπή δεοντολογίας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 14.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/usukhbayar-gankhuyag-m_MdXo-axyg-unsplash-315x220.jpg)










![ΗΠΑ: Πέταξε μολότοφ σε άνδρα με αναπηρικό αμαξίδιο [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/Capture-214-315x220.jpg)

















![Το Ιράν απέτυχε στο Μνημόνιο Κατανόησης λέει ο Τραμπ – Θα τους χτυπήσουμε σκληρά σήμερα και αύριο [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/2026-07-09T052104Z_1675988392_RC2Z9MAZW6JT_RTRMADP_5_USA-TRUMP-1-315x220.jpg)













































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442