Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Παγκόσμια ημέρα burger: Πώς θα φτιάξεις μόνος στο σπίτι

Παγκόσμια ημέρα burger: Πώς θα φτιάξεις μόνος στο σπίτι

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα burger, μαθαίνουμε πώς να φτιάχνουμε το πιο λαχταριστό και ζουμερό burger στο σπίτι.

Η παγκόσμια ημέρα burger, που γιορτάζουμε κάθε χρόνο στους 28 Μαΐου, είναι αφιερωμένη στον απόλυτο γαστρονομικό πειρασμό: Τον λαχταριστό συνδυασμό του ζουμερού μπιφτεκιού, του τυριού που λιώνει στο στόμα και μιας σειράς από συστατικά που χαρίζουν διαφορετικές υφές και απογειώνουν την γεύση – κλεισμένα μέσα σε αφράτα, καλοψημένα ψωμάκια.

Το συγκεκριμένο έδεσμα έχει καταφέρει να γίνει μέσα σε αυτά τα χρόνια το παγκόσμιο σύμβολο του street food. Είτε είσαι λάτρης ενός κλασικού burger με βόειο κρέας, είτε προτιμάς τις χορτοφαγικές επιλογές, η παγκόσμια ημέρα burger είναι η τέλεια ευκαιρία για να μάθεις πώς να το φτιάχνεις το αγαπημένο σου comfort food.

Η ιστορία του burger

Από που όμως, ξεκίνησε η παγκόσμια ημέρα burger; Ενώ γιορτάζεται τουλάχιστον από το 2010, η ιστορία του burger ξεκινά από πολύ παλιά και συγκεκριμένα από το Αμβούργο (Hamburg) της Γερμανίας. Η συνταγή του «πάτησε» ευρωπαϊκό έδαφος τον 19ο αιώνα και η προτίμηση του κόσμου απογειώθηκε με τον ερχομό των πρώτων αυτοκινήτων, μιας και το burger κάλυπτε και με το παραπάνω την ανάγκη για φαγητό κατά την διάρκεια των μετακινήσεων.

Βέβαια, ο πρόδρομος του burger εμφανίζεται ακόμα πιο νωρίς και συγκεκριμένα στην εποχή του Τζέγκινς Χαν, ο οποίος ανακάλυψε το 1300 έναν… απρόσμενο τρόπο να μαλακώσει το κρέας. Το εγχείρημά του; Τοποθέτησε το κρέας ανάμεσα στη σέλα και το σώμα του αλόγου και οι κραδασμοί έκαναν την δουλειά τους. Λίγο αργότερα, η σέλα και το άλογο αντικαταστάθηκαν από δύο λαχταριστά ψωμάκια.

Happy burger day!

Και τι καλύτερο από το να γιορτάσεις την σημερινή μέρα, φτιάχνοντας το δικό σου burger! Για να σε βοηθήσουμε, ψάξαμε και βρήκαμε την πιο απλή συνταγή που απογειώνει την γεύση:

Κλασικό burger  

Υλικά (4 μεγάλα)

  • 1 μεγάλο αυγό
  • ½ κ γλ αλάτι
  • ½ κ γλ αλεσμένο μαύρο πιπέρι
  • 1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
  • ½ φλ ψίχουλα ψωμιού
  • 4 φέτες τυρί cheddar (ή της επιλογής σου)
  • 4 ψωμάκια burger
  • Για το σερβίρισμα: τομάτα, μαρούλι, μουστάρδα, ketchup, μαγιονέζα, καραμελωμένα κρεμμύδια, πίκλες.
  • Προαιρετικά για συνοδευτικό 200γρ πατάτες

Εκτέλεση

Προθέρμανε την ψησταριά σου σε υψηλή θερμοκρασία και λάδωσε ελαφρά την σχάρα.

Χτύπησε το αυγό, το αλάτι και το πιπέρι μαζί σε ένα μεσαίο μπολ. Πρόσθεσε τον μοσχαρίσιο κιμά και τα ψίχουλα ψωμιού.

Ανακάτεψε με τα χέρια σου ή με ένα πιρούνι μέχρι να αναμειχθούν επαρκώς, όχι υπερβολικά, ίσα να δέσουν τα υλικά.

Χώρισε το μείγμα σε 4 ίσα μέρη και πλάσε μπιφτέκια πάχους περίπου 1,5 εκατοστών. Αν δεν ψήσεις τα μπιφτέκια σε BBQ, τότε ζέστανε ένα αντικολλητικό τηγάνι ή γκριλιέρα σε μέτρια – δυνατή φωτιά.

Ψήσε τα μπιφτέκια περίπου 4-5 λεπτά από κάθε πλευρά, ανάλογα με το πάχος και πώς τα προτιμάς. Λίγο πριν τελειώσεις με το ψήσιμο, πρόσθεσε μια φέτα τυρί και σκέπασε με το καπάκι περίπου για 1 λεπτό μέχρι να λιώσει.

Ζέστανε τα ψωμάκια για λίγο στο γκριλ και στην συνέχεια άπλωσε την sauce της επιλογής σου. Πρόσθεσε το μπιφτέκι με το τυρί και το μαρούλι με την τομάτα, αφού τα κόψεις σε φέτες στο ξύλο κοπής.

Για να είναι ολοκληρωμένο, μπορείς να κόψεις πατάτες στο ξύλο κοπής και να τις ψήσεις είτε στο φούρνο είτε στη φριτέζα για να είναι σαν τηγανιτές αλλά πιο υγιεινές.

Βάλε το burger και τις πατάτες σου σε ένα κουτί για burger και καλή απόλαυση!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο