Νέα κόκκινα δάνεια άνω των €400 εκατ.
Στη Θεσσαλία δραστηριοποιούνται περίπου 50.000 επιχειρήσεις όλων των κλάδων και μεγεθών, προμηθευτές εντός και εκτός Ελλάδος
Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι επιχειρηματίες σε Λάρισα, Καρδίτσα, Μαγνησία και Τρίκαλα, καθώς χιλιάδες κυβικά νερού και λάσπης έχουν σκεπάσει το μεγαλύτερο μέρος από τις περίπου 50.000 επιχειρήσεις, όλων των κλάδων. Ηδη έχουν εντοπιστεί ανατιμήσεις σε φρέσκα προϊόντα, με εκπροσώπους της αγοράς να υποστηρίζουν ότι μπορεί οι ελλείψεις το επόμενο διάστημα να φτάσουν έως το 50% σε κάποια είδη, όπως φρέσκα προϊόντα, γαλακτοκομικά και τυροκομικά.
Βιομηχανίες τροφίμων, προϊόντων φυτικής και ζωικής παραγωγής, κατασκευής ειδών ένδυσης, αλλά και ξυλείας, επίπλων, μηχανημάτων, αποθήκες με σιτηρά, βαμβάκι, ζωοτροφές και άλλες πρώτες ύλες έχουν πνιγεί στα νερά του «Daniel», μαζί με εκατοντάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, οι οποίες αποτελούσαν βασικό προμηθευτή για τις βιομηχανίες τροφίμων.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι καταστροφές που έχουν υποστεί οι αγρότες ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ, ενώ ανάλογο είναι και το ποσό μιας πρώτης αποτίμησης στις υποδομές που είναι αναγκαίες για να ξαναλειτουργήσει η τοπική οικονομία.

«Σε αρκετές περιπτώσεις, οι καταστροφές είναι ολοκληρωτικές» λέει ο Σωτήρης Γιαννακόπουλος, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας που αριθμεί περί τις 18.000 επιχειρήσεις. «Στην περιοχή μας το μεγαλύτερο κομμάτι της επιχειρηματικής δραστηριότητας αφορά, εκτός από τον πρωτογενή τομέα, εμπορικές και μεταποιητικές επιχειρήσεις, εκ των οποίων ένας μεγάλος αριθμός, ανάμεσά τους και μεγάλες, έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους». Σύμφωνα με τον ίδιο, η περιοχή της Λάρισας, εκτός από τις επιχειρήσεις του αγροτοδιατροφικού τομέα, έχει παράδοση και μεγάλη παραγωγή στον κλάδο της κατασκευής επίπλου, τροφοδοτώντας το σύνολο της χώρας και κάνοντας εξαγωγές, και στην περιοχή δραστηριοποιούνται 175 επιχειρήσεις, με αρκετές από αυτές να έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές.
Στον κλάδο της βιομηχανίας τροφίμων, μόνο στον Νομό Λαρίσης δραστηριοποιούνται 538 επιχειρήσεις – ανάμεσά τους και μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες και τυροκομικές επιχειρήσεις –, αλευρόμυλοι και μεταποιητικές επιχειρήσεις φρούτων και λαχανικών, οι οποίες έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας.
Μόνο στη Θεσσαλία σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγελαδοτρόφων και Προβατοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας, Γιώργο Βαϊόπουλο, το 30% της παραγωγής γάλακτος (περίπου 4.000 τόνοι) έχουν χαθεί από τους 12.000 τόνους που ήταν η περσινή παράδοση στις τοπικές γαλακτοκομικές και τυροκομικές μονάδες.
Εξαγωγές
Στην περιοχή των Τρικάλων, 31 επιχειρήσεις έχουν έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό, κυρίως στην αγορά των γαλακτοκομικών και τυροκομικών, καθώς και της ποτοποιίας – ανάμεσά τους και μεγάλες επιχειρήσεις. «Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη στην περιοχή μας. Δεκάδες επιχειρήσεις έχουν υποστεί ολική καταστροφή, με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να είναι αμφίβολο εάν θα μπορέσουν να επανακάμψουν» λέει ο Ευάγγελος Αγγελάκης, πρόεδρος της ΕΒΕ Τρικάλων και αντιπρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας.
Ο ίδιος θέτει και ένα ακόμα ζήτημα: αρκετοί από τους πληγέντες έχουν δάνεια, τα οποία δύσκολα θα μπορέσουν να αποπληρώσουν. Μόνο τα επιχειρηματικά δάνεια στη Θεσσαλία ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων, στην πιο αισιόδοξη εκτίμηση, το 20% αναμένεται να κοκκινήσει (άνω των 400 εκατ. ευρώ).
Στην Καρδίτσα, από τις 7.000 επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κωνσταντίνο Ζυγογιάννη, εκτιμάται ότι οι 700 έχουν υποστεί κάποια ζημιά ή έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά.
Παρόμοια είναι η κατάσταση στη Μαγνησία, όπου η ΒΙΠΕ Βόλου έχει πλημμυρίσει και, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Αριστοτέλη Μπασδάνη, οι επιχειρήσεις κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να μη σταματήσουν την παραγωγή τους, καθώς δέχθηκαν νέο πλήγμα μετά τις φωτιές του καλοκαιριού.
- ΕΕ: Τουλάχιστον 40.538 έπαθαν καρκίνο λόγω της δουλειάς τους μέσα σε 10 χρόνια
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Το πιο τρομακτικό σενάριο για τη Δύση απέχει 130 χλμ. από την πραγματικότητα
- Μαρτυρία μιας κλεμμένης εφηβείας: H θεατρική διασκευή της «Συναίνεσης» της V. Springora στο Υπόγειο του Τέχνης
- Μήπως ο εγκέφαλος σου είναι ακόμα έφηβος; Αυτές είναι οι 5 ηλικίες του πιο σημαντικού ανθρώπινου οργάνου
- Γιορτές στην Ευρώπη: Αναζητώντας την τέλεια χριστουγεννιάτικη αγορά
- Φοινικούντα: Στον εισαγγελέα ανιψιός και επιχειρηματίας για τη διπλή δολοφονία – Πώς φτάσαμε στις δύο συλλήψεις
- Αρκάς: Η καλημέρα της Πέμπτης
- Τουλάχιστον 9 στρατιώτες της Ταϊλάνδης νεκροί μετά την επανέναρξη των εχθροπραξιών με την Καμπότζη
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 11.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/colton-sturgeon-6FQuEH9mcNk-unsplash-315x220.jpg)










































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442