Βρετανία: Κάθειρξη 16 ετών σε πρώην αστυνομικό για τους βιασμούς έφηβης και μίας γυναίκας
Τα αδικήματα διαπράχθηκαν ενώ ήταν εν ενεργεία αστυνομικός
Ένας πρώην αστυνομικός που υπηρετούσε στην Μητροπολιτική Αστυνομία (Met) του Λονδίνου καταδικάστηκε σε 16 χρόνια κάθειρξη για τους βιασμούς μιας γυναίκας και μιας έφηβης, η τελευταία από μια σειρά υποθέσεων που έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών για το Σώμα της αστυνομίας της πρωτεύουσας.
Ο Άνταμ Πρόβαν, 44 ετών, καταδικάστηκε σε 16 χρόνια κάθειρξη για πολλαπλούς βιασμούς που έκανε επί οκτώ χρόνια με θύματα μια 16χρονη κοπέλα και μια σύζυγο αστυνομικού.
«Είμαι βεβαία ότι οι πολίτες θα είναι σοκαρισμένοι και αηδιασμένοι για τα εγκλήματα του Πρόβαν όσο και εμείς εδώ», δήλωσε η Λουίζα Ρολφ, υποδιοικήτρια της Met, όπως είναι ανεπίσημα γνωστή η Metropolitan Police.
«Καταχράστηκε τη θέση του ως αστυνομικός για να κερδίσει την εμπιστοσύνη και των δύο αυτών γυναικών. Οι ενέργειές του είναι εντελώς οικτρές», πρόσθεσε.
Όλα τα αδικήματα διαπράχθηκαν όσο ο Πρόβαν ήταν εν ενεργεία αστυνομικός.
Η Ρολφ τόνισε ότι η Μητροπολιτική Αστυνομία προέβη σε έρευνα της θητείας του στο Σώμα για να «καταλάβουμε πλήρως αν θα μπορούσαμε να είχαμε δράσει νωρίτερα για να τον οδηγήσουμε ενώπιον των δικαστηρίων ή να τον είχαμε σταματήσει να ενταχθεί στην αστυνομία».
Η μεγαλύτερη αστυνομική δύναμη της Βρετανίας δέχεται πιέσεις να προβεί σε εσωτερικές μεταρρυθμίσεις και να αντιμετωπίσει τη διαδεδομένη δημόσια ανησυχία για τη συμπεριφορά των αξιωματικών της.
Φέτος, μια ανεξάρτητη έκθεση επιθεώρησης ανέφερε πως η Met είναι θεσμικά ρατσιστική και ομοφοβική και ανίκανη να αστυνομεύσει την ίδια την υπηρεσία της. Την επιθεώρηση είχε παραγγείλει το 2021 η τότε αρχηγός της Met, η Κρεσίντα Ντικ, αφού ένας εν ενεργεία αστυνομικός είχε καταδικασθεί σε ισόβια για τον βιασμό και τον φόνο της Σάρα Έβεραρντ, σε μια υπόθεση που συγκλόνισε τη χώρα και – μαζί με μετέπειτα περιπτώσεις εγκλημάτων εναντίον γυναικών – έστρεψε την προσοχή στον ευρύτερο τρόπο εργασίας της δύναμης αυτής.
Η δημόσια κατακραυγή μετά την υπόθεση αυτή έφερε στο φως πολλά άλλα παραδείγματα εγκληματικής και ανάρμοστης συμπεριφοράς μέσα στις τάξεις του Σώματος.
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Καθημερινό Ημερολόγιο Σούπερ Προσφορών* στην Betsson
- Γρηγόρης Λαμπράκης: Ο άξιος βαλκανιονίκης
- Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή η 77χρονη για τον θάνατο του συζύγου της – «Δεν τον σκότωσα»
- Αρνητικό και το ΝΣΚ στη διενέργεια δημοψηφίσματος για την ανάπλαση της ΔΕΘ
- Ακατάλληλο μέχρι νεωτέρας για πόση το νερό της Λιβαδειάς λόγω των έντονων βροχοπτώσεων
- Μπορεί να προσποιηθεί κανείς ότι είναι πλούσιος;
- Μόρις: «Όλοι θέλουν να κάνουν το καλύτερό τους παιχνίδι κόντρα στον Ολυμπιακό»
- Οδηγίες για την ασφάλεια των τροφίμων εν όψει Πάσχα από την Ένωση Καταναλωτών
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 03.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/nick-owuor-astro-nic-portraits-b25CZm2Nnco-unsplash-315x220.jpg)











































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442