Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ένα παρανοϊκό φεστιβάλ: Κορίτσι βιάστηκε σε φορτηγάκι ενώ ο Fatboy Slim κρυβόταν στο καμαρίνι του

Ένα παρανοϊκό φεστιβάλ: Κορίτσι βιάστηκε σε φορτηγάκι ενώ ο Fatboy Slim κρυβόταν στο καμαρίνι του

Στη νέα σειρά ντοκιμαντέρ του Netflix, Trainwreck: Woodstock '99, του σκηνοθέτη Jamie Crawford, οι διοργανωτές και οι καλλιτέχνες του φεστιβάλ που έμεινε στη μνήμη μας ως μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές της μουσικής μοιράζονται τι πιστεύουν ότι πήγε στραβά στην ανάμειξη της οργισμένης γενιάς της κουλτούρας του MTV με το απεριόριστο αλκοόλ, τα ναρκωτικά και τη μουσική.

Όποιος πιστεύει ότι το ψεύτικο φεστιβάλ Fyre* είναι το χειρότερο μουσικό φεστιβάλ στην ιστορία, προφανώς δεν έχει ακούσει ποτέ για το Woodstock ’99.

*(Το Fyre Festival ήταν ένα δόλιο μουσικό φεστιβάλ πολυτελείας που ιδρύθηκε από τον απατεώνα Billy McFarland και τον ράπερ Ja Rule. Δημιουργήθηκε με σκοπό την προώθηση της εφαρμογής Fyre της εταιρείας για κρατήσεις ταλέντων μουσικής).

Η εκδήλωση Woodstock ’99, η οποία ξεκίνησε ως υπενθύμιση του αρχικού πνεύματος της ειρήνης, της αγάπης και της αρμονίας στο Woodstock που πραγματοποιήθηκε το 1969, κατέληξε σε βία, ταραχές και πολλαπλούς βιασμούς, αφήνοντας τον χώρο και τους παρευρισκόμενους με μία ακατανόητη αίσθηση πολέμου, αδικίας και φόβου.

Μετά από ένα μακρύ Σαββατοκύριακο με τους οπαδούς του φεστιβάλ να ισοπεδώνουν τις εγκαταστάσεις του χώρου, ένας Βρετανός παρακολούθησε την κάλυψη στην τηλεόραση και δεν μπορούσε να καταλάβει πώς η όλη ιδέα έφτασε σε αυτό το τρομακτικό επίπεδο.

Δείτε το τρέιλερ

Σκοτεινές εξελίξεις

Ο Βρετανός δεν είναι άλλος από τον Fatboy Slim, ο οποίος ήταν ο headliner του rave party τη δεύτερη νύχτα του φεστιβάλ. Αρχικά, πίστευε ότι αυτή θα ήταν η πιο σημαντική εμφάνιση της ζωής του. Ωστόσο, αποδεικνύεται ότι οι συνθήκες εξελίσσονται πολύ πιο σκοτεινά από ό,τι ο ίδιος ή οποιοσδήποτε άλλος θα μπορούσε να φανταστεί.

Στη νέα σειρά ντοκιμαντέρ του Netflix, Trainwreck: Woodstock ’99, του σκηνοθέτη Jamie Crawford, οι διοργανωτές και οι καλλιτέχνες του φεστιβάλ που έμεινε στη μνήμη μας ως μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές της μουσικής μοιράζονται τι πιστεύουν ότι πήγε στραβά στην ανάμειξη της οργισμένης γενιάς της κουλτούρας του MTV με το απεριόριστο αλκοόλ, τα ναρκωτικά και την επιθετική μουσική.

Για τον Fatboy Slim, του οποίου το πραγματικό όνομα είναι Norman Cook, αυτό το θέαμα εξακολουθεί να είναι το πιο τρομακτικό πράγμα που έχει δει ποτέ στη ζωή του. Αυτή είναι η νύχτα που η αδρεναλίνη φτάνει σε τόσο υψηλά επίπεδα που τον έχει κάνει να φοβάται για την ασφάλειά του.

Ο Fatboy Slim / Photo: Wikimedia Commons

Πώς φτάσαμε στους πυροβολισμούς;

Ο ανεμοστρόβιλος των καταστροφών ξεκίνησε μετά τη συναυλία των Limp Bizkit, ένα nu metal συγκρότημα με καταγωγή από το Τζάκσονβιλ της Φλόριντα, όταν ένα πλήθος 400.000 ανθρώπων, έχοντας ήδη καταστρέψει το βάθρο και τους τοίχους της κεντρικής σκηνής, μετέφερε την άγρια ενέργειά του στο υπόστεγο του rave. Οι νέοι άνθρωποι πυροβολούν, σπρώχνουν και μετατρέπουν το φεστιβάλ σε πραγματική συμπλοκή.

Στο ντοκιμαντέρ του Netflix, ένας από τους εργαζόμενους στον χώρο αναφέρει ότι η ασυγκράτητη συμπεριφορά έφτασε σε πιο βάρβαρα όρια από το να σπάσει τον εξοπλισμό.

«Θυμάμαι να φωτίζω με το φακό μου το πάτωμα όταν είδα ανθρώπους στα τέσσερα να κάνουν σεξ. Είδα επίσης γυμνές γυναίκες να παρατάσσονται σε έναν τοίχο πίσω από τη σκηνή σε ευθεία γραμμή με τα χέρια τους ψηλά και πίσω τους στεκόταν μια σειρά από άνδρες με κατεβασμένα τα παντελόνια τους. Ποια ήταν η λέξη της Βίβλου γι’ αυτό;» ρωτάει σαρκαστικά ο εργάτης.

Photo: YouTube

Photo: Wikimedia Commons

Σόδομα και Γόμορα

Εν τω μεταξύ, ενώ βρίσκεται στη μέση της παράστασής του, ο Fatboy Slim παρατηρεί ένα τεράστιο αντικείμενο να κινείται προς το υπόστεγο και ανθρώπους να χορεύουν πάνω του.

«Στην αρχή νόμιζα ότι ήταν κάποιο είδος κινούμενης πλατφόρμας χορού. Κάτι σαν βάθρο στο οποίο ανεβαίνουν 20 ή 30 άτομα και χορεύουν. Φαινόταν σαν ένα ωραίο μέρος του σόου, κάτι σαν το Burning Man, αλλά τελικά αποδείχτηκε ότι ερχόταν προς το μέρος μας με το βαν» θυμάται ο Fatboy Slim.

Το βαν κλάπηκε από μια συμμορία νεαρών που οδήγησαν το όχημα κατευθείαν μέσα στο πλήθος στο υπόστεγο του φεστιβάλ.

Κατόπιν αιτήματος του stage manager, του AJ Srybnik, ο Fatboy ανακοίνωσε ότι διακόπτει τη συναυλία μέχρι να μετακινηθεί το όχημα, αλλά στο πλήθος δεν άρεσε η είδηση και άρχισε να πετάει κύπελλα, μπουκάλια και κάθε είδους σκουπίδια στον καλλιτέχνη που προσπαθούσε να φτάσει στο καμαρίνι του.

Όταν ο Srybnik τελικά καταφέρνει να φτάσει στο βαν, βλέπει κάτι που έχει μείνει χαραγμένο στο μυαλό του μέχρι σήμερα.

«Άνοιξα την πόρτα και είδα μια σκουριασμένη παλιά ματσέτα και μια αναίσθητη, έφηβη κοπέλα με τα ρούχα της. Δίπλα της, ένα αγόρι ανέβαζε το παντελόνι του. Αυτό το περιστατικό σημάδεψε όλη μου τη ζωή» λέει ο διευθυντής, ο οποίος ήταν μάρτυρας του βιασμού.

Photo: YouTube

«Έφυγα τρέχοντας»

Το κορίτσι μεταφέρθηκε αμέσως στο νοσοκομείο, αλλά η ατμόσφαιρα δεν ηρέμησε με την εξουδετέρωση του βαν. Η καταστροφή κλιμακώνεται σε σημείο που η ομάδα του Fatboy Slim αποφασίζει ότι δεν είναι ασφαλές για τον ίδιο και για αυτούς να μείνουν ούτε δευτερόλεπτο παραπάνω. Ο διευθυντής του παραγγέλνει γρήγορα ένα αυτοκίνητο και λέει στον Dj να μπει μέσα και να μην κοιτάξει πίσω του.

«Έκανα ακριβώς αυτό που μου είπαν – έφυγα τρέχοντας. Πήγαμε κατευθείαν στο αεροδρόμιο και κοιμηθήκαμε στον τερματικό σταθμό περιμένοντας την πτήση μας» λέει ο μουσικός.

Αν είχε μείνει εκείνο το βράδυ, θα είχε δει με τα ίδια του τα μάτια την πλήρη κλίμακα της καταστροφής του Woodstock ’99. Άνθρωποι να αλωνίζουν στο χώρο και να βάζουν φωτιά σε ό,τι έπεφτε στα χέρια τους. Μετά από αυτό το πάρτι, κατατέθηκαν πολυάριθμες καταγγελίες για σεξουαλικές επιθέσεις.

Παρακολουθώντας τις αναφορές για το πογκρόμ που αντικατέστησε την αποτυχημένη συναυλία του, ο Fatboy Slim δεν μπορούσε να καταλάβει πώς η ιδέα της ειρήνης και της αγάπης μετατράπηκε σε αυτές τις άσχημες συνέπειες.

«Είναι αηδιαστικό να σκέφτεσαι ότι όλα αυτά συνέβαιναν κάτω από τη μύτη μας», λέει ο Βρετανός.

Photo: YouTube

Δεν άνοιξε ρουθούνι

Μετά την κάλυψη των συνεπειών, αρκετές μεγάλες ενώσεις των ΗΠΑ ζητούν αντίποινα από τους διοργανωτές του μουσικού φεστιβάλ. Η Εθνική Οργάνωση για την Προστασία των Γυναικών από τη Σεξουαλική Βία έχει ξεκινήσει σειρά διαμαρτυριών, ενώ εκατοντάδες καταγγελίες για «άγχος και αφυδάτωση» έχουν κατατεθεί στα δικαστήρια.

Ακόμη και μετά την καταστροφή του καλοκαιριού του 1999, οι διοργανωτές σχεδιάζουν να γιορτάσουν την 50ή επέτειο του αρχικού χίπικου φεστιβάλ, το 2019. Η Miley Cyrus, ο Jay-Z και ο Santana έχουν προγραμματιστεί για headliners, αλλά στις πρώτες ημέρες της σειράς συναυλιών προκύπτουν δυσκολίες.

Τελικά, το φεστιβάλ ακυρώνεται, με τον Lang να ρίχνει την ευθύνη στους επενδυτές, την ιαπωνική εταιρεία Dentsu Aegis. Ο διοργανωτής σχεδίαζε να κάνει μια εκδήλωση μικρότερης κλίμακας το 2020, αλλά η ιδέα του χτυπήθηκε από την πανδημία COVID-19.

Ο Michael Lang δεν είδε ποτέ άλλο φεστιβάλ Woodstock, καθώς πέθανε τον Ιανουάριο του 2022.

Στο πέρασμά του έμεινε το βιβλίο «The Road to Woodstock», το οποίο έγινε μπεστ σέλερ στους New York Times, και οι ιστορίες όσων επέζησαν την τελευταία ημέρα του φεστιβάλ κοντά στη Νέα Υόρκη, την οποία η δημοσιογραφία χαρακτήρισε «την ημέρα που πέθανε η δεκαετία του ’90».

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Στέψη ή επιστροφή στον Ρέντη;

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός αναμετρώνται στο Μετς σήμερα Τετάρτη (24/4, 17:30) για τον τέταρτο τελικό της Volley League γυναικών, με τις «ερυθρόλευκες» να προηγούνται 2-1

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024