Τέμπη: Τροπολογία προβλέπει ακαταδίωκτο για τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τα Τέμπη
Σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή, ο πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής για τα Τέμπη «δεν ευθύνονται, δεν διώκονται και δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν, ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους».
Η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, με την οποία προωθεί το ακαταδίωκτο των μελών τής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που θα διερευνήσει τα αίτια του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη.
Σύμφωνα με την κυβερνητική ρύθμιση, ο πρόεδρος και τα μέλη της «δεν ευθύνονται, δεν διώκονται και δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν, ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, στο πλαίσιο της λειτουργίας της».
Τι προβλέπει η τροπολογία
Ειδικότερα, με το άρθρο 5 της τροπολογίας ορίζεται πως «ο πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής δεν δέχονται οδηγίες και υποδείξεις, δεν ευθύνονται, δεν διώκονται και δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους στο πλαίσιο της λειτουργίας της, εκτός αν ενήργησαν με δόλο».
Επιπλέον, στην τροπολογία προβλέπεται ότι «ο πρόεδρος και τα μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την διερεύνηση και ανάδειξη των συστημικών προβλημάτων και δυσλειτουργιών αναφορικά με το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών στις 28 Φεβρουαρίου 2023, που συστήθηκε και συγκροτήθηκε με την υπ. αρ. 71651/6.3.2023 απόφαση του γενικού γραμματέα Μεταφορών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ασκούν τα καθήκοντά τους ανεξάρτητα και αμερόληπτα.
Στην ίδια ρύθμιση αναφέρεται πως «αν ο πρόεδρος και τα μέλη της επιτροπής διώκονται για πράξεις ή παραλείψεις κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, μετά από έγκριση σχετικού αιτήματος από τον γενικό γραμματέα Μεταφορών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, η δικαστική υποστήριξη και εκπροσώπησή τους δύναται να ανατίθεται σε λειτουργό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, κατόπιν απόφασης του προέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ή σε δικηγόρο της επιλογής τους, η αμοιβή του οποίου καταβάλλεται από το Δημόσιο, σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 29 του ν.4831/2021».
- «Χειρουργείο» του Νορβηγού Σάγκι υπέρ της ΑΕΚ (vid)
- Κακοκαιρία: Έκτακτα μέτρα από τον Δήμο Ηρακλείου για τους αστέγους εν όψει ψύχους
- Πότε αλλάζει ο τρόπος πληρωμής ενοικίων – Τι θα ισχύει
- Η Πάμελα Άντερσον αντλεί έμπνευση από τις παλιές κωμωδίες και την Ζαν Μορό
- Το δύσκολο «παζάρι» για την ΚΑΠ
- Στριμωγμένος στην «γωνία του ρινγκ» ο Τόμας Φρανκ
- LIVE: Παναθηναϊκός – Πανσερραϊκός
- Αλεξανδρούπολη: Συγκλονιστικές εικόνες σε καφετέρια από το σαρωτικό πέρασμα του ανεμοστρόβιλου – Βίντεο ντοκουμέντο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 11.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/mika-baumeister-jusdwg_T0dU-unsplash-315x220.jpg)












































![O Ιρανός ΥΠΕΞ Αραγκτσί ανήρτησε δολοφονίες αστυνομικών και αναρωτήθηκε αν οι ΗΠΑ θα το ανέχονταν [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/iran-killed-cop-315x220.jpg)






![Ράλι στα ακίνητα – Οι ακριβές και φθηνές περιοχές [πίνακες]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/athina-athens-akinita-realestate-eurokinissi-1-315x220.jpg)




![Ρωσία: Τρεις πλατφόρμες γεώτρησης χτυπήθηκαν από την Ουκρανία – Πόσο έχει πέσει η παραγωγή αργού της Μόσχας [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/maria-lupan-hy97yy3e03A-unsplash-1-1-315x220.jpg)














Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442