Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ένας πεζοπόρος ανακάλυψε την παλαιότερη χαραγμένη επιγραφή για τον Πέρση βασιλιά, Δαρείο τον Μέγα

Ένας πεζοπόρος ανακάλυψε την παλαιότερη χαραγμένη επιγραφή για τον Πέρση βασιλιά, Δαρείο τον Μέγα

Ένας άνδρας που έκανε πεζοπορία στο νότιο κεντρικό Ισραήλ ανακάλυψε ένα θραύσμα κεραμικής, ηλικίας άνω των 2.500 ετών, στα αραμαϊκά, που πιστεύεται ότι είναι αρχαία απόδειξη ανακοίνωσε πριν μέρες η Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων.

Στο θραύσμα αναγράφεται το όνομα Δαρείος ο Μέγας, η πρώτη αναφορά του διάσημου και ιδιαιτέρως «σκληρού και υπερόπτη» όπως έχει μείνει στην ιστορία, Πέρση βασιλιά που βρέθηκε ποτέ, σε οποιονδήποτε αρχαιολογικό χώρο στην περιοχή. Η είδηση αναφέρθηκε για πρώτη φορά στους Times of Israel.

Το κεραμικό θραύσμα ηλικίας 2.500 ετών, γνωστό ως όστρακον όταν χρησιμοποιείται ως επιφάνεια για γραφή, βρέθηκε στα ερείπια του περσικού βασιλικού κτηρίου διοίκησης στην αρχαία πόλη Λαχίς, το άλλοτε διοικητικό κέντρο της περιοχής.

Η επιγραφή γραμμένη στα αραμαϊκά γράφει «έτος 24 του Δαρείου», γεγονός που χρονολογεί το τεχνούργημα στο 498 π.Χ.

Το όστρακον βρέθηκε τον Δεκέμβριο από τον Eylon Levy, ο οποίος εργάζεται ως σύμβουλος του Ισραηλινού Προέδρου Isaac Herzog για τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Photo: YouTube

Μπροστά στα μάτια στους

Ο Levy δήλωσε στους Times of Israel ότι το τεχνούργημα βρισκόταν σε κοινή θέα.

«Ήταν ακριβώς εκεί, ακριβώς δίπλα στην ξύλινη πέργκολα που είχε κατασκευαστεί για τους επισκέπτες» δήλωσε ο Levy. «Ήταν ακριβώς εκεί, κάτω από τη μύτη όλων μας όλο αυτό το διάστημα. Αμέσως όταν το σήκωσα, σκέφτηκα ότι επρόκειτο για μια περίτεχνη φάρσα. Σκέφτηκα, αυτό δεν μπορεί να είναι αληθινό, αυτό δεν συμβαίνει στ’ αλήθεια στους ανθρώπους όταν απλά κάνουν πεζοπορία».

Ο Levy επικοινώνησε γρήγορα με την Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων, η οποία, μετά από ένα μπαράζ εξετάσεων και σαρώσεων και μια επίσκεψη στο εργαστήριο παπύρων της Νεκράς Θάλασσας, έκρινε το όστρακον αυθεντικό.

Και λίγη ιστορία (που μας αφορά)

Ο Α΄ Περσικός Πόλεμος διεξήχθη σε δύο φάσεις (492/490 π.Χ), κατά τη διάρκεια των Περσικών Πολέμων. Οι Πέρσες εισέβαλλαν στην Ελλάδα, υπό τις διαταγές του Δαρείου του Μέγα με σκοπό να τιμωρήσουν την Αθήνα και την Ερέτρια, οι οποίες είχαν βοηθήσει τους Ίωνες κατά την Ιωνική Επανάσταση. Η πρώτη εκστρατεία, η οποία διεξήχθη το 492 π.Χ, είχε ως αποτέλεσμα τη κατάληψη της Θράκης και της Μακεδονίας από τον Μαρδόνιο, ωστόσο ο περσικός στόλος καταστράφηκε στο Ακρωτήριο του Άθω μετά από θαλασσοταραχή.

Η δεύτερη επίθεση διεξήχθη δύο χρόνια αργότερα, με διοικητές τον Δάτη και τον Αρταφέρνη και είχε ως αποτέλεσμα την κατάληψη της Νάξου, των Κυκλάδων και τον εμπρησμό της Ερέτριας. Ωστόσο, οι Αθηναίοι πέτυχαν αποφασιστική νίκη στον Μαραθώνα και έδιωξαν τους Πέρσες απ’ την Ελλάδα.

Ο Δαρείος ετοιμάστηκε να επιτεθεί εκ νέου, ωστόσο η εξέγερση στην Αίγυπτο και ο θάνατος του ματαίωσαν τα σχέδια του. Την ηγεσία του περσικού στρατού και στόλου ανέλαβε ο Ξέρξης, ο οποίος επιτέθηκε στην Ελλάδα το 480 π.Χ.

Sports in

Η βαθμολογία των πλέι οφ της Superleague μετά την ισοπαλία του ΠΑΟΚ με τη Λαμία (pic)

Δείτε πως έχει διαμορφωθεί η βαθμολογία των πλέι οφ της Superleague μετά το παιχνίδι της Λαμίας με τον ΠΑΟΚ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024